Skocz do zawartości
Phil

Światła obrysowe i kierunki w stylu USA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Otóż mam w Passacie światłą obrysowe z przodu. Ostatnio udało mi się zdobyć oryginalny bajer z Passata USA, który zapewne też kiedyś był w moim aucie.

Oprawka do żarówki dwuwłókowej kierunkowskazu na 3 piny. Działa mniej więcej tak, że po włączeniu świateł kierunki z przodu świecą się cały czas, a dopiero po włączeniu kierunkowskazu ten zaczyna mrugać.

Wiem, że w naszym kraju nie ma problem z obrysówkami, ale jak wygląda sprawa z czymś takim?

Zawsze chciałem mieć takie coś :P ale nie chciałbym stracić dowodu :)

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo mam w b5.

Tylko raz Pan niebieski się przyczepił do tego (kierunek cały czas świeci a po włączeniu migacza mryga) ale wytłumaczyłem o co chodzi i puścił mnie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam.

Szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Otóż mam w Passacie światłą obrysowe z przodu. Ostatnio udało mi się zdobyć oryginalny bajer z Passata USA, który zapewne też kiedyś był w moim aucie.

.

To taka oprawka i obrys był raczej w Passacie B3 a nie w B4, bo przeciez tam obrysy są w miejscu kierunkowskazów przy lampach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To samo mam w b5.

Tylko raz Pan niebieski się przyczepił do tego (kierunek cały czas świeci a po włączeniu migacza mryga) ale wytłumaczyłem o co chodzi i puścił mnie

Dzięki za odpowiedź. Jak przyjdą nowe kierunkowskazy, to sobie zamontuje ten bajer :)

To taka oprawka i obrys był raczej w Passacie B3 a nie w B4, bo przeciez tam obrysy są w miejscu kierunkowskazów przy lampach

W B4 na pewno były w wersji kanadyjskiej. Ale widziałem taką oprawkę także w kilku B4 USA, chyba nawet ktoś na forum miał coś takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat Zamieszczone przez zdun_VW Zobacz posta

W B4 na pewno były w wersji kanadyjskiej. Ale widziałem taką oprawkę także w kilku B4 USA, chyba nawet ktoś na forum miał coś takiego.

Zdun dobrze prawi, w b4 nie było opcji aby w kierunku siedziała żarówka dwu-włóknowa. W b3 zaś obrys i kierunek były "pod jednym kloszem" i taka opcja istniała - wiem bo mam tak u siebie zrobione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zdun dobrze prawi, w b4 nie było opcji aby w kierunku siedziała żarówka dwu-włóknowa. W b3 zaś obrys i kierunek były "pod jednym kloszem" i taka opcja istniała - wiem bo mam tak u siebie zrobione.

Ale w B3 jest zupełnie inne gniazdo kierunku. A ja mam ewidentnie z B4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja mam ewidentnie z B4.

kolego, te kierunki były montowane też w innych samochodach z podobnego okresu, np golf3, wento... może od któregoś z nich masz oprawkę. ja mam świecące kierunki w swoim, z tym że jak włączam kierunek, to na ten czas wyłącza się podświetlenie i miga tylko kierunek, po czym znów się zapala podświetlenie jak wyłączę kierunek. czy to jest legalne? kiedyś (ok 10 lat temu) od policjanta słyszałem że tak, bo nie jest zabronione, więc dozwolone. ale na chłopski rozum: świeci jak pozycyjne, niedozwoloną barwą, nie ma homologacji na pozycyjne... ale i tak mi się podoba. już 3 samochód mam w ten sposób zrobione, 1 raz przez ok 6 lat gość nie chciał podbić przeglądu, drugi gość bez problemu to zrobił. spójrz na ulice - jeździ sporo samochodów z takimi światłami, więc może się uda ze nie zabiorą dowodu...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phil, dokładnie jest opisane w rozporządzeniu ministra transportu o warunkach technicznych pojazdów(wujek Google załatwia wszystko). I tam jest bardzo dokładnie rozpisane jakie światła mogą być montowane, a jakie są obowiązkowe. Jest też dokładnie rozpisane(w formie tabeli) jakim warunkom poszczególne światła muszą odpowiadać. Tak więc obrysówki będące równocześnie kierunkowskazami nie są dozwolone. Każde z osobna oczywiście tak. Zarówno barwą jak i umieszczeniem na pojeździe spełniają ten wymóg. Ale obrysowy nie może być równocześnie kierunkowskazem i odwrotnie. Jak trafisz na bardziej kumatego pieczarkę, i na dodatek będzie służbowy to dowód rej. odbierzesz w Wydziale komunikacji po uprzedniej wizycie na stacji diagnostycznej. A i mandat jakiś może się przytrafić. Tak więc mimo fajnego bajeru na chwilę obecną europejskie przepisy nie dopuszczają tego. Rozmawiałem na ten temat zarówno z zaprzyjaźnionym pieczarką jak i diagnostą. I tak jak mi tłumaczył kolega w białej czapce, wszystko zależy czy trafisz na liberalnego policjanta czy takiego, który trzyma się litery prawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Phil, dokładnie jest opisane w rozporządzeniu ministra transportu o warunkach technicznych pojazdów(wujek Google załatwia wszystko). I tam jest bardzo dokładnie rozpisane jakie światła mogą być montowane, a jakie są obowiązkowe.

Dzięki za odpowiedź. Dzisiaj wpadłem na pomysł zajrzenia w Google, no i postanowiłem dać sobie spokój.

Trochę szkoda, bo w gruncie rzeczy takie kierunki wyglądają po prostu kapitalnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phil, uderz do kolego Konik. Swego czasu rozbieral amerykana B4 i mial te oprawki z wiazka, moze jeszcze ma albo chociaz pamieta cos na ten temat. U siebie mam ori oprawki z paska b3 usa i wiazke mam podpieta pod ori kostke 2 pinowa a trzeci kabelek na obrys podlaczylem pod swiatla postojowe :) Po wlaczeniu postojowych pala sie kierunki (wlokno 5W) a jak wlacze kierunek to zapala sie tez drugie wlokno, to 21W ;) W b4 podejrzewam ze tez tak to jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mój problem dotyczy obrysu w 3BG w wersji amerykańskiej. światełko się urwało, a żarówka z kabelkami wpadła do środka do zderzaka. Jak można to wydostać i zamontować na nowo obrys. Wie ktoś może gdzie można dostać jedno światełko od strony pasażera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja probowalem i jednak trzebabylo sciagac zderzak:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wie ktoś może gdzie można dostać jedno światełko od strony pasażera?
Może tu? KLIK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ktoś ma takie dwie oprawki do b5 to z chęcią odkupię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Fordach transitach fabrycznie były montowane lampki obrysowe zespolone z kierunkowskazem, wygląda więc na to że jest to jak najbardziej legalne.

Przykład http://otomoto.pl/ford-transit-na-blizniaku-135km-krajowy-T3197674.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie to nie ma problemu, można je kupić w ASO za około 70 zł. Gorzej z montażem, trudno jest samemu zdjąć zderzak, czy trzeba raczej podjechać do mechanika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę odkopie, ale chodzi o te kierunki?

http://moto.allegro.pl/kierunkowskazy-przod-vw-passat-3b-b5-usa-i2751570240.html

Jak z ich podłączeniem a raczej podpięciem instalacji? Bo zastanawiam się czy trzeba coś przerabiać czy jakoś specjalnie są one zbudowane czy coś takiego? Już kiedyś się na nie natknąłem i zaciekawiły mnie bo efekt mi się podoba;d No chyba że to nie te kierunki;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są tylko obudowy i niczym się nie różnią od normalnych kierunków 3B no prócz tego pomarańczowego paska - obrysu.

Na naszym forum widziałem kiedyś w tym temacie u Janka

http://forum.vw-passat.pl/threads/125911-Passat-%283BG%29-Variant-by-Janek91

wtyczki i żarówki USA żeby kierunki świeciły cały czas tak jak w stanach.

A co do tych kierunków to smiało możesz je zamontowac u siebie bez żadnych przeróbek ;) mocowania są takie same jak w standardowych

Edytowane przez JakiCMG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O montażu to wiem że to samo ale cena mnie zastanawiała i myślałem że już mają coś takiego wbudowane czy coś bo trochę kosztują;d To nic szukam dalej jak to zrobić;d tak czy siak dzięki Ci za odpowiedź;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co chcesz osiągnąć? ori kierunnek USA? świecący na stałe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi