axlotic Zgłoś #1 Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, ostatnio zaczęło mi coś piszcześć z okolicy pasków w silniku. Piszczenie przyśpiesza wraz ze wzrostem obrotów. Ciężko zlokalizować źródło tych pisków. Nagrałem filmik, wygląda to tak: Dodatkowo niepokoi mnie ta mała rolka na środku. Cała się trzęsie wraz z metalowym mocowaniem, które wychodzi z jakiejś "rurki". Na filmiku te drgania są dobrze widoczne. Czy ktoś wie co jest powodem tych pisków i drgań ? Z góry dziękuję. Edytowane 7 Stycznia 2016 przez axlotic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin_pesel Zgłoś #2 Napisano 7 Stycznia 2016 To "kółko z rurką" to tłumik drgań, ono ma sie trzęść Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maik78 Zgłoś #3 Napisano 7 Stycznia 2016 Napinacz jest ok chodzi o sprężynę ( sprawdź rolkę) i ewentualnie pasek może już jest stary - do wymiany . To piski znikną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fiszu Zgłoś #4 Napisano 8 Stycznia 2016 Kolego spróbuj jakimś plakiem popsikać rolki. Wydaje mi się, że to jedna z prowadzących. U mnie tak piszczało okrutnie w VR5 a po wizycie u kolegi waski1 w warsztacie Monster jak ręką odjął. A powodem było łożysko w rolce prowadzącej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
77Marek Zgłoś #5 Napisano 8 Stycznia 2016 Czy ktoś wie co jest powodem tych pisków i drgań ? Ech wy mądre głowy. Zużyte jest sprzęgło alternatora czyli wolne koło pasowe. I to jest przyczyna podskakiwania i piszczenia paska PK. Jazda na dłuższą metę spowoduje urwanie paska i uszkodzenie rozrządu jeśli zmielony pasek dostanie się za obudowę. Już nie jeden kierowca się o tym przekonał Wymień sprzęgiełko, napinacz paska PK i pasek. Sprzęgiełko jeśli jest zużyte to będzie stawiało opór na pasek i powodowało jego trzęsienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piasek1985 Zgłoś #6 Napisano 8 Stycznia 2016 Potwierdzam, u mnie tez przy zuzytym sprzegle alternatora byly takie objawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axlotic Zgłoś #7 Napisano 8 Stycznia 2016 Czyli sprawa jest poważna. Dzięki wielkie. Dzisiaj podjadę do warsztatu żeby to zobaczyli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cieli Zgłoś #8 Napisano 8 Stycznia 2016 U mnie też przyczyną był alternator i drgania przenosiły się na całe auto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axlotic Zgłoś #9 Napisano 12 Stycznia 2016 Odebrałem samochód z warsztatu. Wymienione zostało: - napinacz - pasek PK Stary napinacz był już zatarty, a pasek już lekko popękany. Sprzęgiełko alternatora okazało się być w BDB stanie. Po wymianie piski i drgania ustały . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fiszu Zgłoś #10 Napisano 12 Stycznia 2016 Ech wy mądre głowy. Zużyte jest sprzęgło alternatora czyli wolne koło pasowe. I to jest przyczyna podskakiwania i piszczenia paska PK. Jazda na dłuższą metę spowoduje urwanie paska i uszkodzenie rozrządu jeśli zmielony pasek dostanie się za obudowę. Już nie jeden kierowca się o tym przekonał Wymień sprzęgiełko, napinacz paska PK i pasek. Sprzęgiełko jeśli jest zużyte to będzie stawiało opór na pasek i powodowało jego trzęsienie. Widzisz kolego nie taką mądrą głową jesteś... Zużyte sprzęgiełko nie zawsze daje takie piszczenie i drgania na biegu jałowym. Częściej to wina rolek. Sprzęgięłko odczujesz bardziej podczas obciążenia całego układu pasowego. No chyba, ze umrze, wtedy może być kaplica w silniku bez łańcucha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach