Skocz do zawartości
chris_45

Zaświeciły się wszystkie biegi w automacie

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj w czasie jazdy usłyszałem nagle dziwne odgłosy z silnika.. jakby szum... Po chwili poczułem, że coś nie tak reaguje na pedał gazu. Szczególnie przy ruszaniu spod świateł. Przy wciskaniu pedału gazu obroty szybko szły do góry, a nie za bardzo chciał jechać... potem nagłe szarpnięcie, jakby dopiero załapał bieg... ale nadal jazda była bez dynamiki.. ja gaz, obroty do góry, a prędkość prawie nie przybywała...

Jak dojechałem na miejsce, wyłączyłem, a potem znowu włączyłem stacyjkę. I już FIS pokazywał normalnie skrzynię biegów.

Nie wiem czy to ma coś ze sobą wspólnego, ale ostatnio dzieją się też inne rzeczy...

Np. nie chce zapalić.. akumulator nowy i świetnie kręci, ale nie chce "załapać"... dopiero za trzecim, czwartym razem... a na wolnych obrotach pojawia się czasem z rury ciemny, śmierdzący dym...

Również ostatnio w czasie jazdy spod maski dochodził głośny gwizd i czuć było spaloną gumą...

Czy te objawy wskazują na jedną konkretną przyczynę czy też mam kilka różnych problemów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - sprawdź wszystkie węże od obwodu doładowania silnika potem vag i po zczytaniu błędów postępuj metodycznie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzisiaj w czasie jazdy usłyszałem nagle dziwne odgłosy z silnika.. jakby szum... Po chwili poczułem, że coś nie tak reaguje na pedał gazu. Szczególnie przy ruszaniu spod świateł. Przy wciskaniu pedału gazu obroty szybko szły do góry, a nie za bardzo chciał jechać... potem nagłe szarpnięcie, jakby dopiero załapał bieg... ale nadal jazda była bez dynamiki.. ja gaz, obroty do góry, a prędkość prawie nie przybywała...
Tryb awaryjny skrzyni biegów bo jak piszesz w tytule
Zaświeciły się wszystkie biegi w automacie
Samochód nadaje się do podłączenia VAG.
Nie wiem czy to ma coś ze sobą wspólnego, ale ostatnio dzieją się też inne rzeczy...

Np. nie chce zapalić.. akumulator nowy i świetnie kręci, ale nie chce "załapać"... dopiero za trzecim, czwartym razem... a na wolnych obrotach pojawia się czasem z rury ciemny, śmierdzący dym...

A nie masz wrażenia że na "D" podczas trzymania hamulca auto mimo wszystko próbuje się wyrywać do przodu tak jakbyś dodawał gazu? Bo jeśli tak to na pewno związek jest.
Również ostatnio w czasie jazdy spod maski dochodził głośny gwizd i czuć było spaloną gumą...
Tego z niczym innym jak spaloną gumą nie mogę skojarzyć ale nie należy wykluczyć że wszystko może mieć związek z uszkodzoną skrzynią biegów lub jeszcze bardziej złożona sprawa. Ale niestety tutaj nie ma wróżek i bez udziału mechanika nic nie można zrobić oprócz gdybania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi