Tzone Zgłoś #1 Napisano 12 Września 2010 Witam, mam taki problem. wczoraj wymieniłem EGR na nowy, bo stary już strasznie chlapał olejem i czyszczenie nie dawało rezultatów. Po wymianie passek zrobił się strasznie mulasty, w ogóle nie idzie go rozpędzić. Czy spotkał się ktoś z Was takim problemem? Co może być przyczyną spadku mocy? Dodam, że nowy EGR został zakupiony w ASO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldi2807 Zgłoś #2 Napisano 12 Września 2010 (edytowane) Nie wiem ale to może przyczyna jakiegoś podłączenia np przewodu podciśnienia "tego Cienkiego" cy coś takiego ja nie za bardzo się znam ale wiem że zawór EGR ma za zadanie przy niskich obrotach i bez obciążenia silnika doprowadzić część spalin ponownie do komory spalania przez kolektor ssący celem obniżenia emisji spalin....może on Ci nie reaguje przez to i na okrągło jest otwarty:( ---------- Post added at 12:31 ---------- Previous post was at 12:30 ---------- Ps. a ile dałeś za niego pln-ów ?? Edytowane 12 Września 2010 przez waldi2807 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vipereeek Zgłoś #3 Napisano 12 Września 2010 Zapewne nie dokładnie został poskładany. Sprawdź wszystkie przewody/wężyki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roro Zgłoś #4 Napisano 13 Września 2010 Na 100% spadł któryś wężyk. Sprawdź w okolicach filtra powietrza i po prawej stronie przy elektrozaworze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maikpl Zgłoś #5 Napisano 13 Września 2010 nie dymi przy okazji?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartek1705 Zgłoś #6 Napisano 13 Września 2010 Witam Dzisiaj miałem dokładnie to samo w swoim passku;), nic strasznego....jeden z wężyków podciśnienia się odłączył. 10 sec roboty;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwax Zgłoś #7 Napisano 13 Września 2010 Tzone ile kosztował EGR w ASO ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tzone Zgłoś #8 Napisano 14 Września 2010 Dzięki będę szukał jeszcze raz, bo przeglądałem wszystkie wężyki i wyglądały ok, ale może jeszcze coś przeoczyłem. szuwax, EGR kosztował 860 zł. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łysy Zgłoś #9 Napisano 14 Września 2010 EGR kosztował 860 zł. Miazga ile dałeś za niego Połowę tej ceny byś zapłacił kupując od forumowych handlarzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwax Zgłoś #10 Napisano 14 Września 2010 Dzięki Tzone, mi w ASO powiedzieli 1000 zł :O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rogerm Zgłoś #11 Napisano 14 Września 2010 Jak nie podciśnienie - można sprawdzić przytykając na chwilę palec do wężyka podciśnienia to nieszczelność w dolocie zapewne gdzieś przy EGR - zobacz czy się w którymś miejscu nie poci to będziesz wiedział gdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gino Zgłoś #12 Napisano 20 Października 2010 Witam, Wyczyściłem EGR, założyłem uszczelki i wszystko było ok. Ale po przejechaniu 30 km i po ponownym uruchomieniu i ruszeniu samochodem nie można się rozpędzić. Więc znów maska do góry. Sprawdziłem podłączenia i szczelność i niby ok. Na biegu jałowym wchodzi na obroty ale po chwili się przymula i szarpie silnikiem. Zdjąłem więc wężyk podciśnienia od (nie wiem jak to nazwać) czarnego elementu mocowanego z boku EGR i jak ręką odjąć. A nawet na obr. wkręca się lepiej. Dodam że przed czyszczeniem wszystko było podpięte i pracowało prawidłowo (oprócz wycieku oleju z zaworu). Czy ktoś z szanownych kolegów może wyjaśnić przyczynę tego zachowania? Może ktoś wie jak to naprawić, żeby wszystko było na swoim miejscu i spełniało swoją funkcję. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bennyx Zgłoś #13 Napisano 20 Października 2010 a nie myślałeś o zaślepieniu egr-a ?-jak ma wyciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blade13 Zgłoś #14 Napisano 20 Października 2010 Za 860zl takie diabelstwo kupiles? Bez niego silnik jeszcze lepiej chodzi i ile mniej problemow... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gino Zgłoś #15 Napisano 20 Października 2010 Hej, Po wyczyszczeniu jest sucho więc na razie tak zostawię. I w tym przypadku nie wiele to da gdyż doczytałem że ta czarna gruszka odpowiada za gaszenie silnika, która ma 2 położenia otwarte/zamknięte i steruje dolotem powietrza w EGR. A u mnie jest cały czas w położeniu pośrednim - przez to silnik dostaje za mało powietrza na wyższych obrotach i się "dusi". Myślę, że może elekrtozawór (ten mocowany do osłony filtra powietrza) jest do wymiany? Co o tym myślicie? Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gino Zgłoś #16 Napisano 24 Października 2010 Po wymianie elektrozaworu silnik pracuje prawidłowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skwaru Zgłoś #17 Napisano 24 Października 2010 Za 860zl takie diabelstwo kupiles? Bez niego silnik jeszcze lepiej chodzi i ile mniej problemow... Potwierdzam :kciuki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach