Skocz do zawartości
jarod

wężyki

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich...

jakiś czas temu wymieniłem przepływkę, N75 i wyczyściłem EGR, auto nadal przechodzi w tryb awaryjny na VAG-u wychodzi nadal to samo co przed wymianą tych rzeczy , że przekroczona górna granica ładowania.... wyczytałam na forum że turbina do wymiany lub regeneracja, ale też wyczytałem że można sprawdzić węzyki, no i mam pytanie w niektórych miejscach znalazłm przetarte wężyki, zamierzam je wszystkie wymienić, i tu mam pytanie czy musze zachować jakąś kolejność, jakieś podpowiedzi, i jeszcze jedno pytanie, ponieważ jeden wężyk idzie zaraz pod osłoną i w tym miejscu jest przetarty, czy jak nowy wężyk puszcze inną drogą i będzie on dłuższy lub krótszy, czy nic się nie stanie?

dzięki i pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ponieważ jeden wężyk idzie zaraz pod osłoną i w tym miejscu jest przetarty, czy jak nowy wężyk puszcze inną drogą i będzie on dłuższy lub krótszy, czy nic się nie stanie?
ja właśnie miałem przetarty wężyk pod pokrywą silnika, ten co idzie od "bańki" EGR do N18 ("grubszy") przy wymianie przedłużyłem go o jakieś 2~3 cm i jest :ok: a przy tłumiku podciśnienia (taka "kulka w aluminiowej zawijce") mam skrócony, również mam skrócony ten ,który idzie od N75 do otwierania zaworu EGR, jednak wszystkie tak z rozsądkiem, 2~3 cm to max.pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak nowy wężyk puszcze inną drogą i będzie on dłuższy lub krótszy, czy nic się nie stanie?

Nie ma to wiekszego znaczenia, ma byc szczelny i bedzie dzialalo :ok:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Łodziak

czy są potrzebne jakieś specjalne wężyki czy wystarczy żeby spełniały wymagania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość drandrzej

średnica 3.2 (typowe od przelewu w dieselkach)i guma - może być w oplocie , ale nie musi , warto zastosować miniopaski i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy są potrzebne jakieś specjalne wężyki czy wystarczy żeby spełniały wymagania?
ja zakupiłem z metra semperit 3,2mm twarde ,w oplocie, typowe do podciśnień i temperatur, tak żeby mieć pewność ,że się nie "zassają", ten grubszy jeśli dobrze pamiętam 5,8~6mm też zakupiłem o podobnych parametrach.Średnio m/b takiego wężyka waha się w granicach 10~15 pln.pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi dzisiaj odczepił się wężyk od przepustnicy (czy jakoś tak)...

chyba też zainwestuje w nowe opaski i wężyki bo widzę że osłony co poniektórych są juz pofatygowane...

jjacekkx - wielki dzięki za dokładne wymiary :ok: powiedz jeszcze mniej więcej ile metrów nabyć tych wężyków?

zachować jakąś kolejnosć wymiany? zwrócić na coś szczególną uwagę podczas wymiany??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
powiedz jeszcze mniej więcej ile metrów nabyć tych wężyków?

mi poszło 1,7m/b cieńszego i 0,7 m/b tego grubszego ,nie wymieniałem 100% a jakieś 75% i po za tym uszkodzonym resztę wymieniłem profilaktycznie.Wymieniałem te ,które są najbardziej podatne na drgania,wibracje,obcierania itp. Mój sposób to wężyk za wężyk ;) ,chyba tak najprościej, gdzie nie gdzie (tam gdzie były orginalnie) zakładałem zwykłe opaski zaciskowe-małe ,w sumie to jest podciśnienie ale nie zaszkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pooglądałem sobie te wężyki dokładnie (wam też to radzę) byłem w szoku, trzy małe i jeden duży kwalifikują się do wymiany :przestraszony:

tylko że nigdzie w okolicy nie mogę znaleźć takich wężyków w oplocie :dobani:

przy okazji zobaczyłem że rura idąca od IC do turbawki jest troszkę obtarta, przyczyną obtarcia była gąbka znajdująca się pod plastikową osłoną silnika, ta gąbka w niektórych miejscach wisi sobie luźno, w tym akurat obcierała o rurę, dobrze że zauważyłem to w porę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz kupować w materiałowym oplocie,wystarczą grube podciśnieniowe,bodajże paliwowe czarne są takie same,bo jak zmieniałem to brałem gumowe i jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość silverb6

I jak problemy z autem zniknęły??

Czy przy komunikacie na Vagu był nr błędu??

Jak nie było numeru i auto dalej niedomaga sprawdź alternator.

Wczoraj spotkałem się z taką sytuacją w GIV ,i po mocnym szukaniu okazało się ,że alternator padnięty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze...

I jak problemy z autem zniknęły??

no niestety, wymieniłem węzyki ale auto nadal przechodzi w tryb awaryjny, a na Vag-u pokazuje przeładowanie........ coś mi się jednak wydaje że to turbinka i zapieczone kierowniczki, teraz pozostaje mi szukać kogoś kto by się tym zajoł na pomorzu...

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze zaworek n75..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi