Skocz do zawartości
Subcarpathia

Klimatyzacja - warunki wyłączenia

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry,

Od pewnego czasu klimatyzacja nie chłodzi - podejrzewałem brak czynnika. Dokonałem diagnozy VCDS.

Temperatura na zewnątrz ok 16 stopni

- ciśnienie w instalacji 5-8, 6.0 bar

- prąd - 0,7A - po wyłączeniu AC - 0A

- obroty sprężarki 1000 obr - po wyłączeniu AC - 0 obr.

- warunki wyłączenia - zbyt niska temperatura zewnętrzna.

- temperatura za parownikiem MUX - ok 48 stopni

Sprawdziłem wszystkie opcje temperatur - zewnętrzne, na dolotach  wszystko co przyszło mi do głowy i pokazuje temperaturę otoczenia lub temperaturę komory silnika

Włączyłem adaptację - bez skutku

Uruchomiłem adaptację sprężarki AC - w czasie adaptacji ciśnienie czynnika zwiększało się stopniowo do 7,4 bar i wracało do 5,8 w kilka razy - i przerwałem to bo trwało długo i odłączyłem akumulator na pół godziny żeby zresetować - bez skutku

Skończyły mi się pomysły.

Edytowane przez Subcarpathia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukałbym problemu w sprężarce lub zaworze przy sprężarce. Wartość czynnika wydaje się być okej. Czynnika r134a przy +-20*c ma wartość spoczynkową 6bar. W mojej ocenie sprężarka nie tłoczy czynnika w obieg bo jest dead albo zawor na niej się nie otwiera. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I masz rację. Sprzęgło się rozpięło i wałek sprężarki lata sobie luzem.

Sprężarka to Delphi 5k0 820 803a z rozpinanym sprzęgłem. Wałek sprężarki kręci się luźno - czy wystarczy odkręcić sprzęgło i zapięć je z powrotem? 

To jest takie sprzęgło - Nie mogę znaleźć śrub z gniazdami bo one wyglądają na wyrobionbe.

image.thumb.png.3c50a01733b45bded133d34235f7e7c1.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wymieniłem sprzęgło wraz z śrubami.
Pracowało jeden dzień i rozpięło się to z powrotem.
W czasie wymiany zauważyłem, że łożysko na kole pasowym jest luźne. Domyślam się, że ono było przyczyną. Nie jestem w stanie ocenić czy też szyjka na sprężarce się nie wyrobiła. Próbować wymiany łożyska, czy po prostu wymienić całą sprężarkę na np Denso?
Parametry zanim rozpięło
- ciśnienie czynnika spoczynkowe 6bar

- ciśnienie czynnika max 11 bar

- moment obrotowy max 5,4 NM

- sprężarka delphi 5k0 820 803A

Edytowane przez Subcarpathia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wymieniał całą sprężarkę. Dzisiaj nówki kosztują po 500/600 PLN także nie ma sensu bawić się w regenerowane lub też w zawory gdzie chodzą po 80pln u chińczyków. Jeśli masz zamiar latać autem to lepiej wymienić na nową i spokój. Denso albo Delphi będą okej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi