Skocz do zawartości
adamski65

Telepanie autem.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie cały rok temu wymieniłem w swoim vw kompletne sprzęgło wraz z dwumasą . Teraz gdy odpalę auto rano zaczyna nim bujać, telepać a gdy dodam gazu to przestaje. Panowie co to może być ?? Zauważyłem także, że rano cały tłumik telepie. Ja już tak myślałem czy to nie jest tłumik drgań, poduszki pod silnikiem lub skrzynią biegów. Pomóżcie co to może być , chyba nie znowu dwumasa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem podobnie w swoim Passacie, sprawdz zawieszenie silnika/skrzyni.. jeśli będą to poduszki to wymień i nie będzie problemu. Pamietaj nie kupuj tanich, twarda guma nie bedzie amortyzowac drgań tylko przeniesie je na całą bude.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poduszki z pewnością miałem to samo mi pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do sprawdzenia złącze elastyczne tłumika, poduszki silnika i skrzyni, tłumik drgań

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie cały rok temu wymieniłem w swoim vw kompletne sprzęgło wraz z dwumasą . Teraz gdy odpalę auto rano zaczyna nim bujać, telepać a gdy dodam gazu to przestaje. Panowie co to może być ?? Zauważyłem także, że rano cały tłumik telepie. Ja już tak myślałem czy to nie jest tłumik drgań, poduszki pod silnikiem lub skrzynią biegów. Pomóżcie co to może być , chyba nie znowu dwumasa.

Spróbuj chwycić tłumik końcowy i sprawdź czy nie ma luzu na ostatnim wieszaku. Ja również wymieniłem sprzegło i dwumase rok temu, ale zaraz po wymianie nadał miałem miarowe telepanie szczególnie jak się rozgrzał cały zespół napędowy (silnik+skrzynia). Okazało się, że kolega jak chwytał na sztywno końcowy tłumik to telepanie ustawało. Ostatni wieszak był juz tak "wyjechany" w otworze gdzie zaczepia sie tłumik, że tłumik dostawał rezonansu coraz mocniej i jezdził na tym wieszaku na boki. Dospawana blaszka tak żeby tłumik miał max ruchu 1 cm w prawo i lewo załatwiła sprawę.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi