Skocz do zawartości
oczko18

Dziwna praca silnika passat B6 2.0tdi BKP

Rekomendowane odpowiedzi

dzisiaj wymienilem filtr paliwa nic to nie dalo.przyjechalem z trasy wlasnie i zauwazylem tez ze swiatelko w srodku razem z tymi obrotami delikatnie przygasa i sie rozjasnia moze to cos z ladowaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, a co sądzicie o tym..

B6 jak w opisie, BKP 140 z dsg, kupiłem będąc świadomym najczęstszych usterek tego motoru, ale dzieje sie coś innego..

Auto na wolnych obrotach wpada w wibracje takie, że czuć je wyraźnie na kierownicy, siedzeniu, jak otworzy się maskę to cała się telepie.

Na zimnym pracuje równo, ale podejrzewam, że to dlatego że ma wyższe obroty.

Nie wyskakuje żaden błąd, podłączony do kompa też żadnych błędów nie pokazuje, pompki podają prawidłowo, dawki prawidłowe (wszystkie wymienione na akcji jeszcze przez poprzedniego właściciela).

Nie stracił mocy, nie kopci, nie odłącza turbiny, poduszki pod silnikiem i skrzynia w porządku, dwumas tez ok - nie słychać go wogóle, odpala ładnie nie trzęsie, przy gaszeniu też cichutko..

Dodam, że auto dzień wcześniej miało wymieniany rozrząd z pompą, olej silnikowy i wszystkie filtry (kupione od kolegi z forum)

Na początku oczywiście wiązałem to z tą wymianą, ale rozrząd był sprawdzany w dwóch niezależnych serwisach - jest wymieniony wzorowo.

Może być że przy wymianie filtra paliwa układ sie jakoś zapowietrzył? Czy takie są tego objawy?

Auto ma oryg. przebieg 115000.

Drgania występują tylko na wolnych obrotach, podczas jazdy pracuje normalnie.

Za każdą sugestię będę wdzięczny..

Edytowane przez R36

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jesteś pewny że to nie dwumas, ja mam obecnie 118tkm i też na wolnych lekko buja budą, w moim przypadku ewidentnie wskazuje na dwumas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewność bym miał pewnie dopiero po wymianie, ale poza wibracją nie ma innych objawów, te drgania sa tylko na wolnych obrotach.

Czytałem sporo, ludzie wymieniają dwumas i telepie sie dalej..

Nie wiem co mam myśleć, pakować nie małe pieniądze a jak sie okaże ze to nie dwumas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie jak wymienialem dwumas nie bylo zadnych drgan tylko go slychac pod spodem bylo jak by dwoma talerzami ktos strzelal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pewność bym miał pewnie dopiero po wymianie, ale poza wibracją nie ma innych objawów, te drgania sa tylko na wolnych obrotach.

Czytałem sporo, ludzie wymieniają dwumas i telepie sie dalej..

Nie wiem co mam myśleć, pakować nie małe pieniądze a jak sie okaże ze to nie dwumas?

Jeśli to dwumas to będzie go słychać przy odpalaniu i gaszeniu silnika. Napisałeś, że korekcje OK - możesz podać wartości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdzie nie mogę znaleźć jaki powinny być obroty biegu jałowego w BKP. Przez google wywaliło ten temat.

Jeśli ktoś ma takie informacje to prośba o podanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nigdzie nie mogę znaleźć jaki powinny być obroty biegu jałowego w BKP. Przez google wywaliło ten temat.

Jeśli ktoś ma takie informacje to prośba o podanie

Tylko tyle znalazłem

1/min: 800+-100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie jest 820

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi