Gość Filter Zgłoś #1 Napisano 18 Stycznia 2011 hej passat b5 kombi 2,5tdi, automat Dzis zaobserwowałem ledwo widoczny dym spod klapy / gdy otworzyłem ją doszukałem się ze jego źródło jest gdzieś tam pod zbiornikiem płynu chłodzącego. Wydaje mi się, że coś tam wycieka i się spala od wysokiej temperatury - podejrzewam wyciek z jednego z wtrysków ale sam nie wiem Co jeszcze znajduje się w okolicy i może być powodem wycieku lub skąd ew. może brać się ten dym ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kizi84 Zgłoś #2 Napisano 18 Stycznia 2011 moizm zdaniem mozesz popatrzyc na rure od intercoolera tam na dole jest laczenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek_6 Zgłoś #3 Napisano 18 Stycznia 2011 Co jeszcze znajduje się w okolicy i może być powodem wycieku lub skąd ew. może brać się ten dym ? Wyciekający olej silnikowy raczej "nie dymi" spływając po gorących elementach - przynajmniej nie na tyle, żebyś dostrzegł to z kabiny. Będzie to najprawdopodobniej płyn chłodniczy, sprawdź dobrze układ - nie ubywa Ci czasem tego płynu? moizm zdaniem mozesz popatrzyc na rure od intercoolera tam na dole jest laczenie Ale przecież w układzie doładowania nie ma żadnych płynów więc czemu miałby sprawdzać rurę od IC? Ani przecież nie ma tam wysokich temperatur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skwaru Zgłoś #4 Napisano 18 Stycznia 2011 Ale przecież w układzie doładowania nie ma żadnych płynów więc czemu miałby sprawdzać rurę od IC? Ani przecież nie ma tam wysokich temperatur Dobrze prawi choć czasem pojawia się tam olej ale nie ma temperatury żeby mugł się dymić a i nie wiem czy przy 2,5tdi jest akurat tam łączenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Filter Zgłoś #5 Napisano 18 Stycznia 2011 płynu na razie nie ubyło, a zobaczyłem to dziś przypadkiem pod światło stojąc za innym samochodem / dopiero jak się otworzy klapę to dym widać wyraźniej a tam obok tego zbiornika na płyn chłodzący z tego co się orientuje i chyba rozpoznaje są pompowtryskiacze, tak ? czy z nich moze wyciekać paliwo ? bo w koło tego jest jakoś dziwnie wilgotne wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubertc Zgłoś #6 Napisano 18 Stycznia 2011 (edytowane) Kolego pompowtryskiwacze są w głowicy i bez otwarcia pokrywy ich nie zobaczysz, a ich końcówki są w cylindrach. Najprawdopodobniej wycieka ci płyn chłodniczy z pod zbiorniczka - w niebieskim korku masz zawór bezpieczeństwa i jak przepuszcza to wylatuje właśnie pod tym zbiorniczkiem. Powodów przepuszczania może być wiele od niesprawnego korka po uszczelkę w głowicy. Zobacz czy pod tym zbiorniczkiem nie masz różowo-białego syfu. To są pompowtryski: http://www.tdi-tuning.pl/tools/wym.pompek/wk%B3adanie%20pompki.jpg http://www.4max.eu/pliki/File/pompowtryskiwacz(1).gif Edytowane 18 Stycznia 2011 przez hubertc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GURAL Zgłoś #7 Napisano 19 Stycznia 2011 a tam obok tego zbiornika na płyn chłodzący z tego co się orientuje i chyba rozpoznaje są pompowtryskiacze, tak ? A w którym 2.5 były pompowtryskiwacze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Awariall Zgłoś #8 Napisano 19 Stycznia 2011 (edytowane) U mnie w 2.5tdi dym byl z parującego oleju, co się okazało poluzowala sie oslona filtra z pod której sadziło. A w którym 2.5 były pompowtryskiwacze? w żadnym :-) Edytowane 19 Stycznia 2011 przez Awariall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stade Zgłoś #9 Napisano 19 Stycznia 2011 tak sobie mysle zeby sprawdzic zlacze elastyczne kat,jak zuzyta to dymka puszcza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Filter Zgłoś #10 Napisano 19 Stycznia 2011 były to wężyki doprowadzające paliwo / jakkolwiek się one nazywają, puszczały rope która się spalała i dymiła - całe szczęście naprawa zajęła niecałe 20 min i już problem z głowy dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach