Skocz do zawartości
chomik1989

czujnik swiateł stop.. jak skasowac bład??

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie.. mam taki problem.. w passacie b5 1998r mruga mi kontrolka swiec zarowych, po wcisnieciu pedału hamulca przestaje mrugac.. ale po jakims czasie znowu sie zapala i gdy tylko wcisne na hamulec to kontrolka przestaje mrugac, po przeszukaniu forum wyczytałem ze to czujnik swiateł stopu , tak wiec wymieniłem go ,, wyczytałem tez ze trzeba skasowac bład Vag-iem , a ze znam sie nieco na komputarze zakupiłem kabel obd2 i podłaczyłem samemu pod Vaga.. wszystko podłaczyłem jak nalezy .. gdy wchodze w kody błedow ..wyszukuje mi bład 741 czujnik pedału hamulca.. klikam na skasuj błąd.. pozniej robie powtorny skan i nie ma błedu..gdy wyłacze program, wyłacze zapłon, przejade sie pare km. problem powraca.. dlatego pytam sie , bo wymieniłem czujnik, ale moze zle chce skasowac ten błąd i problem powraca bo nieumiejetnie go probuje go skasowac? czytałem ze moze trzeba zamienic jakie wartosci z 000 na 001 czy cos w tym rodzaju.. prosze o rade jak mam skasowac poprawnie ten błąd vagiem... z gory dziekuje za pomoc

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie wina czujnika w takim razie ( o ile wymieniłeś na czujnik nowy sprawny) obejrzyj dokładnie wtyczkę, miałem przypadek , że wystarczyło lekko podgiąć styki, kolejną sprawą może być problem z żarówkami, ale zacznij od wtyczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zarowki wszystkie swieca , te czujnik kupiłem uzywany wiec on mez tez jest wadliwy , a jesli chodzi o kasowanie tego błedu vagiem to dobrze probuje go usunac? zobacze jeszcze raz przeczyszcze styki moze pomoze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak usunąłeś błąd i go nie ma a po paru kilometrach się pojawia to znaczy że wszystko robisz dobrze a winny może być kupiony używany czujnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zarowki wszystkie swieca , te czujnik kupiłem uzywany wiec on mez tez jest wadliwy , a jesli chodzi o kasowanie tego błedu vagiem to dobrze probuje go usunac? zobacze jeszcze raz przeczyszcze styki moze pomoze

A następnym razem jak zaświeci kontrolka świec to stań wyjdź z auta i zobacz czy nie świecą ci światła stop.

Wtedy napisz czy świecą czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy czujnik kosztuje (w zależności jaki ) 40-70zł więc nie ma chyba sensu oszczędzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo w polo 9N1, wyczyściłem czujnik pomogło na kilka miesięcy i potem to samo. Błąd czasami wychodził czasami nie - po wymianie czujnika na nowy - od 1,5 roku wszystko jest ok. Czasami nawet jak zapaliła się kontrolka to światła po wyjściu z auta działały ok, a czasami nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czasami nawet jak zapaliła się kontrolka to światła po wyjściu z auta działały ok, a czasami nie.
zgadza się bo tam są 2 styki jeden włącza światłą a drugi informacje do ECU :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez kiedys niemoglem skasowac bledu po wymianie na nowy czujnik ,dopiero jak ruszylem troche samochodem do przodu to sie skasowalm .Najlepiej jak kupisz nowy czujnik to wtedy bedziesz pewny, a uzywany to zawsze jest jakies ryzyko ze po dwuch dniach moze pasc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi