Skocz do zawartości
Angelus

Chromowany Przełącznik świateł

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, utknąłem przy tylnich drzwiach jesli chodzi o zmianę wlacznikow. Muszę zdjąć boczki drzwi które ni cholery nie chcą zejść a na sile nie chce nic połamać. Odkręcam jeden torx od spodu drzwi, ściągam plastik , odkręcam 2 śruby i co dalej zrobić aby zdjąć boczek?

Wiem ze są te spinki... Ale jak odpiac boczek jesli nie mam do nich dostępu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiem ze są te spinki... Ale jak odpiac boczek jesli nie mam do nich dostępu ?

luknij do warsztatu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok , juz mi sie udało zmienić wszystkie przełączniki, strat nie ma żadnych, trzeba tylko dobrze podważyć spinki ;)

wiecxorem wstawie fotki jak sie prezentuje

Edytowane przez cocosek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufff

udało mi się to zrobić, wymieniłem wszystko a oto efekty :

IMG_1504.jpg

IMG_1505.jpg

Jakość przełączników jest OK, więc mogę szczerze polecić jeśli ktoś waha się czy zakupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poradziłeś sobie sam z montażem. Zuch chłopak. Jakieś straty przy tej pracy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strat nie bylo żadnych , ze spinkami wiedziałem co i jak , jak je zobaczyłem - jeżdżę w offroadzie na Quadach więc spinek tam jest masa, wszystko ładnie podważyłem i elegancko boczki poschodziły:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wizualnie nieźle to wygląda, sprzedawca zapewniał mnie, że chrom jest satynowy i faktycznie się to potwierdziło, więc trzeba będzie zamówić:)

Jak będę miał problem z wymianą to się do Ciebie cocosek odezwę.

I jeszcze mały off topic, czy można wymienić sam ten plastik, który jest wokoło przycisku ręcznego, włącznika i regulacji świateł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy można wymienić sam ten plastik, który jest wokoło przycisku ręcznego, włącznika i regulacji świateł?

Nie da się. Pozostaje wymiana całej obudowy kolumny kierownicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak Marek piszę, nie da się tego wymienić, patrzyłem od spodu czy jest to na jakieś zatrzaski ale jest to trwale zespolone z tym plastikiem..

Daro86 - jak coś to śmiało pomogę;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kołki muszą rozsunąć się, żeby wyszły.

Najlepszy będzie przyrząd do spinek, ale można też włożyć płaski śrubokręt i przekręcić go.

Jaki dokładnie przyrząd bo jest kilka wymiarów ?

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=9190396&string=%C5%9Bci%C4%85gacz+do+spinek&search_scope=userItems-9190396

Czy mając jedynie taki zestaw nie da rady http://allegro.pl/zestaw-sciagaczy-sciagacze-do-tapicerki-11-element-i4174608627.html ? Jest gdzieś dokładny opis na jakiej zasadzie działają te spinki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xplo , zwykły płaski śrubokret średniej wielkości wystarczy żeby te spinki wyjąć.. Szkoda kasy na specjalne narzędzia, chyba że masz w planach sporo modów i będziesz to częściej ściągał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jakiś myk na te spinki bo nie mogę sobie tego wyobrazić. Będę wymieniał cięgno bowdena za jakiś czas więc by mi się przydało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spinka wygląda w następujący sposób..

Zrzut ekranu 2014-05-02 o 17.29.22.png

Musisz wsunąć coś pomiędzy ten plastikowy kołek który wchodzi w blachę drzwi a samą spinkę, lekko to podważasz i wyskakuje Ci z tego kołka spinka - wtedy już możesz zdjąć tapicerkę. Dokładną ilość spinek oraz miejsca ich rozmieszczenia znajdziesz w Warsztacie temat "Wymiana cięgna bownera". Tam są pozaznaczane gdzie są spinki w przednich i tylnich drzwiach.

W przednich drzwiach zmienisz przełączniki bez ściągania tapicerki , u pasażera trzeba się trochę pogimnastykować tylko , u kierowcy to 5 minut roboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informacje dla zainteresowanych bez czujnika zmierzchu. Motywacją dla mnie było uciszenie gongu, automatyczne wł/wył świateł, możliwość ręcznego wyłączenia świateł, działające spryskiwacze oraz podświetlenie kokpitu.

• Przełącznik bez trybu "auto".
    Aktywując tryb "skandynawski" nie można przełącznikiem zgasić świateł, nawet w pozycji "0". Różnica między pozycjami jest taka, że "0" nie podświetla kokpitu (licznika, klimy, radia itd) oraz nie działają wtedy spryskiwacze reflektorów.

Rozwiązaniem jest wyłączenie trybu "skandynawskiego" oraz aktywacja "Leaving/Coming Home". Gong milknie, podświetlenie działa, spryskiwacza działają, światła automatycznie zostają wł/wył, gdy przełącznik ustawiony w trybie świateł mijania. "0" wyłącza światła.

Po pobieżnych testach tryb "Leaving/Coming Home" również działa, ale oczywiście bez części funkcjonalności za którą odpowiada czujnik zmierzchu. Także pełen sukces.

• Przełącznik z trybem "auto"
    Bez trybu "skandynawskiego" przełącznik w pozycji "auto" nie daje efektu - żadne światła nie świecą. Jakby go nie było. W trybie "skandynawskim" przełącznik w pozycji "auto" wł/wył światła, gong milknie, spryskiwacze działają, ale podświetlenie nie działa. Oczywiście dalej nie można wyłączyć świateł w pozycji "0".
    Wyłączenie trybu "skandynawskiego" oraz aktywacja "Leaving/Coming Home" funkcjonalnie sprowadza się do przełącznika bez trybu "auto".

Innymi słowy po aktywacji "Leaving/Coming Home" nie znalazłem zastosowania dla przełącznika z trybem "auto". Oczywiście powyższe obserwacje mogą się różnić w zależności od konfiguracji auta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi