Skocz do zawartości
nakon9

Czyszczenie turbiny, która nie łapie trybu awaryjnego

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając do tego że zwykle w naszych paskach jak jest wilgotno to lepiej idzie... robiłem ostatnio takie same trasy po 1000km, z takim samym full obciążeniem, klimą i pałowaniem pod 180, jak był deszcz, spalił 6.8 jak było sucho wówczas 7.7 potwierdzone po 2 razy. To tylko spostrzeżenie, ale czy można to połączyć z IC? bo wątpie żeby ciśnienie atmosferyczne i lekka różnica temperatury powietrza robiła taką różnicę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem może nie poważnie, możecie się śmiać, ale to działa, aczkolwiek odczucie powinno być niewielkie w takich silnikach.

Niemcy w czasie II ww testowali i zakładali ze skutkiem pozytywnym wtrysk wody w dolot. Zwiększało to raptownie moc silnika samolotowego. Działa to mniej więcej tak: kiedy w doładowawym i sprężonym silniku dowalamy paliwa, przesuwa się spalanie ku wcześniejszemu z efektem stukowym, wtedy pojawiają sie spore straty. Do tego powstaje problem z nadmiarem energii nie w postaci cisnienia, lecz temperatury, i daleko nie pojedziemy. Wtrysk wody zapobiega takiemu efektowi, przez co można znacznie dłużej wysilać silnik nie tracąc energii z paliwa i nie niszcząc go.

Ogólnie przy dużej wilgotności dolotu, spalanie jest gładkie, diesle pracują znacznie ciszej i równiej, są nieco żwawsze, ale bez przesady, aby taka ilość wody jaka jest w powietrzu czyniła cuda. Jednak wpływ pozostaje.

A tak na serio radzę sprawdzić przepływomierz powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam. W szkole też o tym słyszałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w kolei spalanie przy ekonomicznej jeździe nieznacznie rośnie podczas deszczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, dawno o tym słyszałem, zresztą jakiś doktorek z Kielc zgłosił patent mniej więcej na tej zasadzie. Przepływka dobra, i ja bym nadal drążył temat że ten IC jest za mały, albo turbo za bardzo grzeje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi