Skocz do zawartości
BLOKU

ALUFELGI 17 - zwiększone zużycie paliwa o 1 litr

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Zmieniłem koła z 16 (opony Continental) na 17 (Opony Falken ZE-912 215/50/17). Jestem w szoku bo spalanie na trasie z 5,4 wskoczyło mi na 6,4. Czyli o cały litr więcej. Podejrzewam że opory toczenie tych falkenów są bardzo wysokie i stąd to spalanie.

Czy może być inny powód?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam też 17 235x45 i pali mi 7l.(też noga robi swoje) Wydaje mi sie że to normal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,5cm masz większe opony od standardu, nawet od 225/45/17...to robi swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1,5cm masz większe opony od standardu, nawet od 225/45/17...to robi swoje.

Szerokość ( powierzchnia styku) opony 215 jest mniejsza od 225. Ogólnie koło jest większe o 1,9 % w stosunku do 195/65/15 ale to nie ma wpływu na trakcje.

Tak ja to rozumuję - może się mylę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większa powierzchnia styku opony z podłożem = większe tarcie = większe zużycie paliwa = lepsze hamulce.

Wszystko zależy jakie to opony i jaki opór stawiają. Generalnie litr to dziwnie duży wzrost.

Ja jeżdzę 225/45/17 silnik 1.8T i nie widzę różnicy w spalaniu w sezonie zimowym gdy jeżdzę na standardowych koleczkach 15 cali. Co prawda dokładnie tego nie badam, ale nie zauważam tak drastycznej różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość loco
Większa powierzchnia styku opony z podłożem = większe tarcie

To tarcie zależy od wielkości powierzchni styku?

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość podlasiak_vw

image039.gifimage040.gif

Oznaczenia:

T - siła tarcia; f - współczynnik tarcia (cecha charakterystyczna danego materiału); N - siła nacisku (siła działająca pod kątem prostym do płaszczyzny styku trących powierzchni, najczęściej jest to składowa ciężaru)

wiec teoretcznie nie ma wplywu/ ale wieksza powierzchnia pozwala czasem zlapac lepsze miejsca na asfalcie gdzie jest wieksza przyczepnosc czyli tez wzrasta momentami współczynnik tarcia,

PS:ale biorac pod uwage ze wieksze kolo daje wieksza srednice> wiekszy promien =>to skutecznosc hamowania moze sie pogorszyc- kolo obraca sie wieksza sila( cos w stylu odkrecania tej samej sruby dluzszym kluczem)wiec zacisk i tarcza maja wiecej pedu do wyhamowania.

Ja bym szukal przyczyny wzrostu spalania w cisnieniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
PS:ale biorac pod uwage ze wieksze kolo daje wieksza srednice> wiekszy promien =>to skutecznosc hamowania moze sie pogorszyc- kolo obraca sie wieksza sila( cos w stylu odkrecania tej samej sruby dluzszym kluczem)wiec zacisk i tarcza maja wiecej pedu do wyhamowania

Kolego zwiększa się średnica felg a nie koła.

Średnica koła pozostaje bez zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z tym co napisał Doc .Na opory toczenia koła = większe zużycie paliwa , ma również poza szerokością opony kształt ( rzeźba ) oraz wysokość bieżnika.Warto porównać ten parametr ( opory toczenia) w katalogach opon.Ciekawe teorie niektórzy tworzą i piszą ,dotyczące hamowania na szerszych oponach niż standardowe - szersze będą skuteczniej hamować - większa powierzchnia styku.;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba odkryłem tajemnicę tak dużego spalania.

Wczoraj jechałem z Rzeszowa do Płocka. Pokonuję tą trasę dosyć często szczególnie ostatnio i na starych "16" wyszło mi 380 km a na "17" 360 km. Ten sam odcinek. Wychodzi na to że zwiększona średnica kół o 1.9 %powoduje wolniejsze kręcenie się kół a co za tym idzie na kompie wyskakuje większe zużycie paliwa.

Sprawdzałem również wskazania kompa z rzeczywistym spalaniem na stacji i różnica 0,1 l mieści się w granicach błędu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dominik_KIELCE

ja tam jezdze na 225/17/45 w zimie 215 na /17/45 nie zauwazylem wiekszego spalania od tegpo gdy jezdzilem na 195/65/15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam te falkeny w rozmiarze 225/45/17 (zalecany do 17) i nie zauwazylem znacznego wzrostu spalania, przy spokojnej jezdzie, przewaga zamiejska, 8,5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam te falkeny w rozmiarze 225/45/17 (zalecany do 17) i nie zauwazylem znacznego wzrostu spalania, przy spokojnej jezdzie, przewaga zamiejska, 8,5

Zalecany rozmiar do naszych passatów to właśnie 225/45/17 i przy takim rozmiarze wszystko jest ok. Przy moim rozmiarze (215/50/17) średnica całego koła jest większa o 1,9 % i z tąd ta różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ja sie orientuje KOMP liczy zurzycie na podstawie dawek paliwa z PD....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kola sa wieksze i ciezsze - stad wynika zwiekszone obciazenie silnika i apetyt na paliwo.

radze zwrocic tez uwage na prawidlowe cisnienie powietrza w kolach, moze jest za niskie.

a moze jednak te falkeny maja wieksze opory toczenia w porownaniu z konkurencja.

btw. brat ma ten model falkenow w sceniku i bardzo narzeka na halas :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FALKENY to sa generalnie sitowe oponki...wiekszosc ma indeks M+S...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
FALKENY to sa generalnie sitowe oponki...wiekszosc ma indeks M+S...

Trochę czytałem przed ich zakupem. Raczej nie było wielu negatywnych opinii ale jednak teraz wiem że nie sa najlepsze.

W podobnym przedziale cenowym myślałem jeszcze nad Barum Bravuris 2. Chyba była by to lepsza decyzjaa.:636:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Trochę czytałem przed ich zakupem. Raczej nie było wielu negatywnych opinii ale jednak teraz wiem że nie sa najlepsze.
ząbkują sie, czy co..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dziki72

Witam , tak jak j.w. zmienilem kola na wieksze i skrocil sie dystans wskazywany na liczniku i to napewno ma wplywa na wskazania komputera , jest cos takiego jak (kody impulsów odległości) jesli ktos postaral by sie opisac te kody to moze daloby sie rozwiazac problemy z blednym wskazywaniem predkosci , odleglosci i spalania na wiekszych butach . Z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Psiadam Passata b6 2005r 2.0 Tdi

Chciał bym zakupic felgi 17" szeroki 7,5 ET45 i załozyc oponke 225/45/R17

CZy to bedzie wszystko w porzatku w jedze wszystko bedzie pasowało?

Prosze o jakeiś info

884152011.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi