Skocz do zawartości
Jerzy14

Bixenon-ciemna plama w oświetleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W prawym reflektorze pojawilo się niedoswietlone miejsce.Zmiana zarnika nie ma na to wpływu.Parę dni temu wyczyścilem soczewki-obejrzałem dokładnie cały prawy moduł-zwracając szczególną uwagę na odblask.Jest identycznie jak w lewym-tzn. nie jest wypalony,srebrzysta "skorka pomaranczowa".Czyszczenie nie zlikwidowało tej plamy.Jaka może być przyczyna?

A soczewki autentycznie były baardzo zabrudzone.

F~2011-08-17.JPG

F~2011-08-17@1.JPG

F~2011-08-17@2.JPG

Edytowane przez Jerzy14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

W prawym reflektorze pojawilo się niedoswietlone miejsce.Zmiana zarnika nie ma na to wpływu.Parę dni temu wyczyścilem soczewki-obejrzałem dokładnie cały prawy modół-zwracając szczególną uwagę na odblask.Jest identycznie jak w lewym-tzn. nie jest wypalony,srebrzysta "skorka pomaranczowa".Czyszczenie nie zlikwidowało tej plamy.Jaka może być przyczyna?

A soczewki autentycznie były baardzo zabrudzone.

Czy na zdjęciu jest światło rzucane przez oba reflektory :?: Bo jeśli tak, to masz prawą lampę niżej ustawioną od lewej i stąd ta "plama".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj byłem na ustawianiu świateł na stacji diagnostycznej -chciałbym mieć nadzieję,ze diagnosta mechanicznie zrobił to dobrze.Ja w położenie serwisowe i zapamiętanie ustawien fejsikiem wprowadziłem.Faktem jest,gdy jadę po równej,płaskiej drodze,plamy nie widać-jest daleko w przodzie.Pojawia się przy skróceniu swiatła,nap. przy bujnięcu na "śpiacym policjancie" W takim przypadku skróceniu ulega i lewa wiązka-a tam plamy brak.Czy,gdyby lewa lampa była ustawiona jak prawa-plamy byłyby na obu?Uogólniając,najbardziej widoczna jest na nierownych drogach.

Foto zrobiłem przy pochylonym w przód aucie-aby lepiej uwidocznić to zjawisko

Edytowane przez Jerzy14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wczoraj byłem na ustawianiu świateł na stacji diagnostycznej -chciałbym mieć nadzieję,ze diagnosta mechanicznie zrobił to dobrze.Ja w położenie serwisowe i zapamiętanie ustawien fejsikiem wprowadziłem.Faktem jest,gdy jadę po równej,płaskiej drodze,plamy nie widać-jest daleko w przodzie.Pojawia się przy skróceniu swiatła,nap. przy bujnięcu na "śpiacym policjancie" W takim przypadku skróceniu ulega i lewa wiązka-a tam plamy brak.Czy,gdyby lewa lampa była ustawiona jak prawa-plamy byłyby na obu?Uogólniając,najbardziej widoczna jest na nierownych drogach.

Foto zrobiłem przy pochylonym w przód aucie-aby lepiej uwidocznić to zjawisko

Zrób fotkę przed ścianą-wtedy będziemy dumać... Ustaw auto jakieś 3-4 metry przed ścianą i pstryknij foto. Oba reflektory powinny świecić na tej samej wysokości.

Ale jak dla mnie wygląda to tak, jakbyś miał prawą lampę za nisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę,ze foto dobrze oddaje to zaciemnienie.

F~2011-08-18@01.jpg

F~2011-08-18@02.jpg

F~2011-08-18@03.jpg

F~2011-08-18@04.jpg

F~2011-08-18@05.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawa lampa za nisko, tak jak poprzednik podejrzewal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to dosłownie znaczy,ze wiązka z tej lampy ma być o wiele dłuższa w stosunku do lewej?

Edytowane przez Jerzy14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy to dosłownie znaczy,ze wiązka z tej lampy ma być o wiele dłuższa w stosunku do lewej?

Nie, ale ewidentnie widać, że jest za nisko... Prawa lampa trochę w górę, żeby była równiutko z lewą.

Poza tym widać, że masz bardzo wyraźną granicę światłocienia-efekt czyszczenia soczewki :) Tak ma być. Wcześniej miałeś granicę zamazaną syfem na soczewce.

Jeśli chodzi o odbłyśnik-światło jest wyraźne i nie widać na nim, aby były jakiekolwiek braki w powłoce odbłyśnika.

Wyreguluj porządnie lampki. Możesz też zwrócić uwagę na równoległe ustawienie wiązki światła z obu reflektorów-światło z obu lamp nie może się krzyżować ani rozchodzić na boki-ma być równoległe.

Edytowane przez Krawcol82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie.Czy ustawiając światła na stacji diagnostycznej-diagnosta może stwierdzić nieprawidłowe osadzenie lamp obserwując urządzenie służące do regulacji reflektorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeszcze jedno pytanie.Czy ustawiając światła na stacji diagnostycznej-diagnosta może stwierdzić nieprawidłowe osadzenie lamp obserwując urządzenie służące do regulacji reflektorów.

Co masz na myśli pisząc "nieprawidłowe osadzenie" :?:

Śrubami regulacyjnymi możesz regulować światło w pionie i poziomie (może robić "zez" zbieżny i rozbieżny)-także masz w zasadzie pełną regulację światła-nawet jeśli lampa sama w sobie jest odchylona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampy xenonowe mają manualną regulację i ona cokolwiek daje przy samopoziomowaniu? Pytam bez żadnej ironii, bo jestem ciekaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja naiwny sądziłem,ze zlecając usługę ustawienia świateł (w koncu chyba nie tak skomplikowaną) profesjonaliście,będę mial to zrobione prawidłowo.Stąd moje ostatnie pytanie.Podejrzewałem już, ze może reflektor zamontowałem fizycznie krzywo-aż nieprawdopodobne.I diagnosta miał problem.Teraz już sam doprowadzilem do zlikwidowania tej plamy.Na przegladzie technicznym wyjdzie,jak bardzo moje ustawienia odbiegają od optymalnych.Ale to będzie już inna stacja diagnostyczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja naiwny sądziłem,ze zlecając usługę ustawienia świateł (w koncu chyba nie tak skomplikowaną) profesjonaliście,będę mial to zrobione prawidłowo.

Ja zawsze musiałem poprawiać po diagnostach bo zawsze światła świeciły tak że nie było nic widać.

Edytowane przez GURAL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja naiwny sądziłem,ze zlecając usługę ustawienia świateł (w koncu chyba nie tak skomplikowaną) profesjonaliście,będę mial to zrobione prawidłowo.

Jak robisz coś sam dla siebie, to wtedy się starasz... A w stacjach diagnostycznych i ASO uderzą czasami wózkiem z ekranem w nogę i już krzywo przemieszczają wózek... Nie zwracają na to uwagi... Oni to robią najzwyklej w świecie na odpierdziel-niestety.

Ja zawsze musiałem poprawiać po diagnostach bo zawsze światła świeciły tak że nie było nic widać.

Ja też musiałem albo poprawiać, albo stać nad diagnostą i wytykać mu, że krzywo jedzie tym wózkiem, że coś jest źle jednak ustawione-dopiero wtedy były dobrze ustawione. Najlepszym testem było zaświecenie światłami na ścianę przy diagnoście-jeśłi nie były lampki równo ustawione wówczas poprawiał.

Lampy xenonowe mają manualną regulację i ona cokolwiek daje przy samopoziomowaniu? Pytam bez żadnej ironii, bo jestem ciekaw.

Nie mają manualnej regulacji z poziomu kabiny (mają samopoziomowanie)-jedynie śrubami przy reflektorze możesz regulować xenony. Jeśli masz xenon i regulację z kabiny, to musiałeś mieć coś przerabiane-dokładane xenony itp.

Jeśli chodzi o regulację śrubami przy reflektorze-ustawiasz położenie zerowe lampy, tak aby lampa zawsze była poziomowana do tego zadanego ustawienia-w zależności od dziur na drodze, załadowania bagażnika itd.

Edytowane przez Krawcol82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie mają manualnej regulacji z poziomu kabiny (mają samopoziomowanie)-jedynie śrubami przy reflektorze możesz regulować xenony. Jeśli masz xenon i regulację z kabiny, to musiałeś mieć coś przerabiane-dokładane xenony itp.

Jeśli chodzi o regulację śrubami przy reflektorze-ustawiasz położenie zerowe lampy, tak aby lampa zawsze była poziomowana do tego zadanego ustawienia-w zależności od dziur na drodze, załadowania bagażnika itd.

Nie mam w Passacie xenonów. Za to mam w innym aucie i wydaje mi się, że za blisko świecą. Będę musiał tam zajrzeć i pokombinować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale koledzy... widzieliście jak są ustawiane światła na diagnostyce... przynajmniej zawsze gdzie byłem.... najeżdżają na środek grilla i od tego punktu ustawiają.... Ale co ma piernik do wiatraka? Przecież wystarczy całe urządzenie podnieść ciut w górę albo ciut w dół i już ustawienie jest do d...

Ja zawsze ustawiam sobie sam.

Jak? Bardzo prosto.

Podjeżdżam do ściany na intermarche i ustawiam światła na równo. Potem odjeżdżam o 20-30m i widzę czy wiązka światła idzie w dół czy do góry. Bawię się tak do momentu gdy słup światła jest mniej-więcej na tej samej wysokości po odjechaniu tych 20m i wtedy mam pewność że i ja widzę dobrze i nadjeżdżający z przeciwka na mnie nie będą wyzywać.

Edytowane przez MŁYNEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a później jedzie taki z drugim, po samoróbce w ustawieniu świateł, światła mijania walą na 100m i zadowolony, że wszystko widzi, a co z użytkownikami drogi jadącymi z naprzeciwka? a takie ustawianie świateł przy ścianie to sobie w rowerze można ustawić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie problem pojawił się jak wpadłem w dziurę dość spora. Efektem tego było opuszczenie się lini światła w dół i to sporo. Ale ustawiłem ja spowrotem na stacji diagnostycznej. I ta gorsza strona medalu a konkretnie po włączeniu swiateł drogowych (długich) pojawiła się czarna linia poprzeczna w środku promienia światła tak jak na zdjęciu ( na zdjęciu trochę rozmazane ale w realu jest równa przez cała długość) Niby nie przeszkadza ale leżąc w łużku nie daje mi to spać.Może ktoś miał już coś podobnego. Proszę o jakieś podpowiedzi,rady.WP_20131106_003.jpg

WP_20131106_002.jpg

Edytowane przez rainman777
Przeniesiony reg 2.1.a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie zrobisz bez demontażu lampy. Jak na moje soczewka wypadła z mocowania połączonego z silniczkiem regulacji, poł biedy jak wypadło, bo jeśli te mocowanie się wyłamało to ... lekko lipka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regulacja działa w tej lampie. Fakt że czasem jest niżej linia światła minimalnie niż powinno być ale w większości jest prawidłowo.Czyli będę musiał "otworzyć" lampę czy da się to sprawdzić przez ściągnięte delke ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi