Skocz do zawartości
PiotrekJ85

Zimówki 195/60/R15

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zima zbliża się do nas i niestety ale przyszedł czas aby się zastanowić nad oponami zimowymi, jednak opony które zaleca producent do mojego paska tj. 195/55/R15 są dosyć drogie porównując do innych rozmiarów. Znalazłem jeszcze oponki o rozmiarze 195/60/R15 w rozsądnych pieniądzach, czy ten rozmiar będzie pasował do paska i do oryginalnych felg stalowych? Czy w czasie jazdy normalnej, czy pod maksymalnym obciążeniem nic nie będzie obcierać? Czy spokojnie mogę je zamawiać i zakładać do swojego paska? Jeśli ktoś zna odpowiedź bądź posiada takie oponki i na nich jeździł to proszę o poradę. I czy może oponki 185/65/15 też mógłbym założyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak ty ale ja mam oryginalne felgi stalowe i mają 14 cali, a te są sporo tańsze od 15 calowych. Czy na pewno stalowe felgi masz 15 calowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, oryginalne felgi stalowe mam 15 calowe na 5x100 otwory. Mam AFN silnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

195/60/15 wejdą bez problemu jest to bardzo dobry rozmiar natomiast 185/65.15 są większe niektórzy mają podobne rozmiari i nie narzekają ja jednak z tych 2 wybrał bym 195

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oponka 185/60/R15? Bo taką mi pokazało według tabeli zamiennika z 195/55/R15. Czyli śmiało można kupować 195/60/R15 bez obawy że będzie ocierać? Bo będę chciał zamawiać przez internet bo jest o wiele taniej i nie chciałbym się rozczarować jakby coś nie pasowało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 195/65/R15 na szeroko wystawionym alu i wypadaloby zaklepac blotniki, zeby nie obcieralo. 195/60 wchodzi idealnie. Aczkolwiek to kwestia duzego odsadzenia felgi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
oponka 185/60/R15? Bo taką mi pokazało według tabeli zamiennika z 195/55/R15. Czyli śmiało można kupować 195/60/R15

Hej,

Mówia, że na zime lepszę są wąskie kapcie ale ja bym założył 195/60/R15. Szkoda pisac bo temacik i tak do kosza. poszukaj jest cała litania na temat opon.

http://forum.vw-passat.pl/search.php?searchid=5371232

itp. itd :P

pozdrawiam Andrzej

Edytowane przez Diabeł_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakłądaj 195/60 ja mam takie u siebie i wszystko jest ok a jezdze czesto kompletem i pełnym bagaznikiem tzn 4os+ bagaze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od 2 lat jeżdżę na 195/65/R15 na oryginalnych stalówkach i obcierało jedynie wtedy, gdy miałem amorki do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na zime to im wiekszy profil tym lepiej a z szerokościa to bym wybrał 185, im węższa tym wiekszy nacisk koła do podłoża a zia w sumie o to chodzi. Ja mam 185/70/14 i jest ok, niby opony debica ale dla mnie odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w B4 AFN w sedanie mam właśnie 195/60/15 na zimę. Jest OK, nic nie obciera. Jedynie, jeśli zbiorą się takie nawisy zamarzniętej brei lodowo-śniegowej w nadkolach, to trze i trzeba to jakimś łomem/saperką oczyszczać. Ale być może przy 195/55/15 było by tak samo?

Mam Sava Eskimo S3 i są bardzo dobre moim zdaniem jak za tą cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedź i pomoc, zdecyduję się na profil 195/60/R15 i oponki Fulda bo czytałem o nich opinie i w tym przedziale cenowym do 200 złotych za sztukę wypadają bardzo dobrze :manga jeszcze raz dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie dobry wybór - pod względem rozmiaru i modelu :) Ja swoje Fuldy Kristalle zajeździłem w poprzednim sezonie, ale naprawdę świetnie się sprawowały... Też miałem kupować w tym roku Fuldy ale jakoś się nie złożyło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi