Skocz do zawartości
Gość Filter

dziwny dym spod klapy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Filter

hej

passat b5 kombi 2,5tdi, automat

Dzis zaobserwowałem ledwo widoczny dym spod klapy / gdy otworzyłem ją doszukałem się ze jego źródło jest gdzieś tam pod zbiornikiem płynu chłodzącego. Wydaje mi się, że coś tam wycieka i się spala od wysokiej temperatury - podejrzewam wyciek z jednego z wtrysków ale sam nie wiem

Co jeszcze znajduje się w okolicy i może być powodem wycieku lub skąd ew. może brać się ten dym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moizm zdaniem mozesz popatrzyc na rure od intercoolera tam na dole jest laczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co jeszcze znajduje się w okolicy i może być powodem wycieku lub skąd ew. może brać się ten dym ?

Wyciekający olej silnikowy raczej "nie dymi" spływając po gorących elementach - przynajmniej nie na tyle, żebyś dostrzegł to z kabiny.

Będzie to najprawdopodobniej płyn chłodniczy, sprawdź dobrze układ - nie ubywa Ci czasem tego płynu?

moizm zdaniem mozesz popatrzyc na rure od intercoolera tam na dole jest laczenie

Ale przecież w układzie doładowania nie ma żadnych płynów więc czemu miałby sprawdzać rurę od IC? Ani przecież nie ma tam wysokich temperatur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale przecież w układzie doładowania nie ma żadnych płynów więc czemu miałby sprawdzać rurę od IC? Ani przecież nie ma tam wysokich temperatur

Dobrze prawi choć czasem pojawia się tam olej ale nie ma temperatury żeby mugł się dymić a i nie wiem czy przy 2,5tdi jest akurat tam łączenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Filter

płynu na razie nie ubyło, a zobaczyłem to dziś przypadkiem pod światło stojąc za innym samochodem / dopiero jak się otworzy klapę to dym widać wyraźniej

a tam obok tego zbiornika na płyn chłodzący z tego co się orientuje i chyba rozpoznaje są pompowtryskiacze, tak ?

czy z nich moze wyciekać paliwo ? bo w koło tego jest jakoś dziwnie wilgotne wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego pompowtryskiwacze są w głowicy i bez otwarcia pokrywy ich nie zobaczysz, a ich końcówki są w cylindrach. Najprawdopodobniej wycieka ci płyn chłodniczy z pod zbiorniczka - w niebieskim korku masz zawór bezpieczeństwa i jak przepuszcza to wylatuje właśnie pod tym zbiorniczkiem. Powodów przepuszczania może być wiele od niesprawnego korka po uszczelkę w głowicy. Zobacz czy pod tym zbiorniczkiem nie masz różowo-białego syfu.

To są pompowtryski:

http://www.tdi-tuning.pl/tools/wym.pompek/wk%B3adanie%20pompki.jpg

http://www.4max.eu/pliki/File/pompowtryskiwacz(1).gif

Edytowane przez hubertc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a tam obok tego zbiornika na płyn chłodzący z tego co się orientuje i chyba rozpoznaje są pompowtryskiacze, tak ?

A w którym 2.5 były pompowtryskiwacze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w 2.5tdi dym byl z parującego oleju, co się okazało poluzowala sie oslona filtra z pod której sadziło.

A w którym 2.5 były pompowtryskiwacze?

w żadnym :-)

Edytowane przez Awariall

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sobie mysle zeby sprawdzic zlacze elastyczne kat,jak zuzyta to dymka puszcza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Filter

były to wężyki doprowadzające paliwo / jakkolwiek się one nazywają, puszczały rope która się spalała i dymiła - całe szczęście naprawa zajęła niecałe 20 min i już problem z głowy

dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi