Skocz do zawartości
amsteel

Dziwny problem, napięcie w USB?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przejrzałem zarówno forum jak i net w poszukiwaniu jakiejś wskazówki i rozwiązania mojego problemu lecz nic konkretnego nie można się doczytać.

Mam interfej od viakena, który przy podłączeniu kompa z kontaktu śmiga aż miło natomiast gdy tylko lapka uruchomię na przetwornicy to miga (równomiernie) dioda na obudowie interfejsu (czerwona od usb, zielona ok, po podpięciu cały czas się świec) i komputer nie widzi podłączanego kabla, zero reakji systemu. Tak się dzieje teraz po przeinstalowaniu od nowa sterowników a przedtem, gdy podłączałem na przetwornicy komputer wykrywał kabel lecz albo chwilę po uruchomieniu programu i próby komunikacji (jakimkolwiek programem) był sygnał odłączenia sprzętu (windowsowski) albo sygnał ten się powtarzał równomiernie na zmianę podlączanie i odłączanie.

Mam niesprawną baterię więc jest to dla mnie dość istotne. Jeśli z zasilaniem z sieci wszystko jest ok to musi być coś nie tak w kompie, podejrzewam, że to napięcie w portach usb różni się od wymaganego lecz pewności nie mam. Z tego co wyczytałem w necie niemożliwa jest regulacja napięcia w portach z poziomu systemu lub biosu.

Hp pavilion dv6 1225ew, Vista Home

zasilacz 90W ( na przetwornicy 75 jak i 200W taki sam efekt jest)

ma ktoś jakiś pomysł gdzie może leżeć przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ten interfejs od Viakena nie ma optoizolacji tylko mx232 i jakieś tam kostki iso, dla tego podłączenie zasilania do diagnozowanego pojazdu może powodować przepływ prądów wyrównawczych - powodujących takie objawy. Ogólnie bez optoizolacji nie polecam takich eksperymentów, szczególnie że można łatwo uszkodzić któryś z interfejsów lub port w laptopie. Przetwornice potrafią też nieźle "syfić".

Polecam kupienie/zbudowanie interfejsu z optoizolacją lub baterii do laptopa, tudzież zasilanie przetwornicy z innego akumulatora nie połączonego w żaden sposób z instalacją diagnozowanego samochodu.

Edytowane przez hubertc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi