Skocz do zawartości
agamek12

Koszt remontu silnika 1.8 20V - jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

oglądałem dziś pięknego krajowego Passata 1.8 20V '99, 280.000km od pierwszego właściciela, serwisowane u super mechanika specjalizującego się w VW. Auto ogólnie super, ale ma feler w silniku. Otóż na zimnym silniku cały czas a na ciepłym silniku na wolnych obrotach coś stuka w motorze. Dodatkowo pali się kontrolka ciśnienia oleju na wolnych obrotach niezależnie od temperatury silnika. Do tego niebieski dym na zimnym silniku podczas przyśpieszania. Cena wywoławcza w takim "zestawie" to 14.000zł. Właściciel nie ukrywa, że silnik wyzionął ducha, ale zawias, skrzynia biegów, klima, itp. działa jak trzeba. Nadwozie bezwypadkowe i idealne, wnętrze czyste (garaż). Interesuje mnie to auto ale chciałbym wiedzieć, jaki może być koszt remontu silnika w wersji pesymistycznej - to warunkuje moje dalsze działania. Pomożecie? Aha, nie interesuje mnie kupno używanego motoru - chyba że z pewnego źródła z montażem i porządną gwarancją.

Co ważne, auto po wystąpieniu awarii wróciło do właściciela na lawecie i jest odpalane tylko dla klientów. Sam właściciel kupił już B6 1.4 TSI:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, prosze o pilną odpowiedź:

1. na jaką kwotę należy przygotować się z remontem tego silnika,

2. czy wymiana silnika na 1.8T wiąże się z wymianą skrzyni biegów, mocowań, itp?

Sprawa jest o tyle pilna, że muszę zdecydować się na auto do soboty, a jego cena tak jak stoi to 13.000zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Poszukaj na allegro najdroższego motoru 1.8 20V i będziesz wiedział ile może wynieść remont motoru (wersja pesymistyczna). Na twoim miejscu jeszcze bym poszukał, jeżeli weźmiesz go to pewnie wymienisz silnik jak usłyszysz koszty naprawy. Tu poszukaj silników (tam pewnie jest ADR, ale sprawdź):

http://allegro.pl/search.php?string=silnik+1.8+20V&category=50821&order=pd

Skrzyni nie będziesz musiał zmieniać, jeżeli jest dobra. Jeżeli gościu jeszcze z ceny zejdzie a ty naprawisz za dobre pieniądze to czemu nie. Może być okazja a może być coś jeszcze w nim, ale to tylko moje gdybanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...z używanym silnikiem też jest ruletka ;). Kompletny remont głowicy 20 zaworowej z nowymi zaworami, prowadnicami i spręzynami to wydatek lekko 1200zł... do tego 20 popychaczy, uszczelka... A wszystko trzeba jeszcze rozłożyć i złożyć, wymienić rozrząd i pompę wody.

Wszystko zależy jakie są Twoje oczekiwania.

Chciałem napisać, że Kupując nowy silnik ja bym poszukał dobrego elektryka i poszedł od razu w turbo bo wyjdą te same pieniądze (z dokładnością do osprzętu), a przyjemność z jazdy nieporównywalnie większa, ale jak podliczyć koszty tych pierdół, których brakuje Ci w aucie do założenia turbo - orurowania, uszczelek, komputera, IC, nowej turbiny... to w sumie bez sensu... :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na podstawie Twojego opisu, ciężko jest stwierdzić co jest uszkodzone. Jeżeli samochód jest naprawdę warty zakupu, to przyjmij sobie maksymalną cenę za używany silnik + kilka stówek za naprawę. Wszystko co wyjdzie taniej i zostanie w kieszeni będzie miłą niespodzianką.

Pozdr

Andrzej

p.s tu masz linki do ogłoszeń z silnikami http://www.allegro.pl/item589075101_vw_passat_b5_1_8_20v.html

http://www.allegro.pl/item589118120_passat_1_8_20_v_b5_silnik.html

http://www.allegro.pl/item589356633_passat_b5_silnik_1_8_20v.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi