Skocz do zawartości
Gość Baggio

wymiana rozrządu w Passacie B5 (3B)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Baggio

Panowie chce wymienić kompletny rozrząd w moim passacie który pochodzi z 1997 roku, silnik 1.8 125KM oznaczenie motoru ADR.

co ja muszę kupić rolkę napinacza małą , rolkę dużą , napinacz hydrauliczny , pasek ?czy jeszcze coś?czy w tym silniku tez trzeba wymienić pompę wodna?a i proszę jakiś namiar na dobrego fachowca w okolicy Sosnowca , Będzina , Czeladzi , Zawiecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ramon34

wymieniasz to wszystko co napisales,czyli kompletny rozrzad,co do pompy to bym ja tez wymienil bo koszt niewielki a juz masz wszystko rozebrane i w razie pozniejszej jej awari unikasz dodatkowych oplat zwiazanych z jej wymiana ,ja tak zrobilem i chyba wiekszosc podziela moje zdanie.Jesli chodzi o mechanika to nikogo tam nie znam nie moje rejony. Pozdro

wyslalem ci odp. na PW

//scaliłem :hyhy: - kuczlaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odstawiłem dzisiaj moje auto na wymianę rozrządu.Zakupiłem co potrzeba:pasek,rolki i szpilkę(oryginał z ASO cena 430zł) dokupiłem pasek wielorowkowy i do klimy i tak zostawiłem auto.Zadzwonili do mnie że do wymiany jeszcze napinacz paska wielorowkowego,uszczelniacz wału i jeszcze jakies uszczelniacze i oring przy okazji wymienią i co mnie najbardziej zdziwiło uszczelkę pod deklem zaworów.

Czy ktos wie o jakich jeszcze mówili uszczelniaczach i po co ta uszczelka pod zawory??

Chcą mnie naciągnąć czy przy okazji można to powymieniać dla świętego spokoju?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sergiusz napisał/a:

Zadzwonili do mnie że do wymiany jeszcze napinacz paska wielorowkowego,uszczelniacz wału i jeszcze jakies uszczelniacze i oring przy okazji wymienią i co mnie najbardziej zdziwiło uszczelkę pod deklem zaworów.

Napinacz paska wielorowkowego - jak najbardziej. Bo lepiej od razu wymienic go przy okazji, niż potem znowu przód ściągać. Uszczelniacz wału oraz inne "pierdoły", to raczej w przypadku, gdy dopiero widać oznaki, że puszczają. Jeśli auto masz od niedawna i jeszcze tego nie robiłeś, to może - tak jak mówisz - dla świętego spokoju, wymien od razu to wszystko. Wtedy bedziesz wiedział - co masz w autku. Przynajmniej takie jest moje zdanie :cwaniak: Jesli czegoś nie wymieniałem, a mam okazję podczas "grubszej" naprawy - to wymieniam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

podłącze się do tematu - nie chce tworzyć nowych wątkow bo uslysze, że masa tego na forum...w sobote wymieniam rozrząd- wertuje forum od 2h i mam metlik w głowie...jedni wydają 1000zł inni 1500zł a jeszcze inni 400-500 stówek za kpl wymianę w tym modelu- mi mechanik za robociznę zaśpiewał 200zł - cena ok i zaufany gościu

znalazłem coś takiego - warte tej ceny?:

http://www.allegro.pl/item244090999_rozrzad_audi_vw_seat_1_9_tdi_sdi_skoda_kxmk.html

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W warszawie w Midasie na Puławskiej wycenili mi wymianę rozrządu do B5 (3B) na około 1200 zł.

Pasek Continental (podobno wystarczy na 120 000 ale powinno się wymieniać co 90 000.

Może ktoś poleci jakiś dobry warsztat w Warszawie lub okolicach?! :niepewny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bruno_22

ZbyszekC na 90 000 to oryginał starcza a nie zawsze a każy następny max 60 000 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość simon75

Ktos moze bawił sie rozrzadem w 2,5 TDI V6 silnik AFB - chodzi o Audi A6

Mam pytanie z cyklu Archiwum X

Pytanie dotyczy korka w obudowie skrzyni korbowej przez który blokuje sie wał korbowy.

Korek znajduje sie postronie kierowyc w dosc trudnym miejscu tuz przed skrzynia biegow...

Niestety nie ma zabardzo mozliwosci go wyciagnąć a groźba jego uszkodzenia jest dosc realna. jak wiec dobrac sie do zblokowania wału ?

Czy w razie zniszczenie koreczka mozna go gdzies dokupić ?

Tak pozatym ktos moze napisac mi szczegolowa instrucje jak dobrze ustwic V6stke ??

Moze jakies patenty?

Dodam ze wymienione zostały wałki i inne wazne czesci silnika.

Całoś mojego problemu opsałem na innym forum - http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=64917&postdays=0&postorder=asc&start=0

Prosba o jakies rady :))

Pozdrawiam Szymon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kruzi nie proponuje kupować rozrządu od tamtego gościa z allegro, mój znajomy u niego kupił i dostał części od innego auta niż chciał, które nie pasowały... gość po prostu na aukcjach wystawiał rzeczy, których nie miał... ja bym sie dwa razy zastanowił i napisał do gościa czy aby na pewno rozrząd będzie :ok:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzany kotlet ale innego postu nie znalazłem. Pomoże ktoś mi z ustaleniem modelu silnika paska, chce wymienić rozrząd i nie wiem do jakiego silnika kupić części.

Modelowi z opisu nie mogę do końca wierzyć.

Nr vin WVWZZZ3BZXP089901.

Może polecicie użytkownika z forum który zajmuje sie sprzedażą części a naszych aut.

Pozdrawiam

Tomik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi