Skocz do zawartości
suchy

Wymiana klocków hamulcowych

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dodam jeszcze tylko od siebie, ze strasznie sie meczyłem z wkreceniem tego tloczka z tylu, polecam zaopatrzyć sie w płyn dot4 bo ja to cholery dostalem przy wkrecaniu tego, krece krese nic, leje sie ten płyn, aż w końcu siup i przekrecilem 2 razy i wpadlo na miejsce, trza krecic krecic i jeszcze raz krecic, aż wejdzie, tylko trza zaworek odkrecic :) To tyle z mojej 3h wymiany tarcz i klockow z tylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie kupowałem komplet na sam przód trw i dałem 380 zł. Według mnie to zbyt długo nie wytrzyma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zbyt dlugo tzn ? a gwarancja na 2 lata ? inne maja 1 rok gwarancji. a nawet jak patrzylem komplet tarcz brembo to klocki w tym zestawie byly firmy jak z tego linku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja dodam jeszcze tylko od siebie, ze strasznie sie meczyłem z wkreceniem tego tloczka z tylu, polecam zaopatrzyć sie w płyn dot4 bo ja to cholery dostalem przy wkrecaniu tego, krece krese nic, leje sie ten płyn, aż w końcu siup i przekrecilem 2 razy i wpadlo na miejsce, trza krecic krecic i jeszcze raz krecic, aż wejdzie, tylko trza zaworek odkrecic To tyle z mojej 3h wymiany tarcz i klockow z tylu

Zamiast płynu proponuję zakupić:

http://allegro.pl/zestaw-do-wciskania-tloczkow-hamulcowych-18cz-i2154638141.html

Nie trzeba się męczyć, tracić czasu, ani niepotrzebnie rozszczelniać układu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zawsze odpowietrznik odkręcam bo ma to kilka plusów. urządzenie takie jest przydatne ale za to karalne jest psikanie wd40 lub innymi odrdzewiaczami na gumowe elementy miedzi i zwykłych smarów też się nie daje ( silikonowe są do tego przeznaczone)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja zawsze odpowietrznik odkręcam bo ma to kilka plusów

Jakie?

( silikonowe są do tego przeznaczone)

Najlepiej pasty ceramiczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np 1 łatwiej się wciska , 2 w zacisku jest najbrudniejszy i najbardziej zużyty płyn więc nie pcham go z powrotem do układu tylko zostaje usunięty. 3 zostają zruszone odpowietrzniki a wiadomo jak się długo nie odkręca to potem może być problem przy wymianie płynu . punkt 1 i 3 to może i mały + natomiast punkt nr 2 jest najważniejszym i największym +em .

np ate sprzedaje smar silikonowy bo nadmiar nie zmienia właściwości płynu hamulcowego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
np 1 łatwiej się wciska , 2 w zacisku jest najbrudniejszy i najbardziej zużyty płyn więc nie pcham go z powrotem do układu tylko zostaje usunięty. 3 zostają zruszone odpowietrzniki a wiadomo jak się długo nie odkręca to potem może być problem przy wymianie płynu . punkt 1 i 3 to może i mały + natomiast punkt nr 2 jest najważniejszym i największym +em .

np ate sprzedaje smar silikonowy bo nadmiar nie zmienia właściwości płynu hamulcowego .

Nie przekonały mnie Twoje argumenty, powiem więcej- to czysta demagogia :)

Co się łatwiej wciska bo nie rozumiem? Jak masz sprzęt potrzebny do wykonania takiej czynności to nie masz żadnych problemów z wciśnięciem tłoczka. Chyba, że dziadujesz pod blokiem złamanym trzonkiem od młotka zakupionego w tesco. Wg Ciebie duży plus to rozszczelnienie układu i wywalenie tego "syfiatego" płynu na glebe... Wiesz w ogóle jak zachowuje się płyn hamulcowy? Jest higroskopijny, czyli absorbuje parę wodną z atmosfery. Dodatkowo zachodzi zjawisko osmozy, polegające na tym, że płyn pobiera wodę z gumowych przewodów hamulcowych. Woda istotnie obniża właściwości płynu, konkretnie obniża temperaturę wrzenia. To ma z kolei wpływ na skuteczność hamowania, czyli bezpieczeństwo Twoje i innych. Dlatego właśnie trzeba wymieniać płyn regularnie i na ile to możliwe nie dopuszczać do rozszczelnienia układu. Jeżeli będziesz to robił zgodnie z zaleceniami to przy okazji nie będziesz miał brudnego jak to ująłeś płynu, będziesz też miał "zruszone" odpowietrzniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyrząd mam bo pracuje w warsztacie. Na ulice płynu nie wylewam. Powiadasz że argument świeżego płynu do Ciebie nie przemawia ale po chwili sam piszesz że trzeba jednak mieć świeży więc się zastanów 2 x zanim napiszesz. Ja nie potrafię wymienić płynu bez rozszczelnienia układu a Ty potrafisz ? . Zawsze z nowymi klockami dorzucam te 20-30 zł na płyn i mam zawsze świeży.Co do pytania co się łatwiej wciska to chodzi o tłoczek szczególnie z przodu bo po odkręceniu odpowietrznika wcisnę go ręką bez problemów. Bardzo dobrze wiem jak się zachowuje płyn ham. dlatego go zmieniam częściej niż co 2 lata . Coś jeszcze chcesz się dowiedzieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Powiadasz że argument świeżego płynu do Ciebie nie przemawia ale po chwili sam piszesz że trzeba jednak mieć świeży więc się zastanów 2 x zanim napiszesz

A gdzie ja to napisałem? Widzę problemy z interpretacją tekstu masz potężne...

Coś jeszcze chcesz się dowiedzieć?

Nie, nie chcę. W ogólę kończe temat bo nie ma sensu spierać się kimś kto mota się w zeznaniach i z postu na post pisze coś innego. Poprzednio pisałeś o upuszczaniu płynu (co wydaje mi się głupotą) a nie o wymianie płynu, którą podobno robisz co wymianę klocków (też nie wiem po co, ale kto bogatemu zabroni). Powodzonka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie przekonały mnie Twoje argumenty :)

Dlatego właśnie trzeba wymieniać płyn regularnie .

Miotam się i nie wiem co piszę czy jednak ty nie wiesz ? Raz piszesz że mój argument w który mowa o zamianie starego płynu na świeży do Ciebie nie przemawia a po chwili dodajesz że trzeba zmieniać więc się zastanów i nie mów że to ja mam problem bo ja pamiętam co piszę i co czytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy a moze zamiast sie klocic o taka glupote napiszecie w jaki sposob wymieniacie plyn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden pompuje i trzyma pedał a drugi odkręca odpowietrznik.Pamiętaj o dolewaniu płyny. Włącz zapłon i użyj przeźroczystego wężyka żeby widzieć jaki leci płyn i czy jest powietrze. Pedał puszczamy dopiero jak zakręcimy odpowietrznik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale jak to jest odkrecasz wszystkie 4 odpowietrzniki na raz czy pojedynczo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 odpowietrznik naraz, potem kolejne koło,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kiedy lepiej zmienic płyn ? ja mysle ze po wymianie klocków i tarcz.

Edytowane przez rafalbazar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nie rzadziej niż ci 2 lata lub 60 tyś km . Kolejność kół to PT LT PP LP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale nie rzadziej niż ci 2 lata lub 60 tyś km . Kolejność kół to PT LT PP LP

mówisz ze zaczynamy od tyłu ? a gdzies na forum znalazłem taki opis wymiany płynu :

Jezeli masz auto z instalacja abs to odpowietrzanie zaczynasz od kola znajdujacego sie najblizej pompy hamulcowej.

Jezeli nie masz absu to zaczynasz od kola najbardziej oddalonego od pompy.

A sama wymiana plynu? hm odsysasz ze zbiorniczka tyle plynu ile sie da nalewasz nowy i odpowietrzasz kola w wyzej podanej kolejnosci kontrolujac ciagle poziom plynu odpowietrzasz do tego momentu az zobaczysz ze przez odpowietrznik plynie swierzy plyn i pedal jest twardy.

Przydatna jest tu pomoc 2 osoby, i komenda: pompuj(osoba wciska i puszcza hamulec) az uslyszy komende 'trzymaj' (osoba trzyma wcisniety pedal hamulca) Ty w tym czasie gdy osoba trzyma popuszczasz odpowietrznik na ktory naciagasz wezyk i kierujesz do sloika, wylatuje plyn z powietrzem (widac w sloiku i wezyku bombelki) w tym czasie kiedy wylatuje przez wezyk powietrze i plyn to pedal opada i tak ma byc. Nastepnie zakrecasz odpowietrznik i komenda pompuj i cykl sie powtarza az do momentu wyplyniecia swierzego plynu i braku pecherzykow powietrza

TRoche zawile to moje wytlumaczenie ale ja nie jestem od pisania ksiazek tylko od robienia

wiec teraz juz niewiem.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze od najdalszego koła od pompy się robi Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi