Skocz do zawartości
Tzone

Spadek mocy po wymianie EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taki problem. wczoraj wymieniłem EGR na nowy, bo stary już strasznie chlapał olejem i czyszczenie nie dawało rezultatów. Po wymianie passek zrobił się strasznie mulasty, w ogóle nie idzie go rozpędzić.

Czy spotkał się ktoś z Was takim problemem? Co może być przyczyną spadku mocy?

Dodam, że nowy EGR został zakupiony w ASO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ale to może przyczyna jakiegoś podłączenia np przewodu podciśnienia "tego Cienkiego" cy coś takiego ja nie za bardzo się znam ale wiem że zawór EGR ma za zadanie przy niskich obrotach i bez obciążenia silnika doprowadzić część spalin ponownie do komory spalania przez kolektor ssący celem obniżenia emisji spalin....może on Ci nie reaguje przez to i na okrągło jest otwarty:(

---------- Post added at 12:31 ---------- Previous post was at 12:30 ----------

Ps. a ile dałeś za niego pln-ów ??

Edytowane przez waldi2807

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne nie dokładnie został poskładany. :bleble

Sprawdź wszystkie przewody/wężyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 100% spadł któryś wężyk. Sprawdź w okolicach filtra powietrza i po prawej stronie przy elektrozaworze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie dymi przy okazji??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dzisiaj miałem dokładnie to samo w swoim passku;), nic strasznego....jeden z wężyków podciśnienia się odłączył. 10 sec roboty;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzone ile kosztował EGR w ASO ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki będę szukał jeszcze raz, bo przeglądałem wszystkie wężyki i wyglądały ok, ale może jeszcze coś przeoczyłem.

szuwax,

EGR kosztował 860 zł.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
EGR kosztował 860 zł.

Miazga ile dałeś za niego :] Połowę tej ceny byś zapłacił kupując od forumowych handlarzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Tzone, mi w ASO powiedzieli 1000 zł :o :O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie podciśnienie - można sprawdzić przytykając na chwilę palec do wężyka podciśnienia to nieszczelność w dolocie zapewne gdzieś przy EGR - zobacz czy się w którymś miejscu nie poci to będziesz wiedział gdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wyczyściłem EGR, założyłem uszczelki i wszystko było ok. Ale po przejechaniu 30 km i po ponownym uruchomieniu i ruszeniu samochodem nie można się rozpędzić. Więc znów maska do góry. Sprawdziłem podłączenia i szczelność i niby ok. Na biegu jałowym wchodzi na obroty ale po chwili się przymula i szarpie silnikiem.

Zdjąłem więc wężyk podciśnienia od (nie wiem jak to nazwać) czarnego elementu mocowanego z boku EGR i jak ręką odjąć. A nawet na obr. wkręca się lepiej. Dodam że przed czyszczeniem wszystko było podpięte i pracowało prawidłowo (oprócz wycieku oleju z zaworu).

Czy ktoś z szanownych kolegów może wyjaśnić przyczynę tego zachowania? Może ktoś wie jak to naprawić, żeby wszystko było na swoim miejscu i spełniało swoją funkcję.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie myślałeś o zaślepieniu egr-a ?-jak ma wyciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 860zl takie diabelstwo kupiles? Bez niego silnik jeszcze lepiej chodzi i ile mniej problemow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Po wyczyszczeniu jest sucho więc na razie tak zostawię. I w tym przypadku nie wiele to da gdyż doczytałem że ta czarna gruszka odpowiada za gaszenie silnika, która ma 2 położenia otwarte/zamknięte i steruje dolotem powietrza w EGR. A u mnie jest cały czas w położeniu pośrednim - przez to silnik dostaje za mało powietrza na wyższych obrotach i się "dusi". Myślę, że może elekrtozawór (ten mocowany do osłony filtra powietrza) jest do wymiany? Co o tym myślicie?

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wymianie elektrozaworu silnik pracuje prawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Za 860zl takie diabelstwo kupiles? Bez niego silnik jeszcze lepiej chodzi i ile mniej problemow...

Potwierdzam :kciuki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi