Skocz do zawartości
dziimii

Jaki rower polecacie ?Nasze rowery.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do was p ytanie teraz zima . chce kupić rower wiadomo wyprzedaże i tako. Co polecacie:>? ja jestem ciemny a stary rower sprzedałem bo się sypał. I pora na nowy.

zacznijmy od tego, w jakiej cenie i do czego rower ma sluzyc, jaki typ roweru? turystyk, kolarka,mtb ( z przednim widelcem/full), zjazdowy cyz inny rower?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Catalabama
Przecież zimą jeździ się najlepiej... jeśli tak nie uważasz to nie potrzebujesz mtb.

Że niby MTB jedynie do jazdy zimą ? Nie widzę nic przyjemnego w zimowej jeździe rowerem...

Za to lubię wycieczki wiosenne, letnie z synem do Puszczy obok nas, rajdy po lasach i po bezdrożach przy Wiśle przy której mieszkamy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam rower Giant Glory DH i polecam.;)

Jeśli macie jakieś pytania postaram się pomóc. W temacie rowerów siedzę od 12 lat...;)

Edytowane przez Wiscoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem Panowie.

W moim starym Gianciku rozsypał się amortyzator. Rower ma już naście lat ale jestem z niego zadowolony, i chciałbym go reanimować. Zajechałem dziś do serwisu, i gościu oznajmił, że minimum 3 stówki muszę szykować. Nie będę ukrywał, że to dużo jak na mój skromny budżet. Spróbowałbym sam coś zdziałać, ale nie wiem nawet czego szukać i ew. jak wymieniać. Może dopomożecie w znalezieniu pasującego i w miarę taniego amorka.

Jak już pisałem mój rower to kilkunastoletni GIANT BOULDER SHOCK taki jak w tej aukcji: http://allegro.pl/giant-boulder-shock-cr-mo-amor-acera-x-bdb-i3469614544.html

Amortyzatory RST. Rozmiar ramy 21,5". V-Brake.

Jeżeli jakieś jeszcze dane potrzebne to powiedzcie co a ja pospisuję lub popstrykam.

P.S. Gosciu powiedział, że mam szukać amorka ze sztycą 1" na koło 26". I to wszystko. Ale niestety nie znam się na tym tak, żeby samemu coś wybrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie pomoże??

Napiszcie chociaż jak zdemontować amortyzator, to sobie wszystko pomierzę i będę szukał...

Takie coś byłoby cokolwiek warte: http://allegro.pl/widelec-amortyzowany-zoom-327-amortyzator-1-25-4-i3477241190.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luzujesz śrubę w sztycy kierownicy -> wyciągasz kierownicę z widelca -> odkręcasz nakrętki mocujące widelec do ramy -> wyciągasz widelec. Jak nie masz dużo kasy to możesz założyć zwykły widelec bez amortyzacji. Zmniejszy Ci się prześwit ale powinno być OK ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie chcę rezygnować z amorka. A ten co pokazałem do niczego się nie nadaje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest prawidlowa postawa na rowerze MTB? Od jakiegos czasu doskwiera mi bol krzyza podczas jazdy - tak po godzinie wzglednie plaskiego terenu, albo duzo predzej przy podjazdach (na siedzaco oczywiscie). Od nowosci tylko grzebalem przy siodelku (instalowalem jakas torebke i musialem przesunac siodelko) i wczoraj jezdzilem pol dnia z imbusem, probujac znalezc optymalan pozycje, ale bez skutku.

Wykluczam slabe miesnie plecow czy krzywy kregoslup. Materac na ktorym spie juz nie jest pierwszej nowosci i zdarza sie, ze czasem jak zle spie to mam lekkie bule plecow, ale to rzadko.

Nie wiem, czy moze od nowosci nie mialem dobrze dobranego roweru i przez te 2 lata po prostu pracowal na ten stan, ktory mam teraz, czy to wynik przestawionego siodelka, albo zlego siedzenia.

Kola 26 cali, moj wzrost 183-4 - reszte wymiarow (jednosladu hehe) podam jutro, jak zleze do piwnicy;)

Co mnie zastanawia, to jak wysoko ma byc nosek siodelka, i w ktorym miesjcu siodelka trzymac zad - i co dokladnie okreslamy jako zad - najlepiej, jakby ktos zapodal foto prawidlowej pozycji na MTB.

Bede wdzieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zeszłym tygodniu odkryłem dlaczego cierpną mi ręce po około godzinnej jeździe: za nisko ustawiony mostek kierownicy (mam ten z regulacją pochylenia). Może na plecy też to ma wpływ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W zeszłym tygodniu odkryłem dlaczego cierpną mi ręce po około godzinnej jeździe: za nisko ustawiony mostek kierownicy (mam ten z regulacją pochylenia). Może na plecy też to ma wpływ.

Cierpnące ręce mają większy związek z odcinkiem szyjnym kręgosłupa-jak masz niżej mostek kierownicy, jesteś bardziej pochylony, to musisz bardziej głowę do tyłu odginać :)

Jeśli chodzi o cierpnięcie palców, to oprócz powyższej sprawy, dochodzi do tego ucisk samych dłoni o kierownice i zaburzenia w krążeniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za uświadomienie. Szkoda, że nie mieszkasz bliżej. Zgłosiłbym się na konsultacje;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy

mam pytanie co sądzicie o tym rowerku http://www.rowerowy.biz/rowery/rowery-gorskie/mtb-26/kross-hexagon-x3-2014?gclid=CjwKEAjw4-SrBRDP483GvreDr2ASJAD5sCIulCQhiRkyjjKBrXj_-9dIdinYTfgtS9Py33W696r4NRoC4Hzw_wcB

ma on służyć do spokojnej jazdy do pracy w tygodniu,w weekend jakiś wypad za miasto:) no chyba że coś innego w podobnej cenie byście polecili:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
koledzy

mam pytanie co sądzicie o tym rowerku http://www.rowerowy.biz/rowery/rowery-gorskie/mtb-26/kross-hexagon-x3-2014?gclid=CjwKEAjw4-SrBRDP483GvreDr2ASJAD5sCIulCQhiRkyjjKBrXj_-9dIdinYTfgtS9Py33W696r4NRoC4Hzw_wcB

ma on służyć do spokojnej jazdy do pracy w tygodniu,w weekend jakiś wypad za miasto:) no chyba że coś innego w podobnej cenie byście polecili:)

Dla mnie słaby. Raczej do pracy nie jeździsz po bezdrożach...

Zainwestowałbym w coś sztywnego (w tej cenie na licz, że amortyzator będzie fajny) i na węższej gumie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi