Skocz do zawartości
devil-80

Czy coś jest nie tak z tą rolką i co to za rolka AVF?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio zauważyłem, że na tej dużej rolce są takie ryski i troszkę rdzy,nie widać tego akurat na fotce,ale jak by pewnie inaczej się ona obrócila to widać na jej powierzchni ryski. Czy to oznacza coś czy może tj normalne.Co to za rolka?Wiem , że mechanik ostatnio mówił mi, że mam do wymiany jedną ale nie pamiętam którą od wspomagania lub klimy.

rolka.th.jpg

Uploaded with devil80

Edytowane przez devil-80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest to rolka napedzajaca wiskoze,czyli ten wiatraczek;)To autko chyba dlugo stalo bo jesli by jezdzilo nie bylo by tyle rdzy na pasku;)Odpal autko ponies mache i popatrz na nia jak chodzi,ewentualnie wsluchaj sie czy nie chalasuj,ewentualnie zrzuc pasek zeby byla luzna(na zgaszonym silniku)i sprawdz reka jak chodzi,nie powina sie przycinac itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to autko jeździ cały czas -zrobiło już ok 24k km więc na pewno nie stoi ;-). Jestem jego użytkownikiem od roku.

No a co do hałasu to słychać właśnie jakąś rolkę.

Tylko zastanawia mnie skąd tam tyle rdzy -chyba, że coś gdzieś obciera. Jakie inne objawy tej uszkodzonej rolki są? Czy może ona mieć jakiś wpływ na napinacz- bo ponoć mój troszkę skacze na wyższych obrotach. ( a był wymieniany ok 24k temu razem z rozrządem).

Edytowane przez devil-80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bedzie Ci skakac napinacz jesli bedzie sie przycinac jakas rolka,a napinacz(rolke napinacza )widac po lewej na zdjeciu zaraz obok tej nieszczesnej rolki,sprawdz jak to sie kreci po zapaleniu silnika czy plynnie,napinaczowi raczej ta rolka nic nie zrobi ale mozesz nie miec kilku waznych zeczy jak zerwie sie pasek w czasie jazdy

:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale mozesz nie miec kilku waznych zeczy jak zerwie sie pasek w czasie jazdy

łącznie z tym że ten pasek po zerwaniu lubi dostać się pod osłonę rozrządu i nawija się na koło zębate paska rozrządu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
łącznie z tym że ten pasek po zerwaniu lubi dostać się pod osłonę rozrządu i nawija się na koło zębate paska rozrządu.
Niestety...proponuje szybka wymiane,tylko najpierw sprawdz ktora rolka chalasuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli muszę jechać do mechanika jak najszybciej bo nie warto z tym czekać.Ciekawe jakie będą tego koszta (wystarczy wymiana tylko rolki i paska,czy też wiatrak i sprzęgiełko ?).

A ta rdza jest czym spowodowana ktoś może ma pojęcie ?

Nagrałem filmik,ale nie wiem czy będzie słychać

[ame]

[/ame]

oraz po wyłączeniu zrobiłem fotke rysy na tej rolce tu sa akurat 2 małe wszerz, ale widziałem też idące wzdłuż.

dsc00615sp.th.jpg

Edytowane przez devil-80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli muszę jechać do mechanika jak najszybciej bo nie warto z tym czekać.Ciekawe jakie będą tego koszta (wystarczy wymiana tylko rolki i paska,czy też wiatrak i sprzęgiełko ?).

A ta rdza jest czym spowodowana ktoś może ma pojęcie ?

Jesli sie zatarla i stala a byla wypolerowana ...czynniki atmosferyczne zrobily swoje,a po pewnym czasie chyba ruszlya,,,widac ze zadko pod mache zagladasz,w koncu to niemiecka precyzja:DTe rysy moga byc od nieumiejetnego??(jak to sie pisze?:D)odkrecania wiskozy.Film raczej nie oddaje tego co Ci w trawie piszczy...i wyglada ze raczej sie normalnie kreci.

Edytowane przez Gregoryyy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego ta rdza to moze byc plyn chlodniczy ktory podcieka Ci z uszczelki pod pompą wody. Ja u siebie w aucie mialem podobnie, z tym ze ta "rdza" byla na pasku rozrzadu. Proponuje obejrzec okolice rozrzadu....

pozdrawiam Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod maskę zaglądam prawie codziennie,ale jakoś to nie przykuło mojej uwagi-myślałem, że nie ma w tym nic złego, a że jakaś rolka do wymiany była to pamiętałem, ale z tą rolką jeżdżę od roku i nic złego się nie dzieje.

Choć wydaje mi się, że to byłą mniejsza rolka taka plastikowa chyba od wspomagania. Jak się temu przyglądałem to też wygląda no normalnie kręcenie nic nie bije itp.

Płynu mi nie ubywa, więc chyba nie ucieka.

Coś czuje, że to mechanicy spartaczyli robotę bo wymieniali mi ten wentylator(ten drugi) od klimy i kto wie czy wszystko dobrze skręcili.

Teraz tylko problem znaleźć dobrego mechanika u mnie w mieście:(

Edytowane przez devil-80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pod maskę zaglądam prawie codziennie,ale jakoś to nie przykuło mojej uwagi-myślałem,że nie ma w tym nic złego,a że jakaś rolka do wymiany była to pamiętałem,ale z tą rolką jeżdżę od roku i nic złego się nie dzieje. Choć wydaje mi się, że to byłą mniejsza rolka taka plastikowa chyba od wspomagania.

Płynu mi nie ubywa, więc chyba nie ucieka. A coś czuje, że to mechanicy spartaczyli robotę bo wymieniali mi ten wentylator(ten drugi) od klimy i kto wie czy wszystko dobrze skręcili.

Teraz tylko problem znaleźć dobrego mechanika u mnie w mieście:(

przy wymianie wentyla klimy nie ściągasz żadnego paska więc to odpada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby nie ale oni prawie cały przód rozebrali do tego ;-)

Tak czy owak muszę zdobyć nr części i zapytać w serwisie ile kosztują.

Czy tj sama rolka czy może jakieś łożysko też w niej jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no niby nie ale oni prawie cały przód rozebrali do tego ;-)

tak czy owak muszę zdobyć nr części i zapytać w serwisie ile kosztują.

Czy tj sama rolka czy może jakieś łożysko też w niej jest?

[attach]46535[/attach]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lozysko jest pod alternatorem,jesli wiskoza sie kreci ok to tylko lozysko,ale najpierw zwalilbym pasek i poszukal ...moze nic zlego sie nie dzieje,tylko zastanawia mnie ten rdzawy kolor...na filmie raczej nic nie slyszalem,ale moze juz z racji wieku jestem gluchy:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja bym nie chciał ruszać paska bo nie wiem jak.

A nic nie słychać bo diesle tak głośno chodzą, że ciężko coś usłyszeć:) ja w sumie to słyszę jakąś rolkę plastikową z lewej strony. tak około 15 sekundy coś tam słychać

[ame]

[/ame]

A ten pasek też może nie być najlepszy bo tj jakiś Quinton Hazell nie mieli innego jak kupowałem a co do rdzy to przypomniało mi się, że jak wymieniali mi wentylator od klimy to spuścili płyn chłodniczy i może poleciało gdzieś tam i dlatego jest taki nalot na pasku i tak już pozostało.

@ mielke to chyba inna rolka a nie ta od visco

wg mnie ma ona taki numer 06b 119 145

Edytowane przez devil-80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ mielke to chyba inna rolka a nie ta od visco

wg mnie ma ona taki numer 06b 119 145

faktycznie to jest ta niżej tu masz odpowiednią [ATTACH]46536[/ATTACH]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być wiele rzeczy .

Na początku trzeba ściągnąć pasek - w tym celu kluczem oczkowym łapiesz za napinacz i naciskając w lewo podnosisz go i zciągasz pasek

następnie musisz ręko pokręcic koła :

- alternatora - bo możeto byc łożysko lub sprzegiełko alternatora

- wiatrakiem wisko - bo może łożysko sie wysypało , ja tak miałem i strasznie mi stukało , chrobotało na wolnych obrotach

- albo łożysko napinacza bąć łożysko na pompie wspomagania

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może być wiele rzeczy .

Na początku trzeba ściągnąć pasek - w tym celu kluczem oczkowym łapiesz za napinacz i naciskając w lewo podnosisz go i zciągasz pasek

następnie musisz ręko pokręcic koła :

- alternatora - bo możeto byc łożysko lub sprzegiełko alternatora

- wiatrakiem wisko - bo może łożysko sie wysypało , ja tak miałem i strasznie mi stukało , chrobotało na wolnych obrotach

- albo łożysko napinacza bąć łożysko na pompie wspomagania

Powodzenia

Byles szybszy:D A tu juz bylo cos mowione pompie wspomagania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dolki. Najlepiej jak podjadę do mechanika bo jeszcze przy tym zdejmowaniu paska coś uszkodzę albo później go źle założę. Na otwartym powietrzu musiałbym to robić a tu ciągle pada, więc sobie to daruje.

@mielke a to nie jest rolka nr 8 a dokładnie koło pasowe, bo ona u mnie jest metalowa i gładka a ta nr 5 wygląda , że ma takie wżery porobione i chyba plastik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mielke a to nie jest rolka nr 8 a dokładnie koło pasowe, bo ona u mnie jest metalowa i gładka a ta nr 5 wygląda , że ma takie wżery porobione i chyba plastik.

ja ci podałem nr rolke które wydają mi się podejrzane ale może być tak jak piszesz

Każdy ma prawo do błędu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi