Skocz do zawartości
blazejzet

wyciek pod samochodem

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich. jestem posiadaczem passata od 2tygodni i jestem bardzo zadowolony jednak pewna kwestia mnie trochę zaniepokoiła. mianowicie kiedy wjadę do garażu po przejażdżce to po kilku minutach pod autem można zauważyć lekko różowy wyciek (ok. 2 małe łyżeczki). wyciek jest mniej więcej w miejscu gdzie kończy sie maska a zaczyna kabina, po środku (oczywiście na podłodze pod samochodem). jutro oczywiście podjadę z samego rana do mechanika żeby sie temu przyjrzał, bo ja nie jestem nawet "mechanikiem-amatorem". mój passat to b5 99r 2,5tdi v6 tiptronic. jeśli ktoś podejrzewa jakąś przyczynę to będę wdzięczny jeśli podzieli się informacją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyżby G12 lub borygo?Sprawdź przy czujnikach temperatury oraz na łączkach układy chłodzenia.Sprawdź smak czy słodkawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz czy nie ubywa Ci płynu w zbiorniczku wyrównawczym.

Jeśli zaś plamka pojawia się bliżej prawej strony samochodu, to może to być skraplająca się woda z układu klimatyzacji i jest to najzupełniej normalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyn chłodniczy to chyba raczej nie bo z tego co sie orientowałem to mam chyba zielony płyn chłodniczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różowy płyn, czyli G12 do chłodnicy. Może masz nie szczelny układ, albo stan nie masz czasem ponad max. wtedy nadmiar jest pod ciśnieniem wyrzucany spod zbiornika. Sprawdź czy zbiornik jest suchy i pooglądaj przewody z układu chłodzenia. Najlepiej weź ręcznik papierowy i sprawdzaj gdzie się zmoczy na różowo. Może też wyciekać z pod czujnika temp. gdzie znajduje się za silnikiem. Powodzenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pewno nie jest to g12, bo ten mam zielonego koloru.

czy ma ktoś jezscze jakieś pomysły? osobiście podejrzewam ze moze to być ze skrzyni, a może ktoś wie ile kosztuje wymiana płynu w skrzyni razem z uszczelkami itp? w aso przez telefon powiedzieli mi ze 1000zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz tiptronica to jest tam i czerwony olej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze plyn od spryskiwaczy ktory zbiera sie w przedziale grodzowym (kiedy czyscisz szyby) a w garazu na parkingu moze delikatnie kapac ja tak mialem przez zapchany kanal pod aku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okazało sie że był to wyciek z tiptronica, a dokładniej jakieś mlutkie łożysko pękło i odrobina oleju była wyrzucana przez odpowietrzacz (tyle udało mi się zapamiętać). trzeba było wyjąć skrzynię i ją całkiem rozebrać. kosztowało mnie to prawie 1300zł w tym oczywiście wymiana oleju, uszczelek i filtra... czy ktoś sie może orientuje czy to sporo czy w sam raz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi