Navkol Zgłoś #1 Napisano 13 Kwietnia 2008 Siemanko, wczoraj rano aq znienacka zdechł . Nawet kontrolki się nie zapaliły:669:. Odłączyłem "+" i całą noc go ładowałem. Dziś rano wskazywał 9.7V i nadal kupa . Po podłączeniu miernika (przy odłączonym "+") voltomierz pokazuje 9,6V a jak podłączam "+" to od razu wskazanie spada do ok. 1V Czy to normalne:confused:? Jak zdiagnozować usterkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artuj Zgłoś #2 Napisano 13 Kwietnia 2008 Akumulator lubi paść bez ostrzeżenia. Ja jakiś czas temu przerabiałem taką sytuację. Wsiadam rano do samochodu, odpalam go bez problemu (-4 stopnie). Po pokonaniu 20km przełączył mi się w tryb serwisowy, więc się zatrzymałem żeby go zgasić i odpalić na nowo - już nawet rozrusznik nie przekręcił, działało tylko radio bo próba opuszczenia szyby kończyła się wyłączeniem wszystkich odbiorników. Czeka Cię najprawdopodobniej zakup nowego akumulatora, a w Twoim przypadku z uwagi na litraż nie możesz raczej kupić byle czego. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek 45 Zgłoś #3 Napisano 13 Kwietnia 2008 o jakiej usterce mówisz, akumulator jest padnięty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JurekW Zgłoś #4 Napisano 13 Kwietnia 2008 Navkol aku do wymiany. Sprawny powinien mieć powyżej 12 V - może mieć zwarcie wewnętrzne którejś z cel lub jest zasiarczony. Tak czy owak wymiana . Ja polecam BANNER:ok: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martines Zgłoś #5 Napisano 13 Kwietnia 2008 Witam! Miałem analogiczną sytuację tydzień temu. Akumulator kręcił ze strzału nie było problemu, aż tu nagle po nocy w garażu nawet nie zakręcił. Urwała się cela w akumulatorze - i zmarł śmiercią naturalną. Miałem dylemat jaki akumulator wybrać - Bosch, Varta czy też Centra Futura. Jednak postanowiłem kupić to co wkaładała fabryka VW, a więc MOLL. Polecam ten akumulator i jednocześnie życzę wytrwałości podczas przeprowadzania wymiany. Ja się zdrowo namęczyłem z wyjęciem i później włożeniem. Pozdrawiam i polceam przeczytanie innych postów w tym temacie. Jest w nich wiele cenny rad dotyczących sprawdzenia czy np. nic Ci prądu nie zabiera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Navkol Zgłoś #6 Napisano 13 Kwietnia 2008 ale ten aq ma ciut ponad pół roq http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=13350 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JurekW Zgłoś #7 Napisano 13 Kwietnia 2008 ale ten aq ma ciut ponad pół roq Aku jak był na" chodzie", to sprawdzałeś ładowanie , poziom elektrolitu w celach , spadek napięcia przy pracy rozrusznika ? Być może trafiłeś na ''wekendowy" produkt. Gwarancję jeszcze masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuczi Zgłoś #8 Napisano 13 Kwietnia 2008 ale ten aq ma ciut ponad pół roq Obstawiam zwarcie w celi. Skoro ma pół roku to zapewne jest na gwarancji a więc karta gwarancyjna i aku w łapkę i do sklepu po nowy w ramach gwarancji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Navkol Zgłoś #9 Napisano 13 Kwietnia 2008 Aku jak był na" chodzie", to sprawdzałeś ładowanie , poziom elektrolitu ? Nie, nie wpadłem na to. Tamten też się skończył "nagle". Postawiłem wieczorem furę do garażu a rano nawet nie pierdnął... Cytat: Napisał kuczlaw Obstawiam zwarcie w celi. Skoro ma pół roku to zapewne jest na gwarancji a więc karta gwarancyjna i aku w łapkę i do sklepu po nowy w ramach gwarancji Zamierzam to właśnie uczynić Ale sam fakt jest wkurzający, no nie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JurekW Zgłoś #10 Napisano 13 Kwietnia 2008 Nie, nie wpadłem na to. Tamten też się skończył "nagle". Postawiłem wieczorem furę do garażu a rano nawet nie pierdnął... Cytat: Napisał kuczlaw Obstawiam zwarcie w celi. Skoro ma pół roku to zapewne jest na gwarancji a więc karta gwarancyjna i aku w łapkę i do sklepu po nowy w ramach gwarancji Zamierzam to właśnie uczynić Ale sam fakt jest wkurzający, no nie?? Wkurzające to mało powiedziane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martines Zgłoś #11 Napisano 13 Kwietnia 2008 ale ten aq ma ciut ponad pół roq http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=13350 Jakiej marki ta bateria była ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Navkol Zgłoś #12 Napisano 13 Kwietnia 2008 Jakiej marki ta bateria była ? Nie wim teraz, bo jest zainstalowany a raczej trudno się do niego dobrać . Obudowa jest niebieska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bimbol Zgłoś #13 Napisano 13 Kwietnia 2008 Proszę o zmiane tytułu tematu!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek 45 Zgłoś #14 Napisano 13 Kwietnia 2008 jakiej firmy jest ta padlina.żeby mieć na uwadze przy kupnie nowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach