Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko,

wczoraj rano aq znienacka zdechł :(. Nawet kontrolki się nie zapaliły:669:.

Odłączyłem "+" i całą noc go ładowałem. Dziś rano wskazywał 9.7V i nadal kupa .

Po podłączeniu miernika (przy odłączonym "+") voltomierz pokazuje 9,6V a jak podłączam "+" to od razu wskazanie spada do ok. 1V

Czy to normalne:confused:?

Jak zdiagnozować usterkę:confused:?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akumulator lubi paść bez ostrzeżenia. Ja jakiś czas temu przerabiałem taką sytuację. Wsiadam rano do samochodu, odpalam go bez problemu (-4 stopnie). Po pokonaniu 20km przełączył mi się w tryb serwisowy, więc się zatrzymałem żeby go zgasić i odpalić na nowo - już nawet rozrusznik nie przekręcił, działało tylko radio bo próba opuszczenia szyby kończyła się wyłączeniem wszystkich odbiorników.

Czeka Cię najprawdopodobniej zakup nowego akumulatora, a w Twoim przypadku z uwagi na litraż nie możesz raczej kupić byle czego.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o jakiej usterce mówisz, akumulator jest padnięty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Navkol aku do wymiany. Sprawny powinien mieć powyżej 12 V - może mieć zwarcie wewnętrzne którejś z cel lub jest zasiarczony. Tak czy owak wymiana . :) Ja polecam BANNER:ok:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Miałem analogiczną sytuację tydzień temu. Akumulator kręcił ze strzału nie było problemu, aż tu nagle po nocy w garażu nawet nie zakręcił. Urwała się cela w akumulatorze - i zmarł śmiercią naturalną. Miałem dylemat jaki akumulator wybrać - Bosch, Varta czy też Centra Futura. Jednak postanowiłem kupić to co wkaładała fabryka VW, a więc MOLL. Polecam ten akumulator i jednocześnie życzę wytrwałości podczas przeprowadzania wymiany. Ja się zdrowo namęczyłem z wyjęciem i później włożeniem. Pozdrawiam i polceam przeczytanie innych postów w tym temacie. Jest w nich wiele cenny rad dotyczących sprawdzenia czy np. nic Ci prądu nie zabiera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale ten aq ma ciut ponad pół roq :confused:

Aku jak był na" chodzie", to sprawdzałeś ładowanie , poziom elektrolitu w celach , spadek napięcia przy pracy rozrusznika ?

Być może trafiłeś na ''wekendowy" produkt. Gwarancję jeszcze masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale ten aq ma ciut ponad pół roq

Obstawiam zwarcie w celi. Skoro ma pół roku to zapewne jest na gwarancji a więc karta gwarancyjna i aku w łapkę i do sklepu po nowy w ramach gwarancji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aku jak był na" chodzie", to sprawdzałeś ładowanie , poziom elektrolitu ?

Nie, nie wpadłem na to. Tamten też się skończył "nagle". Postawiłem wieczorem furę do garażu a rano nawet nie pierdnął...:confused:

Cytat:

Napisał kuczlaw viewpost.gif

Obstawiam zwarcie w celi. Skoro ma pół roku to zapewne jest na gwarancji a więc karta gwarancyjna i aku w łapkę i do sklepu po nowy w ramach gwarancji :)

Zamierzam to właśnie uczynić :-P

Ale sam fakt jest wkurzający, no nie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie, nie wpadłem na to. Tamten też się skończył "nagle". Postawiłem wieczorem furę do garażu a rano nawet nie pierdnął...:confused:

Cytat:

Napisał kuczlaw viewpost.gif

Zamierzam to właśnie uczynić :-P

Ale sam fakt jest wkurzający, no nie??

Wkurzające to mało powiedziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jakiej marki ta bateria była ?

Nie wim teraz, bo jest zainstalowany a raczej trudno się do niego dobrać ;) . Obudowa jest niebieska :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o zmiane tytułu tematu!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiej firmy jest ta padlina.żeby mieć na uwadze przy kupnie nowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi