suvoproste Zgłoś #1 Napisano 13 Marca 2015 Witam, przeszukałem internet a w szczególności forum, w celu znalezienia informacji na temat demontażu miski olejowej w 1.8 ADR, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na swoje pytanie. Czy ktoś z demontujących miskę może mi powiedzieć czy w tego typu silnikach trzeba demontować zawieszenie, czy może ta miska powinna wyjść bez większych problemów? Wiele jest tematów na temat diesla ale o benzyniakach niewiele, dlatego też zakładam ten temat. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danek75 Zgłoś #2 Napisano 13 Marca 2015 Ja wymieniałem u siebie miskę i zawiechy nie trzeba ruszać, ale.... jest od cholery rozkręcania od strony skrzyni biegów, bo tak po prostu ta miska sobie nie wylezie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suvoproste Zgłoś #3 Napisano 13 Marca 2015 Danek75, już 3 raz podchodzę do tego tematu, bo szczerze jak na to popatrzyłem to chęci brakło, tym razem teść mnie motywuje Pytam bo nie wiem na co się nastawić a chciałbym to ogarnać w ciągu jednego dnia. A dokładniej możesz powiedzieć gdzie zwracać uwagę? wiem że przy kole zamachowym są śruby, ale co dalej to nie zaglądałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danek75 Zgłoś #4 Napisano 13 Marca 2015 Na co zwracać uwagę... :hmm W sumie na nic Z przodu i po bokach - dostęp do śrub jest dobry. A właśnie od strony skrzyni, jest z lekka utrudniony. Ale to już samo zobaczysz, jak pod spód wejdziesz, bo nie pamiętam dokładnie. Fakt faktem, ze aż takie straszne to nie jest i zajmie max kilka godzin a nie cały dzień. I kup sobie silikon, bo tam nie ma uszczelki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert-o Zgłoś #5 Napisano 13 Marca 2015 nie wiem czy jest tak samo jak w AWT ale po odkęceniu wszystkich śrub, jest ich chyba 16 , musisz podlewarować silnik na jakieś 10cm wyżej , bo miska ci nie wylezie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danek75 Zgłoś #6 Napisano 13 Marca 2015 Taaa - silnik jeszcze trzeba będzie deko podnieść - masz rację Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suvoproste Zgłoś #7 Napisano 13 Marca 2015 Ok, dzięki Panowie za pomoc, silikon już mam, najbardziej bałem się tego zawieszenia, tzn wszystko byłbym w stanie zrobić tylko kwestia czasu. A na nim mi najbardziej zależy. Jutro będę działał, może jak nie zapomne i czas pozwoli to spróbuje jakiś tutorial zrobić dla potomnych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert-o Zgłoś #8 Napisano 13 Marca 2015 za pierwszym razem zeszło mi chyba z 3 godziny z przerwami , za 3 razem demontaż i montaż jakieś 50min Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurekjp Zgłoś #9 Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) Kilka dni temu przerabiałem ten temat i nie pitolcie,że nie ma uszczelki. W 1,8 ADR do nr nadwozia 500 000 jest uszczelka,nr OE 058103609. Po zdjęciu miski była uszczelka fabryczna aluminiowa z uszczelnieniem gumowym. Bardzo ważne jest dokręcenie śrub miski z odpowiednią siłom / 20 Nm /. Lewarek pod obudowę skrzyni,sanki na dół i zawiecha lekko do tyłu na dół. Problem miałem z odkręceniem cholernych dwóch śrub na połączeniu miski ze skrzynią. Trzeba było kręcić śrubą wału korbowego żeby natrafić na łby tych śrub ale dało radę. Po zamontowaniu wszystkiego z powrotem, pojechałem na sprawdzenie zbieżności,ale okazało się, że nie potrzebnie. Robiłem to po raz pierwszy i zajęło mi około 8 godz ,lekko nie było ale z książką serwisową i lapkiem z internetem zaoszczędziłem kilka stówek,a jak mówi przysłowie praktyka czyni mistrza! Edytowane 14 Marca 2015 przez jurekjp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danek75 Zgłoś #10 Napisano 14 Marca 2015 Masz auto z '98. Ja miałem z '97, wiec niby powinienem mieć uszczelkę a jakoś jej nie miałem :fajny Poza tym - w ADR-rze miska jest aluminiowa, więc po co niby miałaby być dodatkowo aluminiowa uszczelka :hmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suvoproste Zgłoś #11 Napisano 14 Marca 2015 Danek75, potwierdzam słowa jurekjp, dziś pełen zapału zabrałem się do demontażu miski, niestety tuż po wejściu do kanału zonk... W moim modelu występuje uszczelka miski olejowej. Odstawiłem więc to na później... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymin89 Zgłoś #12 Napisano 14 Marca 2015 Mogly byc rozne warianty. W t4 2.5 tdi tez masz alu miske a uszczelka jest mimo to- nie wiem czy zawsze ale wydaje misie ze nie zawsze. Do tego data produkcji w DE a w PL to dwie rozne rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suvoproste Zgłoś #13 Napisano 14 Marca 2015 Silniki 2.5 tdi to już inna bajka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert-o Zgłoś #14 Napisano 14 Marca 2015 Lewarek pod obudowę skrzyni,sanki na dół i zawiecha lekko do tyłu na dół. trochę zachodu z tymi sankami i zawiechą , nie lepiej było podlewarować silnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zicki Zgłoś #15 Napisano 15 Marca 2015 Witam! W moim egzemplarzu silnik ADR (Grudzień '99) Uszczelka miski olejowej występowała, kod: 058 103 609 E. Przy demontażu miski najlepszą opcją jest podniesienie troszeczkę silnika, aczkolwiek mojemu mechanikowi udało się wyjąc miskę bez podnoszenia silnika w tym celu wysunął przegub z piasty od strony kierowcy ponoć w czymś mu to pomogło... A swoją drogą to zacząłeś walkę z zatkanym smokiem pompy oleju i tym słynnym napinaczem łańcucha zmiennych faz rozrządu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert-o Zgłoś #16 Napisano 15 Marca 2015 A swoją drogą to zacząłeś walkę z zatkanym smokiem pompy oleju i tym słynnym napinaczem łańcucha zmiennych faz rozrządu ? To do mnie czy koło mnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach