Skocz do zawartości
makaveli25

3 gary na lpg-zapłon nowy

Rekomendowane odpowiedzi

dziwna sprawa od pewnego czasu ale za to regularnie auto chodzi jakby na 3 garach(szarpanie pierdzenie zmniejszona moc)wymieniłem przewody,świece,kopułke.palec........ciutke sie poprawiło czyli rzadziej sie to dzieje ale cały czas to zjawisko jest..........a sprawa wyglada tak...nie ma znaczenia czy to jest zimny silnik czy ciepły to sie dzieje nie zaleznie od tych czynników......poprostu auti jedzie niby na 3 garach a nagle jakby ktos jakis guziczek nacisnął i jak ręką oddjął i wszystko gra......i tak sie cały czaas powtarza.......silnik 2.0 115 km

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może sie zdarzyć taka sytuacja że któryś zawór sie nie domyka, ale skoro czasami jest okey to jeśli szukać przyczyny mechanicznej to stawiam na popychacz hydrauliczny-tłoczek w popychaczu się zawiesza i nie wciska w cylinderek i zawór jest nie domykany.

No ale skoro to się dzieje tylko na gazie to... może wymień świece na jednoelektrodowe...wywal blaszki z fajek przewodów (te wokół świec).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jednoelektrodowe,zawsze miałem 3 ale teraz kupiłem jedno jest lepiej ale przyczyny nie znikły,i co ciekawe podczas tej pracy na 3 garach smierdzi benzyną a przeciez chodzi na gazie??i faktycznie pomimo ze jezdze cały czas na gazie to benzyna zaskakująco mi ubywa jak na same odpalanie????ciekawe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
faktycznie pomimo ze jezdze cały czas na gazie to benzyna zaskakująco mi ubywa jak na same odpalanie????ciekawe?

No i prosze ,sam wyjaśniłeś co Ci dolega, przełacznik gazu lub przekaźnik pod maska nie wyłącza Ci wtrysków i jeździsz na podwójnym gazie-efekt taki że auto nie powinno wogóle ciągnąc, czasami 40km/h w takim przypadku to maks, na szybko to po przełączeniu na gaz rozłącz wtyczkę na listwie wtryskowej a nawet na dyszy rozruchowej ,zdejmij wężyk podciśnienia z reg. ciśnienia paliwa i zaślep go...a bedzie po problemie, odłączanie pompki od paliwa wyjmując bezpiecznik spowoduje to samo tylko że sondę lambda też odłączysz...ale w przypadku LPG odłączenie sondy żadnej szkody nie przyniesie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odłączyłem popmpe bezzpiecznikiem---i faktycznie działa wszystko czyli wraca do normy.......giną 3 gary,,,,,, ale co teraz jak sie do tego zabrac zeby znalesc co nawala?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
odłączyłem popmpe bezzpiecznikiem---i faktycznie działa wszystko czyli wraca do normy.......giną 3 gary,,,,,, ale co teraz jak sie do tego zabrac zeby znalesc co nawala?
jedź do gazownika i niech elektrozawory posprawdza i wymieni wadliwy bo to to odcina listwę wtryskow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jedź do gazownika i niech elektrozawory posprawdza i wymieni wadliwy bo to to odcina listwę wtryskow

Czytaj uważniej, nikt nie napisał że ma sekwencję

Lebow już wyjaśnił w czym problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie ale za wielozawoerm powinien być elektrozawór a drugi przy listwie wtrysków PB chyba nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do odcięcia wtrysku benzyny służą przekaźniki które są w komputerze lpg i to niezależnie czy zwykły gaz czy sekwencja i tu bym szukał przyczyny albo lejący wtrysk benzyny,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale co teraz jak sie do tego zabrac zeby znalesc co nawala?

Po pierwsze zdejmij wężyk podciśnienia z reg. cisnienia paliwa na listwę wtryskową-jak będzie w nim benzyna (lub inaczej podczas pracy silnika będzie z tej rurki na rebulatorze wypływać benzyna to...) to regulator do wymiany.

Po drugie odkręć dyszę rozruchową ,zaślep dziurę po nim w kolektorze,owiń szmatą dyszę i odpal silnik jeśli po kilku sec. po odpaleniu będzie z dyszy wypływac paliwo to dysza do wymiany.

Po trzecie poszukaj nietypowego przekaźnika przy silniku-podawany jest na niego prąd z zaworów gazu który powoduje przerwanie prądu na wtryski- jak go znajdziesz to wymień na nowy-góra 8 zł koszt.

A ostateczność to przełącznik gazu w kabinie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to jest urwał mi sie wezyk ktory idzie z dołu do niego na tym czyms jest napisane siemens firma

Zdj?cie047 modified.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lebow a gdzie znajde to dysze rozruchową bo paliwo dalej mi sie leje potajemnie????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno masz 2E ?

Jak zrobisz fotę komory silnika to pomyślimy czy jest u Ciebie dysza rozruchowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to kolego z przykrością stwierdzam ze nie masz 2E tylko....ADY lub AGG.

Sprawdź na naklejce która jest na osłonie paska rozrządu lub na bloku silnika pod króćciem wody z czujnikiem.

Twój silnik nie ma dyszy rozruchowej jest to sekwencja a nie jak 2E full grupa, mechanicznie prawie to samo pod względem elektryki zupełnie co innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AGG mam to juz jest pewne........ale jak to sie ma teraz do tej benzynki i co to za urzadzonko to siemens co jest predzej??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
co to za urzadzonko to siemens

Cały osprzęt w tym silniku to Simens,,od sterownika zaczynając, a to co na focie to prawdopodobnie zawór oparów paliwa na filtr węgla aktywnego.

Ściągnij sobie załącznik...

attachment.php?attachmentid=58384&stc=1&d=1313772902

244.rar

244.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Twoim silniku na każdym wtrysku powinna być wtyczka, zatem jeśli nadal szukasz gdzie paliwo ucieka to zająłbym się kablami od wtrysków, czyli sprawdzic miejsca gdzie gazownik je przerwał lub sprawdziłbym wtyczke sterownika-emulatora gazu bo moze on nie rozłaczać wtrysków....A jaki masz konkretnie emulator?...zarzuć fotę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno wiem ze mam Centralk- sterownik LO-GAS ale czy to jest ten emulator o który ci chodzi to nie wiem a gdzie on jest???? jutro zobacze albo..... dam phote.

Edytowane przez makaveli25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałbym zagłębić sie w schematy aby dokładnie stwierdzic czy + czy - jest stały na wszystkich wtryskach, bo wtedy to sam przełacznik w kabinie odcina wtryski lub przekaźnik pod maską.

Emulator jest to coś pod co masz podłączony ten zawór krokowy na wężu od reduktora do silnika.

Musisz sam dojść gdzie dą przewody z miejsca gdzie są podpięte w każdym wtrysku..czy do kabiny czy gdzie indziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi