Skocz do zawartości
tazik23

Dymienie z rury passat AFN po raz enty..:)??!!

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego tazik23 przeczytaj ten temat, a dokładnie ostatni mój post. Miałem takie same dymienia jak Ty i okazało się to co opisałem. Zanim do tego doszedłem to sporo wody w rzece upłyneło. http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=65369

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec tak płyn chłodniczy mi nie ubywa prawie rok i stan caly czas ten sam olej tez mi nie ubywa delikatnie co 10 tys ale pompowtryski na 10tys biora do 0,5 l oleju, odma jest zarzygana i u gory silnika zapocony olejem troche moze odme trzeba wyczyscic ??? turbine robilem rok temu ale jak turbina byla walnieta to mi buchal strasznie na niebiesko i po naprawie turbiny kopcenie takie same w intercoolerze troche oleju moze byc , dzis wlalem liqui moly do czyszczeni pompowtryskow zobacze czy cos sie zmieni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a wiec tak płyn chłodniczy mi nie ubywa prawie rok i stan caly czas ten sam olej tez mi nie ubywa
jak jeździsz powiedzmy max 3 tys obrotów to nie będzie ubywać, pogoń go powyżej 3,5... najlepiej pod 4 tyś np. przez 15 minut i wtedy dopiero określisz. Już nie jedna osoba twierdziła że nie ubywa do czasu przegonienia autka, najczęściej kończy się zapaloną kontrolką od płynu chłodzącego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja go czesto gonie albo 3,5 tys ostatnio gonilem go na 4800 tys az pod czerwona kreske i plynu chlodnciczego nie ubylo ani troszeczke, a moze to kat wyprzedzenia zaplonu leciutko przestawiony lub pompowtrysk moze leje bo mi mowili ze czuc ropa niespalona ropa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja go czesto gonie albo 3,5 tys ostatnio gonilem go na 4800 tys az pod czerwona kreske i plynu chlodnciczego nie ubylo ani troszeczke

to wygląda że uszczelka odpada, pozostaje podpiąć pod vag i zerknąć co mówią cyferki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3. opóźnienie samozapłonu. Jest ona tak długie ze sinik diesla o pojemności 2l nie jest w stanie "krecic sie " wyzej niż 5krpm. Wynika to z samych cech fizyko-chemiczny ON i zasady działania silnika diesla. Im bliżej tych 5000obr tym wiecej paliwa nie zdązy sie dokładnie spalić i tworzy cząstki stałe. Czyli im wyzsze oborty tym wiecej dymu. (jest to oczywiście bardzo uproszczony opis zjawiska...)

Tu kolega pięknie opisał przypadłość, która u Ciebie ma odzwierciedlenie. Po dżwięku silnika na filmie słychać, że kręciłeś go dość wysoko, co za tym idzie nie do końca przepalona ropka. Co jest opisane w cytacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a olej zjada jakoś znacznie między wymianami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym busie silnik przejechał dopiero1500km zużycie 200ml/200km, jest to bus kolegi nie jest tutaj zarejestrowany, (my ze strony http://forum.busikt3.radom.pl/, na którą też zapraszamy, większość jeździ na AAZ, 1Y, do tych nowszych silników koledzy dopiero sie przymierzają :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Turbina miała być prawie nowa a efekt taki, że przepuszca olej i to chyba przyczyna dymienia ? [ame]

[/ame]

zobaczymy jak będzie po wymianie turbiny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam turbina miała byc prawie nowa???? To gdzie ja zakupiłeś???? Pewnie ze zobaczymy jak bedzie po wymianie turbiny :) Tylko wrzuc filmik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że będzie filmik po wymianie turbiny, tylko wyjaśnie jak to jest: Ten AFN to jest w Busie VWT3 mojego kolegi z Gdyni. Operacji wymiany dokonano w Lublinie. Chcę pomóc koledze z którym na AAZ w busach T3 dojechaliśmy na Nordkapp, pomagał mnie kiedy miałem problemy ze swoim AAZ. A my spotykamy sie na http://forum.busikt3.radom.pl/, gdzie też zapraszamy, wiekszość busików ma silnki z passata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi