Skocz do zawartości
amciek

Syczenie powietrza pod zderzakiem

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu pojechałem z tym problemem do mechanika który stwierdził że po prostu turbina daje za duże ciśnienie i to kwestia tylko wyregulowania turbiny, wiec auto zostało u niego na kilka dni dzisiaj odbieram auto a problem dalej nie znikł dalej słychać dziwny szum po dodaniu i odpuszczeniu gazu jakby coś syczało lub ocierało w okolicach chłodnicy.Myślałem że to właśnie coś z dolotem lub może któraś rolka od rozrządu wydaje takie dzwięki ale mechanik dalej twierdzi że to turbina i trzeba ją jeszcze wyregulować.Co wy na to bo ja juz żadnego pomysłu nie mam a nie uśmiecha mi się jeździć z tym co chwile do mechanika i robić to na chybił trafił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmien mechanika bo ciebie oklamuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zmien mechanika bo ciebie oklamuje

A mógłbyś podać jakieś argumenty? Może masz pomysł co to może być

Edytowane przez jacek1986sz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechanik niech sobie mózg wyreguluje. gdyby ciśnienie doladowania nie było w normie to bys się o tym dowiedział w inny sposób. syczenie spod zderzaka to przeważnie nieszczelnosc dolotu. najpierw sprawdź węża od turbo tzw "eske" ona często się wyciera na wycięciu o czujnik który jest bardzo blisko. jeśli nie tam to węże przy intercoolerze i sam intercooler może być nieszczelny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak powiedziałem mechanikowi że to być może nieszczelność w dolocie a on na to że to na 200% turbina do wyregulowania bo daje za duze ciśnienie .Ponoć ją rozebrał wyczyścił coś tam jeszcze porobił i miało być ok a jest jak było.A mnie to wkurz bo nie chcę tego zaniedbać żeby później nie było z tego większych problemów. A co do tego dźwięku to jet to taki delikatny świst tak jakby coś tarło o coś i dochodzi on z okolic chłodnicy od strony kierowcy. Teraz się zastanawiam czy to nie może też być jakieś łożysko może w którejś rolce od rozrządu (nie wiem kompletnie sie nie znam na mechanice ) ten dźwięk jest podobny do tarcia np. właśnie łożyska.Jeśli ktoś ma jakiś pomysł niech pisze bo w tygodniu mam zamiar z tym do mechanika jechać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ponoć ją rozebrał wyczyścił coś tam jeszcze porobił i miało być ok a jest jak było.
Mechanik sprawia wrażenie naciągacza. On ma naprawić samochód a nie odczyniać gusła nad turbiną. No i jeżeli wziął się za regulacje, to czy najpierw podpiął samochód pod komputer ? IMHO zmień mechanika :zliscia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. u mnie powodem syczenia był pekniety dolni waz od turbiny.w momencie gdy turbo sie zalaczalo syczenie narastalo i za autem była ogromna chmura czarnego dymu...odziwo auto nie stracilo na mocy.wymiana banalnie prosta gozej z dostepnoscia czesci.uzywka bardzo chodliwa no a orginał troche kosztuje jak na kawalek rury...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy przeladowaniu turbo auto wchodzi w tryb awaryjny. a nawet przy przeladowaniu nic syczec nie będzie przy szczelnym dolocie. turbo się nie rozreguluje samo, jeśli nie kreciles śruba sztangi to nie ma co "regulować" jak auto nie wchodzi w tryb awaryjny to nie masz do czyszczenia geometrii ale tez nieszczelnosc ktora masz na 100%, jest niewielka. nie bądź len, smigaj na kanał, odkrec obudowę silnika i pobaw się w "macanko" węży i zlaczek. jeśli tam jest ok to icek na wierzch. a mechaników takich to radzę omijać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie auto nic nie kopci, na mocy raczej też nie straciło.To syczenie lub tarcie np, jakby jakiegoś łożyska występuje po lekkim dodaniu gazu jest wyraźnie słyszalne po jego odpuszczeniu.Na mechanice to ja się prawie nie znam, a na kanał nie mam nawet gdzie wjechać.teraz jeszcze zastanawiam się czy mechanik rzeczywiście coś robił przy tej turbinie czy tylko sciemniał bo po wizycie u niego nic się nie zmieniło.Jak było tak jest a 300zł poszło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to za co zapłaciłeś skoro usterka nie usunięta?? zapytaj dokładnie co robił z turbo i napisz jeszcze czy słyszysz to niezależnie czy stoisz i czy jedziesz? czy na wolnych tez słychać? czy przy dużym obciążeniu jes głośniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie wczoraj po powrocie od niego zadzwoniłem i mówię mu jak jest, a on na to żeby podjechać w poniedziałek bo pewnie trzeba jeszcze trochę tą turbinę wyregulować.A co do tego dzwięku to jest słyszalny tak samo podczas jazdy jak i na postoju.Po prostu gdy odpuszczę pedał gazu słychać jakiś świst coś takiego jakby coś tarło o coś.Teraz zastanawiam się czy to może nie jest jakaś rolka od rozrządu a jako że na mechanice słabo się znam to nie mam pojęcia co to może być.Może później postaram się nagrać filmik z tym to wrzucę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to już zaczynam wątpić że to dziura w dolocie bo nie byłoby raczej słychać bez obciążenia. nagraj to. zrzucić wszystkie paski i zostawić sam rozrzad odpalic i odpalic, wtedy wykluczysz wszystkie podzespoły rolki i napinacze, zostanie rozrzad czego nie podejrzewam... no nic, dawaj nagranie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to już zaczynam wątpić że to dziura w dolocie bo nie byłoby raczej słychać bez obciążenia. nagraj to. zrzucić wszystkie paski i zostawić sam rozrzad odpalic i odpalic, wtedy wykluczysz wszystkie podzespoły rolki i napinacze, zostanie rozrzad czego nie podejrzewam... no nic, dawaj nagranie.

Chyba trochę się nie zrozumieliśmy, chodziło mi o to że jak na postoju dodaje gazu tak do 2000tys i odpuszczam gaz to słychać taki świst lub tarcie na wolnych obrotach tego nie ma.Tak samo podczas jazdy gdy odpuszczę wciśnięty pedał gazu to właśnie się to pojawia tak mniej więcej na 2 sekundy.Później postaram się nagrać filmik to wrzucę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli świst pojawia się po przegazowaniu jak odpuścisz nogę z gazu , dobrze rozumiem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie.Wciskam gaz do 2000-3000 odpuszczam i słychać ten świst.Naładuję tylko aparat i idę to nagrać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm żeby to głupio nie zabrzmiało :D a może faktycznie turbina jest troszkę "wysłużona" i ja słychać znacznie mocniej :D ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek myślisz że kolega nie poznałby normalnego świstu turbinki?? Jacek a może coś robiłeś przy aucie, po czym zacząłeś słyszeć ten dźwięk?? np. usuwanie katalizatora? bo po takim zabiegu rzeczywiście słychać turbo "bardziej" po prostu po dodaniu gazu wirnik się rozpędza a jak puścisz gaz, silnik "przestaje wyć" i słychać wytrącającą obroty turbine. katalizator powiedzmy delikatnie tłumi gazy i ten dźwięk jest mniej słyszalny. ale czy to wogóle o to chodzi to ciężko na razie powiedzieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami najgłupsza głupota jest rozwiązaniem, sam się przekonałem o tym ostatnio po 2 tygodniach spędzonych w garażu szukając przyczyny awarii, więc różnie to bywa; zrobił by logi to było by wiadomo znacznie więcej ...... a tak to możemy strzelać w ciemno co to może być ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok panowie wstawiam filmik i od razu mówię że nie chodzi o ten piszczący pasek od alternatora.Dźwięk o który mi chodzi słychać najlepiej między 17 a 19 sekundą i chyba najlepiej w 24 sekundzie [video=youtube;6ZVla2rRT-0]http://www.youtube.com/watch?v=6ZVla2rRT-0&feature=youtu.be

dodam jeszcze ze zaraz po krótkiej trasie dźwięk ten był o wiele wyrażniejszy filmik zaczołem nagrywać po 2 minutach od wjechania do garażu i ten dźwięk był już słabszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek boisz się go wyżej wkręcić?;p słucham tego 5 razy na słuchawkach ale z tego nagrania nic nie wywnioskuje... może nagraj to ale raczej spod maski. tutaj słychać jak dla mnie nie wiele... inaczej coś tam słychac ale bliżej nie do okreslenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi