Skocz do zawartości
focuspl

Po wymianie sprężyn mam problem z przodem - help

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

nie wiem czy to normalne, ale po wymianie sprężyn z zawieszenia 1BF na 1 BE czyli sportowe fabryczne (dodam, że na 100% mam dobrane odpowiednie sprężyny) mam taki objaw:

tył pięknie siadł na 3 palce wchodzące pomiędzy koło a błotnik

przód siadł mniej wchodzą 4 palce

mierzyłem jest ok 1 cm różnicy w opadzie.

czy może być tak, że podczas montażu na przodzie zostało coś zrobione źle? - zakładał to doświadczony mechanik.

dodam że sprężyny założyłem na fabryczne amortyzatory, tj nie sportowe od wersji 1BE - ale czy amortyzator może powodować, że przód nie siądzie odpowiednio niżej?

dajcie znać, co mogę zrobić aby przód też mi usiadł dodatkowo o ten 1 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy nie przekręciła się mechanikowi dolna poduszka amortyzatora, wtedy sama sprężyna będzie wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dajcie znać, co mogę zrobić aby przód też mi usiadł dodatkowo o ten 1 cm.

Dołożyć ze dwa worki cementu pod maskę :hmm ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kiedys mierzyłem różnicę sport a normalny to było tylko 1cm niżej więc przód dobrze siadł. W avatarze widzę, że masz kombi wersję może dlatego tył jest niżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam u siebie oryginalne zawieszenie 1be.Auto to sedan.Tyl mam lekko nizej ale to raczej przez butle w kole,hak i duza skrzynke z nazedziami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak to masz tam obciążenie, ja u siebie mam też hak odpinany, ale moim zdaniem powinno być na równo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak kiedys mierzyłem różnicę sport a normalny to było tylko 1cm niżej

róznica pomiędzy jest 2cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem, ale u mnie to trochę kiepsko wygląda - tak jakbym miał glazurę przewożoną w bagażniku :).

ja ten 1 cm widzę, niektórzy pewnie by tego nie zauważyli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rozumiem, ale u mnie to trochę kiepsko wygląda - tak jakbym miał glazurę przewożoną w bagażniku :).

ja ten 1 cm widzę, niektórzy pewnie by tego nie zauważyli.

Cięrpię na to samo, ja jednak miałe dotychczas sport w zawieszeniu i zmieniałem na oryginał i ten 1 cm mnie kłuje po oczach jak diabli:) Zaczynam się zastanawiać czy tak było w zamiarze konstruktorów... Tylne koła są stałe a przód jest skrętny i być może ten 1 cm więcej z przodu nie jest po to by przy dużym obciążeniu koła swobodnie mogły skręcać podczas gdy tylne będą na tej samoj wysokości co krawędź błotnika?

Taka moja myśl. pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi