Skocz do zawartości
Paragon

Problem z Navi MFD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z navi MFD:

Bok%2520navi.jpg" height="174" width="288"

przed spolszczeniem (spolszczona sprawdzonym softem do wersji C i D) ładowała ori mapę teraz staje podczas uruchamiania i nic dalej się nie dzieje po powrocie na ori soft dalej to samo, więc wróciłem na polski, sama stacja ok wszystko działa bez zarzutu, laser przeczyszczony zresztą i przed i po czyszczeniu nie było sytuacji że wyskoczył komunikat brak CD więc domyślam się że laser jest ok a sprawa wygląda tak:

1. Uruchamiam Navi prosi o włożenie CD:

przed%2520w%25C5%2582o%25C5%25BCeniem%2520cd.jpg" height="162" width="288"

2. Wkładam ori mapę navi bez problemu ładuję mapę:

%25C5%2581adowanie%2520mapy.jpg" height="162" width="288"

3. Pojawia się taki komunikat

Uruchamianie%2520mapy.jpg" height="162" width="288"

i na tym komunikacie się zawiesza tzn nic dalej się nie dzieje, oczywiście cała stacja działa normalnie muzyka radio itd., samo navi nie chce się dalej uruchamiać.

Jeżeli włożę mapę wypaloną na CD sytuacja wygląda podobnie tzn:

1. Wkładam przegrane CD z mapami DX:

%25C5%2581adowanie%2520mapy.jpg" height="162" width="288"

2. Pojawia się komunikat:

Uruchamianie%2520mapy.jpg" height="162" width="288"

3. A po około 2 minutach taki:

Przegrywana%2520mapa.jpg" height="162" width="288"

Nie wiem co jest grane czy navi jest uszkodzona, jeżeli tak czy miał ktoś taki przypadek czy jest to do naprawienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że nikt nie ma pomysłu, na szczęście problem się rozwiązał :), problem nie leży w rodzaju płyty tylko w samej nagrywarce w domu wypaliłem ze 20 płyt na trzech różnych nagrywarkach najmniejsza prędkość jaka była na nich dostępna to 8x niestety nic nie pomagało, wczoraj spróbowałem na pracowym komputerze nagrywarka LG i o dziwo nagrała płytę z prędkością 4x użyłem TDK tej samej na której (między innymi wypalałem w domu) wkładam dzisiaj do navi i było słychać że ją czyta w końcu zaskoczyła i śmiga bez problemu.

Wniosek że sam nośnik jest mniej ważny, bardziej chyba wpływ ma tutaj sama nagrywarka :/, co ciekawe ori płyty nadal nie chce czytać a płyta nie jest porysowana więc też wydaje mi się to dziwne :niekumam

jeszcze jedna sprawa ściągnąłem mapy 2011-2012 z lektorem kobieta, a mam faceta hehe, coś się przestawia czy po prostu ktoś źle podpisał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wniosek że sam nośnik jest mniej ważny, bardziej chyba wpływ ma tutaj sama nagrywarka
o takim wniosku to byś wiedział jak byś dokładnie przeczytał temat http://forum.vw-passat.pl/threads/15900-Jak-i-jaka-plyte-skutecznie-wypalic-dla-MCD-MFD bo tam to już dawno się można było przekonać że nie płyta jest ważna tylko nagrywarka

ori płyty nadal nie chce czytać a płyta nie jest porysowana
no to niezły sprzęt :P
mapy 2011-2012 z lektorem kobieta, a mam faceta hehe, coś się przestawia czy po prostu ktoś źle podpisał?
jest całkiem możliwe że ktoś źle podpisał bo to się zdarza dość często

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
o takim wniosku to byś wiedział jak byś dokładnie przeczytał temat http://forum.vw-passat.pl/threads/15...ic-dla-MCD-MFD bo tam to już dawno się można było przekonać że nie płyta jest ważna tylko nagrywarka

Wiesz przeczytałem trochę i każdy piszę inaczej, skoro to takie oczywiste, to dlaczego piszesz mi o tym po dwóch dniach od napisania postu, kiedy navi nie chciała czytać mapy, po fakcie każdy mądry :P

no to niezły sprzęt

To jest właśnie dziwne, może jakieś ustawienia navi są złe, bo mapy ładuje z oryginału ale nie chce uruchomić navi :/

jest całkiem możliwe że ktoś źle podpisał bo to się zdarza dość często

chyba masz rację ściągnę jeszcze jedną mapę chociaż mam już dość ich wypalania hehe

a propo mimo, że navi spolszczone podczas jej pracy komunikaty na Fis-e są po angielsku z tym chyba nie da się nic zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. mam problem z MFD wer. D, otóż nawigacja nie może znaleźć lokalizacji w której się obecnie znajduje tylko błądzi po Niemczech (przebywałem tam długo ostatnio), a włożona jest mapa Polski, sygnał zaniknął podczas powrotu do domu i od tamtej pory tak się dzieje. Ma ktoś pomysł na to co mogło się stać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam. mam problem z MFD wer. D, otóż nawigacja nie może znaleźć lokalizacji w której się obecnie znajduje tylko błądzi po Niemczech (przebywałem tam długo ostatnio), a włożona jest mapa Polski, sygnał zaniknął podczas powrotu do domu i od tamtej pory tak się dzieje. Ma ktoś pomysł na to co mogło się stać?

może masz uszkodzoną antenę, albo navi się zawiesiła zrestartuj i zobacz czy to coś pomogło a załadowało bez problemu mapę polski, może z samą mapą jest coś nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli nie może złapać fixa z satelity proponował bym odłączenie navi na chwile od całkowitego zasilania przy okazji sprawdził podłączenie z tyłu, jeśli to nie pomoże problemu szukał bym z mapką ew podłączył inną antenę gps na test. Anteny raczej same w sobie nie ulegają uszkodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jeśli nie może złapać fixa z satelity proponował bym odłączenie navi na chwile od całkowitego zasilania przy okazji sprawdził podłączenie z tyłu, jeśli to nie pomoże problemu szukał bym z mapką ew podłączył inną antenę gps na test. Anteny raczej same w sobie nie ulegają uszkodzeniu.

dokładnie tez tak mi się wydaje, co do resetu jest bezpiecznik od navi nie pamiętam dokładnie który, ale po resecie będzie potrzebny pin wiec sobie przygotuj wcześniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zamieszczone przez nextus

dokładnie tez tak mi się wydaje, co do resetu jest bezpiecznik od navi nie pamiętam dokładnie który, ale po resecie będzie potrzebny pin wiec sobie przygotuj wcześniej

niestety reset nic nie pomógł, wyciągnąłem i odpiąłem navi na 12h i dalej to samo, wydaje mi się że to antena, tym bardziej że radio też mi słabo odbiera. może vag by coś pokazał ale nie mam na chwile obecną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wydaje mi się że to antena, tym bardziej że radio też mi słabo odbiera

Być może masz rację, ale odbiór radia nie ma nic do GPS-u to są dwie odmienne anteny

może vag by coś pokazał ale nie mam na chwile obecną...

od tego zacznij

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po skanie vagiem wyskoczył mi błąd nawigacji:

00481 - Control Module for Traffic Radio (J559)

49-00 - No Communications

i czego mam się po tym spodziewać, usunięcie go nic nie dało, ponowne uruchomienie i błąd powraca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie miał styczności z taką sytuacją?

jedyne info znalazłem na włoskich stronach ale za bardzo nie umiem sklecić tego do kupy:

http://www.vwgolfclub.it/forum/index.php?/topic/77458-calibrare-navigatore-mfd/page__st__105

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Incandence

Witam, mam małe pytanie do osób orientujących się w temacie navi MFD. Zwrócono się do mnie z prośbą o naprawienie owego ustrojstwa. Gdy już rozgryzłam niemiecką instrukcję i odblokowałam tę navi, kod się nie zgadza! Pragnę zaznaczyć, iż jest to kod z książeczki, więc wydawałoby się, że będzie działał... Ale tak nie jest. Ktoś może wie, jak ten kod inaczej zdobyć? Byłabym niewypowiedzenie wdzięczna za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serwis myślę że da radę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że na ściągnięcie kodu z Navi to trzeba szykować ponad 100 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę ze nikt i tak nie zrobi Ci tego za darmo, dużo ludzi żyje tego typu pracy :P, ale możesz popytać dziwne że nie pasował pin, być może już ktoś grzebał albo navi jest zmieniona :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
po skanie vagiem wyskoczył mi błąd nawigacji:

00481 - Control Module for Traffic Radio (J559)

49-00 - No Communications

i czego mam się po tym spodziewać, usunięcie go nic nie dało, ponowne uruchomienie i błąd powraca.

problem nareszcie rozwiązałem, powodem była uszkodzona antena dachowa gps, po wymianie navi chodzi bez błędnie a i radio mi lepiej odbiera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać jakieś uszkodzenia zewnętrzne w tej antenie, czy myślisz, że siadły w niej wnętrzności (elektryka) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Widać jakieś uszkodzenia zewnętrzne w tej antenie, czy myślisz, że siadły w niej wnętrzności (elektryka)

na sto bebechy bo z zewnątrz jak nówkę miałem, tam zimne luty chyba są bolączką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
na sto bebechy bo z zewnątrz jak nówkę miałem, tam zimne luty chyba są bolączką.

Wilgoć kolego, miałem dwa takie przypadki.

Skończyło się zakupem dodatkowej anteny z allegro za 30 zł, a ori anteny zostały na dachu dla ozdoby. :)

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi