Skocz do zawartości
Michal1980

Dodatkowe oswietlenie Ambiente - co i jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno ktos to przerabial w B5, ale teraz jest B6, wiec nie ma co laczyc tematow. Zalozenie jest proste - dodatakowe czerowne oswietlenie wnetrza auta - co kupic i jak montowac? Na poczatek przod - kiedy moze i tyl. Najlepiej,l gdyby oswietlenie bylo regulowane razem z deska rozdzielcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupujesz panel oświetlenia z przodu za 50-100zł i podmieniasz ze stary, Wszysko działa bez przerabiania kabli/wtyczek. Jasność oświetlenia (z tego co pamiętam) jest regulowana razem z oświetleniem deski.

Z tyłu nie było wersji z podświetlanymi przyciskami ani z diodami dającymi czerwoną poświatę, choć gdzieś czytałem, że można to zrobić, poprzez zaadoptowanie przycisków z przedniego panela oświetlenia. Coś trzeba podpiłować itd, ale szczegółów nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy napewno nie trzeba tego zakodować? w kodowaniu modułu komfortu chyba jest do tego bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładałem takie oświetlenie w dwóch VW Jettach (2006 i 2007 rok).

Elektronika prawie taka sama jak w B6. Nic nie trzeba było kodować.

W B6 w kodowaniu nie widziałem możliwości włączenia tego oświetlenia (nie mówię tutaj o oświetleniu na nogi, ale w lamce koło lusterka). Tylko w modulach drzwi można coś skonfigurować (podświetlane lusterka...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam odgrzeje troche tamat,czy wymiana zwykłej lampki, na tą z podświetlaniem ambient działa na zasadzie PLUG&PLAY, czy trzeba ciągnąć dodatkowy kabel tak jak w passacie b5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz przeciągnąć zasilanie z oświetlenia instrumentów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mogli byscie zalaczyc fotke z ta lampa z podswietleniem ambient

z gory dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam, mogli byscie zalaczyc fotke z ta lampa z podswietleniem ambient

z gory dziekuje

Lampka wygląda tak

1k0947105passatb6lampka.jpg

1k0947105passatb6lampka.jpg

widać w niej 2 małe diody kuliste, jak ich nie masz to dodać nie będzie tak łatwo, szybciej kupić nową lampkę

---------- Dodano o 05:45 ---------- Poprzednia wiadomość o 05:42 ----------

Witam odgrzeje troche tamat,czy wymiana zwykłej lampki, na tą z podświetlaniem ambient działa na zasadzie PLUG&PLAY, czy trzeba ciągnąć dodatkowy kabel tak jak w passacie b5

Plug&Play

Musisz przeciągnąć zasilanie z oświetlenia instrumentów...

Piotrek rozszerz swoją wypowiedź, bo wg mnie nie trzeba ciągnąć żadnych dodatkowych kabli aby mieć oświetlenie ambiente

Fedwo dokładnie to samo napisał, wyciągasz starą lampkę, montujesz nową i już masz gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie była trendlinowa lampka bez ambiente.

Jak podłączyłem nową to diody nie świeciły.

Pojechałem więc palcem po ścieżce od diod do wtyczki.

No i okazało się, że we wtyczce brakuje w tym miejscu pinu.

Tak więc pociągnąłem zasilanie z przełącznika świateł.

Wziąłem je za potencjometrem, więc ambiente też się ściemnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Marcin akurat mam taka ,a wiecie cos o tylnej lampie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzieki Marcin akurat mam taka ,a wiecie cos o tylnej lampie?

w tylnej nigdy nie występowały takie czerwone diody jak w przedniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może ktoś wrzucić zdjęcie jak wygląda na gotowo to dodatkowe oświetlenie Ambiente w B6 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a może ktoś wrzucić zdjęcie jak wygląda na gotowo to dodatkowe oświetlenie Ambiente w B6 ?

masz na moim foto co jest parę postów wyżej, to te dwie diody koło wyłączników lampek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć, mam takie pytanie - co to jest ten "ambient", co to daje i jak się to obsługuje...

mam u góry obok lampek takie 2 czerwone diody które się lekko żarzą... po co to i do czego służy ? To do jakiś czujników czy jak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wlasnie te diody, oswietlaja one lewarek biegow i przestrzen wokol niego. To jest to dodatkowe oswietlenie o ktorym tu piszemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To wlasnie te diody, oswietlaja one lewarek biegow i przestrzen wokol niego. To jest to dodatkowe oswietlenie o ktorym tu piszemy

to albo mam to zepsute, albo do niczego to nie służy i można to sobie odpuścić ;) Ja tam wcale nie widzę żeby to coś świeciło. "podświtlenie ambjent" ładnie brzmi, ale mam wrażenie że chodzi tylko o to aby zapełnić listę wyposażenia dodatkowego i wyciągnąć kasę z klienta wciskając mu coś zupełnie niefunkcjonalnego.

Generalnie to zauważyłem to po jakiś 2 latach jeżdżenia tym autem że coś tam się żarzy w podsufitce, myślałem że to jakiś czujniczki oświetlenia wnętrza, ale że to ma być podświetlenie to nigdy bym nie wpadł.

Edytowane przez ru-dy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze gada :dobrze

to albo mam to zepsute, albo do niczego to nie służy i można to sobie odpuścić Ja tam wcale nie widzę żeby to coś świeciło. "podświtlenie ambjent" ładnie brzmi,

mi się tam podoba podświetlenie , auto wewnątrz nie jest takie bure i zmienia wnętrze :) , ale jak już kto co lubi o gustach się nie dyskutuje ;)

img08201.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak to włączyć, aby się świeciło jak na załączonym zdjęciu ? Jeśli faktycznie ma to tak działać jak kolega powyżej wrzucił fotkę, to mam to na 100% zepsute, albo nie umiem włączyć ;) U mnie to w ogóle nie świeci tak jak wyżej.

O gustach nie dyskutuję, tylko po prostu jeśli to faktycznie ma działać tak jak u mnie w aucie to jest to bez sensu. Ale być może faktycznie mam to zepsute... ahhh ten pasat.

edit... wklepałem to na google i poszukałem zdjęć - u mnie jest to po protu zepsute ;) Niemiecka technologia i precyzja wykonania ;)

Edytowane przez ru-dy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"podkrecic" potencjometrem od oswietlnia wnetrza na FULL + zdjecie z dlugim czasem naswietlania i efekt gotowy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hejka a możesz podpowiedzieć gdzie ten potencjometr jest,czy to jest to pokrętełko od ściemniania zegarów itd itp

---------- Dodano o 15:35 ---------- Poprzednia wiadomość o 15:32 ----------

hejka SzMuD,czy możesz podpowiedzieć gdzie ten potencjometr jest, czy jest to to pokrętełko od ściemniania zegarów itp. z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi