Skocz do zawartości
VWPASSATB3B4

B4 2.0 8V 2E Lejące wtryski?

Rekomendowane odpowiedzi

I okazało się że wtryski mam sprawne, w tej listwie którą miałem podmienić 2 nie działały wcale. Ale sprawdziłem swoją podłączając do niej impulsowo zasilanie i patrzyłem jak pracują, wszystkie dają prawidłową mgiełkę, żaden nie przepuszcza paliwa. Także winne jest raczej coś co steruje ilością paliwa. Może na tygodniu dam radę podpiąć kompa pod niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy skutkiem tych objawów które wypisywałem ( dymi strasznie na biało, za duża dawka paliwa, brak płynnego rozpędzania) może być przytkana odma? Mam w niej pełno jasnej mazi, na korku wlewu oleju robi się jakby szaro-biały osad. Płynu nie ubywa, na bagnecie jest trochę piany. Może winny jest także czujnik temperatury? Aktualnie boję się podjechać do warsztatu gdyż nie wiem czy dojadę, ostatnio prawie zdechł na środku skrzyżowania... Na gazie przy niższej i normalnej temp. okropnie dymi na biało. Po odłączeniu krokowca na benzynie jakby trochę lepiej przyśpieszał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to czasem nie uszczelka pod głowicą? jak ma ubywac płynu jak nim nie jedziesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no od ostatniej dolewki płynu zrobiłem minimum 100 km, a dymi tak że na pewno by sporo ubyło. Dlatego wykluczam uszczelkę na 90%, z wydechu leci jakiś płyn, nie mogę określić zapachu i skrapla się za autem. Więc nie wiem co to jest, jest jakiś sposób żeby manualnie obniżyć dawkowanie paliwa? Żeby dostawał go mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie no od ostatniej dolewki płynu zrobiłem minimum 100 km, a dymi tak że na pewno by sporo ubyło. Dlatego wykluczam uszczelkę na 90%, z wydechu leci jakiś płyn, nie mogę określić zapachu i skrapla się za autem. Więc nie wiem co to jest, jest jakiś sposób żeby manualnie obniżyć dawkowanie paliwa? Żeby dostawał go mniej.

Uczepiłeś się tego paliwa jak nie wiem co... Przecież gdy przełączasz na gaz to automatycznie odcinasz zasilanie listwy wtryskowej (chyba że sterownik LPG zgłupiał i tego nie robi - do sprawdzenia napięcia na listwie i wtrysku rozruchowym podczas pracy na gazie) i auto ma pracować bez zająknięcia. Biała maź może być normalnym objawem gdy robisz nieduże odległości, ale nie musi.

Wąż odmy i samą odmę demontuje się w dwie minuty, zabierasz potem do domu, myjesz w ludwiku (przewód ciężko ale da się wypłukać), dokładnie suszysz i wszystko składasz.

Jak masz jak to nagraj film i pokaż jak ten silnik odpala i pracuje. Wtedy coś więcej można powiedzieć.

Szkoda że muszę siedzieć w domu na L4 bo byśmy umówili się i raz dwa ogarnęli temat u Ciebie. Chyba że w przyszłym tygodniu to pisz na PW bo będę koło piątku w Lublinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na gazie mam odcięcie pompy paliwa, gdy pracuje na benzynie to jak pisałem ma dziury w gazie, nie przyśpiesza prawidłowo i dopala paliwo w wydechu, strasznie dymi i z wydechu wręcz pluje paliwem. Postaram się o film. Odpala normalnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po odpięciu czujnika temp. I silnika krokowego auto chodzi lepiej. Wymienie czujnik i zobacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem czujnik temperatury, bez widocznej poprawy. Wyczyściłem także odmę, i mam pytanie gdyż wymieniany był ostatnio ten zawór odmy (grzybek) od pokrywy rozrządu, posiada on 3 króćce a w środku jest membranka. Problem w tym że ta membranka nie ugina się prawie wcale i cały czas jest pełny przepływ między tymi 3 króćcami. Powinno tak być? Uszczelniłem trochę przewód powietrzny od krokowca i jakby trochę lepiej przyśpieszał. Nie ma takiej totalnej zamuły jak wcześniej. Uszczelnię resztę dolotu. Dodatkowo na korku oleju pojawia się dużo wilgoci, wygląda jak woda ale płynu ze zbiorniczka nie ubywa. To samo było po trasie 60 km.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi