Skocz do zawartości
Nastradamuss

Wypadanie dwojki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nachwalilem tego Passata, a tu mnie taka przykrosc spotkala. Otoz czasem zdarza sie, ze po wbiciu drugiego biegu wypada mi on. Trzeba go jeszcze raz wtedy wbic. Z innymi biegami nie zauwazylem zadnych problemow. Co moze byc przyczyna? Samochod ma jeszcze gwarancje. Mam tez pytanie czy VW udostepni mi auto zastepcze, jesli naprawa potrwa dluzej niz dzien?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

Nachwalilem tego Passata, a tu mnie taka przykrosc spotkala. Otoz czasem zdarza sie, ze po wbiciu drugiego biegu wypada mi on. Trzeba go jeszcze raz wtedy wbic. Z innymi biegami nie zauwazylem zadnych problemow. Co moze byc przyczyna? Samochod ma jeszcze gwarancje. Mam tez pytanie czy VW udostepni mi auto zastepcze, jesli naprawa potrwa dluzej niz dzien?

przypuszczalnie problem tkwi w skrzyni a co trodno powiedziec vw musi ci dac auto zastepcze jesli nie bedzie w stanie go zrobic tego samego dnia a tak bedzie musisz sie upierac ze auto ci potrzebne jest codziennie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś przeczytałem, chyba tu na forum, że jeśli przyjedziesz na kołach to Ci nie dadzą, a jak na lawecie to dostajesz zastępczaka... (nie widzę związku, bo w jednym i drugim przypadku należy się auto)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kiedyś przeczytałem, chyba tu na forum, że jeśli przyjedziesz na kołach to Ci nie dadzą, a jak na lawecie to dostajesz zastępczaka... (nie widzę związku, bo w jednym i drugim przypadku należy się auto)
tesciu polo po wypadku dal na lawecie i nic nie dostal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tu na myśli Passata - w tej klasie powinien być zastępczak... W salonie mówili, że przysługuje, mam nadzieje nigdy tego nie sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze byc nieprawidlowy olej(wychodzily z wada z fabryki) lub synchronizator 2 bez specjalnej powloki Czas ok 8 godz i wymiana kilku kol zebatych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw trzeba sprawdzić podstawe lewarka zmiany biegów możliwe iż tam nie zaskakuje wajcha. jeśli tam będzie ok to skrzynia do rozbiórki i pewnie podła przesówka 2 biegu więc do wymiany będzie koło 2 biegu synchronizator i przesówka. Dawaj go do ASO jak masz gwarancję a o auto to pewnie będziesz musiał się wykłucić bo tak za darmo to nie chcą dawać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to jest przesówka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przesówka jest to element do załączania/rozłaczania danego biegu w tym przypadku 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, ze tak pozno odpisuje, ale bylem troche zalatany. Samochod jest w serwisie, niestety nie dostalem auta zastepczego, faktycznie abym je dostal auto musialoby przyjechac na lawecie. Troche to smuci, bo np. Ford zawsze udostepnia klientom auto zastepcze na czas naprawy za darmo, a ma niby gorsza renome. Zla opinie o serwisie VW moge potwierdzic tym, ze podczas przegladu napisali, ze wymienili mi baterie w kluczyku, a faktycznie tego nie zrobili. Niby glupota, ale rozdraznia i swiadczy o stosunku do klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec moze opisze rozwoj sytuacji. Oni sami chyba nie wiedza w serwisie co jest nie tak, wiec przedluzyl mi sie postoj auta- z dwoch dni zrobily sie prawie dwa tygodnie, bo w koncu doszli do wniosku by nowa skrzynie zalozyc. Z jednej strony sie ciesze, bo nie grozi mi raczej latanie do serwisu z powodu zlej naprawy, z drugiej strony jestem zly, gdyz nie mam swojego samochodu, a uzywalem go dosc czesto. Teraz mam pozyczony od rodziny. Mam tez pytanie, czy nowa skrzynie biegow trzeba w jakis szczegolny sposob traktowac- tzn. jakos piescic sie z autem jak np. podczas dotarcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam tez pytanie, czy nowa skrzynie biegow trzeba w jakis szczegolny sposob traktowac- tzn. jakos piescic sie z autem jak np. podczas dotarcia?

"Pieścić" tzn.? A co jeździsz , i zmieniasz biegi bez sprzęgła ,że na początku chcesz ją oszczędzić? Normalnie użytkuj będzie :ok:. Nic nie trzeba "docierać"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, odswieze temat, mam podobny problem. Kupilem Passata B6 1.9 TDI 270 tys km 5 biegow i niestety dobrze auta nie sprawdzilem. Po kupnie i wyjechaniu na autostrade okazalo sie ze po mocniejszym dodaniu gazu wyskakuje 5 bieg. Wszystkie pozostale biegi wchodza i pracuja elegancko - bez zadnych zgrzytow itd. Sama piatka tez pracuje ladnie az do momentu wiekszego obciazenia i wtedy delikatnie wyskakuje i obroty w kosmos. Co to moze byc? (synchronizator) Musze tak dojechac do Polski 1400km w przyszly weekend -dam rade na samym 4 biegu na autobahnie 100km/h? Czy w Polsce takie skrzynie sie regeneruje czy od razu lepiej rozejrzec za uzywka? Typ skrzyni HNV. Mechanik obejrzal auto i wymienil olej w skrzyni (bylo bardzo malo ale zadnych opilkow metali itd). Jakie mam szanse? Czy inne biegi tez moga sie zaczac sypac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Według mnie spokojnie powinieneś dojechać do kraju. Niewątpliwie coś tam boli tą skrzynie bez rozebrania nic się nie stwierdzi. Kolego w Polsce na pewno znajdzie warsztat który specjalizuje się w naprawach skrzyń biegów w jakimś większym mieście. Ja bym na pewno naprawiał swoją choć wymiana też jest jakąś alternatywą jeżeli ktoś da ci gwarancję rozruchową na używaną którą ewentualnie kupisz. Ja osobiście kiedyś przerabiałem temat z wyskakującym biegiem co prawda 4-ką i w OPLU ale trochę kilometrów się tak zrobiło trzymając rękę na lewarku do momentu wrzucenia na 5-kę .

tak że powodzenia pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwonilem do serwisu http://www.autoskrzynia.pl/ i facet stwierdzil ze prawdopodobnie do wymiany caly 5 bieg (koszt czesci) 200-300 zl plus robocizna okolo 300 zl. Mowil rowniez ze spokojnie na 4 biegu powinienem dojechac. Wyjazd juz jutro, jaki zakres obrotow trzymac najlepiej i jak czesto (i jakie dlugie) przerwy robic zeby nie przegrzac silnika/skrzyni? 1400km mam do pokonania. Czy jest ryzyko ze zacznie mi wyskakiwac np. 4 bieg?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam podpinam sie do tematu bo nie mogę zakładać nowych wątków.

Mój problem to wypadnie biegu, dzieje sie to tylko jak chce wrzucić czwarty bieg. Wszystkie inne wchodza normalnie. Poduszki pod skrzynia biegu były wymianiane jakis miesiac temu wiec to napewno nie to. wydaje mi sie ze to wina jakiegos synchronizatora czy wybieraka ale nie moge nigdzie sie upewniec. Ktos wie co to moze byc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam podpinam sie do tematu bo nie mogę zakładać nowych wątków.

Mój problem to wypadnie biegu, dzieje sie to tylko jak chce wrzucić czwarty bieg. Wszystkie inne wchodza normalnie. Poduszki pod skrzynia biegu były wymianiane jakis miesiac temu wiec to napewno nie to. wydaje mi sie ze to wina jakiegos synchronizatora czy wybieraka ale nie moge nigdzie sie upewniec. Ktos wie co to moze byc?

kolego może napisz posta w dziale B5 bo masz takie auto w stopce, napisałeś w B6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam niedokońca taki, ale podobny problem..

dzisiaj mi się zdarzyło parę razy podczas ruszania ze swiateł. ruszam delikatnie, chce wrzucić 2, ale jedynka nie chce zeskoczyć.. musiałem silniej "szarpnąć" żeby wrzucić luz a potem dwójke.. nie wiem czy to wina sprzęgła, czy skrzyni.. ktoś coś doradzi?

Nie jest to cały czas, ale zdarza się coraz częściej z tego co zauważyłem.. olej w skrzyni zmieniony, sprzęgło jednomasowe (dwumasowe padło, wysprzęglik wybił dziurę w skrzyni na jakieś 2 mm.. ale porządny spawacz to załatał).. może w tym tkwi problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi