Skocz do zawartości
robertno

Wtyczka poduszki w fotelu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie a nie znalazłem odpowiedzi na forum, może słabo szukałem.

Kupiłem fotele skórzane od passata B6 z 2007/2008 i niestety wtyczka jest nieco inna niż w moim.

Czy ktoś zamieniał te złączki lub próbował to przerowbić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak miałem. Zamieniłem tylko wtyczki. Różnią się szerokością. Układ styków wewnątrz jest taki sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz powiedzieć jak te wtyczki rozebrać i zamienić, masz może jakieś zdjęcie rozpiskę??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wtyczek dochodzą trzy kable. Tniesz kable, patrzysz na wtyczkę jedną i drugą - porównujesz gdzie idą poszczególne przewody i podmieniasz wtyczki. Kolory kabli z tego co pamiętam są różne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do wtyczek dochodzą trzy kable. Tniesz kable, patrzysz na wtyczkę jedną i drugą - porównujesz gdzie idą poszczególne przewody i podmieniasz wtyczki. Kolory kabli z tego co pamiętam są różne.

:wmorde Panowie,jak już coś robicie samemu to wolniej i z pomyślunkiem ;) piny w obu wtyczkach są identyczne,rozebranie wtyczki jest banalnie proste,zamienić piny z kabelkami--cięcie i lutowanie to dla amatorów a nie speców od passatów :D

(jeśli ktoś ma problem, niech rozbierze 1starą wtyczkę ,,do wywalenia'' to załapie i zapamięta ;) )

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:wmorde Panowie,jak już coś robicie samemu to wolniej i z pomyślunkiem ;) piny w obu wtyczkach są identyczne,rozebranie wtyczki jest banalnie proste,zamienić piny z kabelkami--cięcie i lutowanie to dla amatorów a nie speców od passatów :D

(jeśli ktoś ma problem, niech rozbierze 1starą wtyczkę ,,do wywalenia'' to załapie i zapamięta ;) )

Było ciemno i mi się spieszyło. Poza tym żona co chwila dzwoniła i od gupka mnie wyzywa że non stop przy aucie siedzę i ulepszam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Było ciemno i mi się spieszyło. Poza tym żona co chwila dzwoniła i od gupka mnie wyzywa że non stop przy aucie siedzę i ulepszam

:haha moja już mnie nie chce słuchać jak jej mówię, że idę do auta coś porobić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skąd ja to znam, teraz przynajmniej ma trochę wytchnienia, bo za B6 jeszcze się nie zabrałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety te piny chyba będzie ciężko przełożyć. Może ktoś to już robił i powie czy to wykonalne. Widać że nawet piny są różnej średnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak składałem wiązkę do spryskiwaczy reflektorów w swojej B3ce to wyjmowałem piny z kablami z kostki i je przekładałem do odpowiedniej. Względnie można, choć to pracochłonne zdjąć pin z kabelka i na jego miejsce założyć nowy kupiony o wymaganym rozmiarze. Te piny są zaciskowe i prędzej się go urwie niż wyciągnie kabel z pinu, ale trzeba trochę pokombinować i wszystko da radę zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Poza tym żona co chwila dzwoniła i od gupka mnie wyzywa że non stop przy aucie siedzę i ulepszam
moja już mnie nie chce słuchać jak jej mówię, że idę do auta coś porobić

Są dwa wyjścia:wychować lub zmienić.Trzeciego nie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem, udało mi się rozebrać wtyczki i wyjąć piny. Niestety nie da się ich przełożyć. Są dwa wyjścia:

1. Przeciąć i lutować

2. Kupić gdzieś te piny od modelu z 2006/2007 roku bo one są cienkie jak szpilki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może ktoś to już robił i powie czy to wykonalne.

Osobiście przekładałem z 2006 do 2012 i piny pasują ;) szkoda że Radom daleko,bo jeszcze parę mam w zapasie i demonstrację bym Ci zrobił :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak piszesz z 2006 fotel do nowszych przełożysz a odwrtonie jest problem. Te piny po 2008 są takie szersze i nie wchodzą w złączkę z 2006.

W 2006 stosowano piny jak szpileczki. Gdybym miał takie piny zrobiłbym to bezproblemowo niestety nie mam ochoty na cięcie kabli i lutowanie.

Jak mi się uda to zrobię zdjęcia jaka jest różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pozwolę sobie odświeżyć trochę temat ponieważ mam podobny problem.

Wymieniam właśnie fotele w mojej B6 z 2010r na fotele z B7 z 2011r. Wersje wyposażenia foteli są identyczne(standard) więc wtyczki od sygnalizacji pasów oraz wtyczka od elektrycznej regulacji fotela kierowcy są z tego co widziałem plug&play.

Natomiast wtyczki od airbagów są inne, kolory kabli niestety też. Może ktoś z szanownych kolegów jest w stanie mi podpowiedzieć jak to przepiąć aby było ok.

Oto foto mojej wtyczki z b6, którą muszę przełożyć na nowe fotele:

zdj%25C4%2599cie%25201.JPG

A oto foto wtyczki, która jest obecnie na fotelach z b7:

zdj%25C4%2599cie%25204.JPG

Piny na pierwszy rzut oka są inne więc trzeba je będzie przelutować ale to nie problem. Pytanie brzmi w jakiej kolejności założyć kable z b7 do wtyczki z b6.

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam,

Wojas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi