tomaszewski10 Zgłoś #1 Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam Jak w temacie. Objawy nastepujece: glosne trzeszczenie przy skrecaniu kierownica podczas jazdy bez wzgledu czy to w lewo czy w prawo,oraz stukanie na na podniesionym kole przy skrecaniu kierownica. Da sie zauwazyc ze maglownica jest mokra jednak w pojemniku wyrownawczym nie ubywa plynu. Po deszczu objawy ustepuja, jednakze gdy wszystko wyschnie powraca to cholerne trzeszczenie i stukanie, czy to moze swiadczyc o tym ze juz najwyzszy czas na regeneracje maglownicy? czy jest jakis sposob by upewnic sie w 100% ze to maglownica? Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fredi1 Zgłoś #2 Napisano 2 Sierpnia 2009 moze to przegub kulowy w ktoryms z wachaczy ,bo jak po deszczu ustaje to widocznie dostaje sie woda pod oslone gumowa i chwilowa smaruje przegub a jak wyschnie to obiaw powraca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaszewski10 Zgłoś #3 Napisano 2 Sierpnia 2009 Nie wiem czy to istotne, ale przy hamowaniu tez trzeszczy. fredi1 a jak sprawdzic ten przegub kulowy? Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fredi1 Zgłoś #4 Napisano 2 Sierpnia 2009 najlepiej gdzies na kanale i breszka ponaginac wszystkie wachacze wtedy bedzie mial pewnosc ktory wachacz jest wyrabany albo to koncowka drazka kierowniczego ,wtedy mozna zrobic maly eksperyment do strzykawki nabierz olej i wstrzyknij pod gumowa oslone przegubu ,oczywiscie strzykawka z igla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaszewski10 Zgłoś #5 Napisano 4 Sierpnia 2009 fredi1 miales racje - wachacze i koncowki drazka kierowniczego. Wielkie dzieki - przyznaje pomogl Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro0879 Zgłoś #6 Napisano 16 Września 2009 Cześć Wam! Mam dokładnie te same objawy i mnie to strasznie denerwuje. Nawet czasem jak stoję i kręcę kierownicą to też coś tam trzeszczy. Oprócz wahaczy może to być też maglownica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danek75 Zgłoś #7 Napisano 16 Września 2009 Raczej końcówki drążków lub pompa wspomagania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro0879 Zgłoś #8 Napisano 16 Września 2009 Właśnie że obie końcówki wymieniłem i nie pomogło:( wymienić chyba resztę wahaczy póki co na pompę bym nie stawiał że to ona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danek75 Zgłoś #9 Napisano 16 Września 2009 Jesli ci trzeszczy, to niech ktoś przy otwrtej masce słucha, czy dźwięki dochodzą z pompy. Może być za mała ilość płynu, pompa może się zacierać, rolka napinacza moze trzeszczec.... itp. A jeśli chcesz wymieniać wszystkie wahacze by się tego pozbyć, to lepiej sprawdź w jakim stanie są gumy na nich. I tam, gdzie zobaczysz, ze jest uszkodzona guma, to psiknij WD-40 i zobaczysz czy pomoze. Jeśli tak - wtedy taki wahacz jest do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro0879 Zgłoś #10 Napisano 16 Września 2009 Płyn w zbiorniczku jest w normie i nic nie ubywa. Na prawym górnym przednim wahaczu zauważyłem, że jak go próbuje poruszać tyle ile końcówka pozwoli (pookręcać) to jakby minimalnie ale naprawdę minimalnie coś przeskakiwało. reszta wygląda ok ale mogą to być tylko pozory bo ręcznie ich się nie da dobrze sprawdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danek75 Zgłoś #11 Napisano 16 Września 2009 Sprawdź najpierw to - co pisałem. Czy pomimo tego ze płyn jest - to czy pompa nie trzeszczy. A moze ci trzeszczy tylko w przypadku, gdy do końca kierownicę skręcisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro0879 Zgłoś #12 Napisano 16 Września 2009 Generalnie to słyszę to i na postoju jak skręcam kierownicą i jak jadę na wprost po małych dziurach bo na większych już tego nie słychać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thematys Zgłoś #13 Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) witam, nie wiem czy dobrze sie podpinam ale szukam na forum i nie moge sie doszukac konkretnej odpowiedzi, mam taki problem... slysze stuki w okolicy maglownicy, nie czuje luzów na kierownicy itp, ale gdy chwyce za lewe koło z gory lub drazek i mocniej szarpne slychac stuki i czuc luz, tylko na prawym kole, całe zawieszenie jest nowe, gdy jade stuka deliatnie na małych wybojach ale nie często, czy podkręcenie śruby na maglownicy pomoże? Edytowane 3 Czerwca 2012 przez thematys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danek75 Zgłoś #14 Napisano 3 Czerwca 2012 Bo może masz drążki kierownicze wyje..pane Czasem wymiana końcówki drążka nie wystarczy i trzeba wymienić również drążek. Maglownicę też można oczywiscie "dociągnąć" tą srubą regulacyjną od dołu. A skoro po lewej stronie masz starą zawieche, to może najpierw ją sprawdź. Tylko żeby dokładnie to sprawdzić, to trzeba rozmontować i obejrzeć sworznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thematys Zgłoś #15 Napisano 4 Czerwca 2012 Dziek Danek:D co sie okazało, wjechałem na kanał sprawdziłem dokładniej i drazek kierowniczy był stary, wybity, wymienił mi to dzis znajomy i cisza, nic nie stuka:) a bałem sie ze maglownice szlak trafia:p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pat_333 Zgłoś #16 Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) Witam, mam pytanko, otóż zaczęło mi ubywac sporo płynu do wspomagania, przez co po przejechaniu kilku km zaczyna rzęzic pompa wsp. Ponieważ wyciek jest z tego co widzę w okolicach początku drążka kierowniczego, a wiem że jest on do wymiany, dlatego, że jest luz na kole.. to czy jest możliwe, że po wymianie całego drążka wyciek ustanie czy niestety będę musiał robic maglownicę? Dzięki za odp. Edytowane 6 Marca 2013 przez pat_333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
89Bartezz Zgłoś #17 Napisano 6 Marca 2013 Niestety będziesz musiał robić bo drążek nie uszczelnia nic, uszczelnienie jest na listwie do której go przykręcasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pat_333 Zgłoś #18 Napisano 6 Marca 2013 Niestety będziesz musiał robić bo drążek nie uszczelnia nic, uszczelnienie jest na listwie do której go przykręcasz dzięki za odp. niestety przykra to dla mnie wiadomośc:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach