blazejzet Zgłoś #1 Napisano 24 Maja 2009 witam wszystkich. jestem posiadaczem passata od 2tygodni i jestem bardzo zadowolony jednak pewna kwestia mnie trochę zaniepokoiła. mianowicie kiedy wjadę do garażu po przejażdżce to po kilku minutach pod autem można zauważyć lekko różowy wyciek (ok. 2 małe łyżeczki). wyciek jest mniej więcej w miejscu gdzie kończy sie maska a zaczyna kabina, po środku (oczywiście na podłodze pod samochodem). jutro oczywiście podjadę z samego rana do mechanika żeby sie temu przyjrzał, bo ja nie jestem nawet "mechanikiem-amatorem". mój passat to b5 99r 2,5tdi v6 tiptronic. jeśli ktoś podejrzewa jakąś przyczynę to będę wdzięczny jeśli podzieli się informacją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol27 Zgłoś #2 Napisano 24 Maja 2009 Czyżby G12 lub borygo?Sprawdź przy czujnikach temperatury oraz na łączkach układy chłodzenia.Sprawdź smak czy słodkawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motomouse Zgłoś #3 Napisano 24 Maja 2009 Zobacz czy nie ubywa Ci płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Jeśli zaś plamka pojawia się bliżej prawej strony samochodu, to może to być skraplająca się woda z układu klimatyzacji i jest to najzupełniej normalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blazejzet Zgłoś #4 Napisano 24 Maja 2009 płyn chłodniczy to chyba raczej nie bo z tego co sie orientowałem to mam chyba zielony płyn chłodniczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
djacek85 Zgłoś #5 Napisano 24 Maja 2009 Różowy płyn, czyli G12 do chłodnicy. Może masz nie szczelny układ, albo stan nie masz czasem ponad max. wtedy nadmiar jest pod ciśnieniem wyrzucany spod zbiornika. Sprawdź czy zbiornik jest suchy i pooglądaj przewody z układu chłodzenia. Najlepiej weź ręcznik papierowy i sprawdzaj gdzie się zmoczy na różowo. Może też wyciekać z pod czujnika temp. gdzie znajduje się za silnikiem. Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blazejzet Zgłoś #6 Napisano 24 Maja 2009 na pewno nie jest to g12, bo ten mam zielonego koloru. czy ma ktoś jezscze jakieś pomysły? osobiście podejrzewam ze moze to być ze skrzyni, a może ktoś wie ile kosztuje wymiana płynu w skrzyni razem z uszczelkami itp? w aso przez telefon powiedzieli mi ze 1000zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuczi Zgłoś #7 Napisano 24 Maja 2009 Jeżeli masz tiptronica to jest tam i czerwony olej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cichybob Zgłoś #8 Napisano 24 Maja 2009 a moze plyn od spryskiwaczy ktory zbiera sie w przedziale grodzowym (kiedy czyscisz szyby) a w garazu na parkingu moze delikatnie kapac ja tak mialem przez zapchany kanal pod aku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blazejzet Zgłoś #9 Napisano 21 Czerwca 2009 okazało sie że był to wyciek z tiptronica, a dokładniej jakieś mlutkie łożysko pękło i odrobina oleju była wyrzucana przez odpowietrzacz (tyle udało mi się zapamiętać). trzeba było wyjąć skrzynię i ją całkiem rozebrać. kosztowało mnie to prawie 1300zł w tym oczywiście wymiana oleju, uszczelek i filtra... czy ktoś sie może orientuje czy to sporo czy w sam raz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach