Skocz do zawartości
screech

Czujnik deszczu dokladany

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc koledzy,

Dolozylem sobie czujnik deszczu z koncowka AH do zwyklej szyby. Bez lusterka auto, bo mi nie potrzeba Elektryka sprawna, w blokach vcds pokazuje zmiany w zaleznosci od zmoczenia/oswietlenia. Wycieraczka auto dziala, ale AFL czyli auto-swiatla juz nie. Dzialal testowo jak podlaczylem bez wklejania ramki do szyby.

AFL w kodowaniu 09 cent electr mam w tym samym bicie, co Leaving Home. sterownik highline tak a propos.

Gdzie jeszcze moge szukac przyczyny autoswiatel zawsze wlaczonych?

Dodam, ze jest tez wylacznik Auto jak trzeba.

Dzieki,

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem, chodzi Ci, że mimo zamontowanego czujnika światła mijania ciągle są włączone, nawet w dzień, mimo ustawionej pozycji 0 lub Auto na włączniku świateł? Czy że nie zapala podświetlenia tablicy lub też świateł jak jest ciemno gdy jest przełącznik ustawiony w pozycję Auto?

Jeżeli o to pierwsze chodzi, to pewnie włączony jest tryb amerykański lub skandynawski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie nie jest wlaczony tryb US ani Skandynawia. Oba bity puste.

Ale zachowuje sie jakby bylo to wlaczone.

Dlatego glupialem i sie radze.

K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może gdzieś jest bit dotyczący świateł DRL realizowanych przez światła mijania. Jak przeglądałem bordnetza, to tam chyba coś takiego było - można było też ustawić, że światła DRL realizowane są przez halogeny. Aż tak bardzo obcykany w tym nie jestem, musisz poczekać na naszych masterów od vcds'a ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz co się dzieje z oswietleniem deski, czy jak jest ciemno to się podswietla czy cały czas się podswietla ? Dodałes Czujnik w bordnetzie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czujnik dodaje sie tylko w 09, z tego co wiem. Drl jest wylaczony tak czy inaczej. Jak dam przelacznik na 0, to jest wylaczone, czyli nie drl. Dlubie dalej.

Mam biale zegary, wiec swieca caly czas, ale jestem pewien, ze to nie drl zaden. Poza tym w blokach pomiarowych na kanale 008 ladnie smiga na swiatlo i na deszcz. I jeszcze w 017 mam stan AFL wlaczony niezaleznie. Tak, jakby ignorowal czujnik. Nawet na pelnym oswietleniu czujnika lampą na wartosc 7 w blokach nie wylaczaja sie mijania. Dziwne.

Edytowane przez screech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego spróbuj mojego kodowania czujnika (tez mam AH) 00465192. Tu jest trochę zmodyfikowana czułość czujnika światła, u mnie tak jak i u Ciebie światła w dzień prawie się nie wyłączały. Dodatkowo jest w tym kodowaniu domykanie szyb podczas deszczu (ale to sprawa drugorzędna teraz). Przed wpisaniem kodowania skopiuj sobie swój:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli widze, ze masz deszcz na 40% korekty - w granicach dostepnych wyborow z listy, swiatlo na 25% czyli bardzo nisko. Fakt, dopiero jak zaswiece bardzo blisko, to cos rejestruje. Sprawdze i dam znac.

Moje bylo 00413733. Czyli deszcz 37%, swiatlo 80% i reszta cala wlaczona - autostrada, domykanie itp.

--------

No i problem rozwiązany - bajt 2 bit 4 musi być na zero czyli personalizacja, a nie czujnik światła. Jeżeli włączę na czujnik światła, to tryb AUTO nie działa w ogóle. Znikają też ustawienia z ekranu MFI. Natomiast z pustym bitem mam zarówno długość CH i LH regulowaną, jak i działający tryb AUTO.

Dziękuję jarsyb za kodowanie czujnika - nie wpadłem, że można przecież wpisywać wartości z palca, niekoniecznie w okienku pomocnika kodowania. A opis wartości mam stąd: Ross Tech

Jeszcze podłubię w czułości i po sprawie.

K

Edytowane przez screech
znalezione rozwiązanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

światło na 80% to za dożo... nie wyłączy się nigdy... przynajmniej tak było u mnie jak testowałem. Spróbuj potestować i ustawić odpowiednia dla siebie wartość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego a gdzie zamontowałeś ten czujnik może i ja bym sobie zapodał takiego modzika :)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ori jest w stopce lusterka wstecznego - "patrzy" przez przednią szybę. Tak się zastanawiam, że w vcds'ie jest jeszcze korekta tego czujnika, w zależności od rodzaju (koloru) zamontowanej szyby - zielona, niebieska i coś tam jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolego a gdzie zamontowałeś ten czujnik może i ja bym sobie zapodał takiego modzika :)?

Ano po prawej stronie od lusterka oryginalnego. Kierowca widzi tylko szary peszel idący do podsufitki. Od razu puściłem wiązkę do przyszłego lusterka elektrycznego, to przy wymianie szyby poproszę*o tę do czujnika i będzie oryginał. Info o częściach i całą instrukcję miałem z forum Tourana i forum Octavii, gdzie krok po kroku jest opisane z numerami części i bezpieczników włącznie. Zrobię fotkę, jak wyjadę z garażu. Fajnie śmiga :-)

K

---------- Dodano o 11:26 ---------- Poprzednia wiadomość o 11:18 ----------

w vcds'ie jest jeszcze korekta tego czujnika, w zależności od rodzaju (koloru) zamontowanej szyby - zielona, niebieska i coś tam jeszcze.

No właśnie wychodzi na to, że to tylko korekta procentowa 'przejrzystości' szyby. Można z palca zakodować jakąkolwiek wartość. Szyba do czujnika zwykle ma ok. 43-48%, a zwykła ewidentnie mniej wymaga korekty. Ja mam teraz 25% i śmiga ładnie.

K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem, że da się ustawić czułość czujnika światła. :) Ja bym chętnie sobie obniżył, bo przy włączonym CH i LH często świecą się bez sensu światła, jak na dworze jest naprawdę jasno. ;)

Gdzie się to ustawia w VCDSie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kodowanie czujnika ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podciągnę trochę temat... pękła mi zwykła przednia szyba. Zastanawiam się czy nie wymienić na taką pod czujnik.

Zapewne lusterko muszę zmienić na takie pod czujnik, kupić czujnik.

Poszukuje opisu dokładki czujnika do B6 - chodzi o kabelkologie. Z moimi zdolnościami musiałbym mieć listę potrzebnych gratów + co z czym połączyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podciągnę trochę temat... pękła mi zwykła przednia szyba. Zastanawiam się czy nie wymienić na taką pod czujnik.

Poszukuje opisu dokładki czujnika do B6 - chodzi o kabelkologie. Z moimi zdolnościami musiałbym mieć listę potrzebnych gratów + co z czym połączyć...

Moj brat poradzil sobie dzieki tej instrukcji http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50678

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robiłem to i powiem Ci że nie jest to jakoś bardzo skomplikowana operacja.. Potrzebujesz kostke do lusterka (jest z pinami), kostke do czujnika, 4 piny (3 do kostki czujnika, 1 do wtyczki lampki podsufitki (te same piny) , jeden pin do dołożenia bezpiecznika, przełącznik z funkcją auto (opcjonalnie) , czyjnik deszczu, lusterko, i troche przewodu (ja stosowałem LGY 0,35mm)

Ja przewód sobie zrobiłem oplatając go tą mechatą taśmą;)) a i potrzebujesz jeszcze 1 takiego oczka na przewod masowy rozmiar 6.

IMAG0103.jpg

na konieć w vcdsie włączyć obsługe czujnika, bo lusterko jest pasywne i potrzebuje tylko zasilania 12v do działania.

IMAG0104[2].jpg

IMAG0066[1].jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok już widzę, że temat warto byłoby ogarnąć przy okazji wymiany szyby (a dopiero co myślałem czy nie brać się za polerowanie szyby aby usunąć ryski).

Kupując szybę pod czujnik zapewne będzie tam uchwyt pod lusterko fotochromatyczne (inne mocowanie niż mam w zwykłym lusterku).

Czyli pasowałoby kupić lusterko z takim mocowaniem (tu z wszystkimi plastikami) np.: http://allegro.pl/vw-passat-b6-3c0-2005-2009-lusterko-wewnetrzne-i3516257383.html

bo w niektórych chyba brak plastików maskujących np. http://allegro.pl/vw-passat-b6-lusterko-na-sensor-fotochrom-i3515624545.html

P.S. Pewnie się jeszcze w tej sprawie będę dopytywał o szczegóły podłączenia (który pin z czujnika gdzie itp) ale myślę ogarniemy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to jest to lusterko.. dobrze bedzie jak kupisz z plastikami bo one dobrze maskuja.

co do lusterka mozna znalezc w komplecie z plastikami za 80-100zł

czujnik ja kupowałem nowy na allegro za 80

wtyczki 18,30 i 11,8

piny po 1zł za sztuke na alledrogo

włącznik z auto od cc 100zł na alledrogo

w lewym słupku ciągnałem 5 kabli (2x zasilanie, kabel do czujnika, kabel do wstecznego, i kabelek do lusterka bocznego gdybym w przyszlosci wymienial na fotochromatuyczne.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi