Skocz do zawartości
pawelekk

Zabity katalizator w 1.9 tdi 110 km a tryb awaryjny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy zawalony katalizator może mieć też jakiś w pływ na to, że auto przechodzi w tryb awaryjny ? Bo już wszystkich przyczyn szukam przed rozkręceniem turbiny. N75 wymieniony na nowy, przepływomierz wymieniony na nowy i dalej auto przechodzi w tryb awaryjny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze sprawdź go pod VAG i problem wyskoczy a moim zdaniem przez katalizator raczej nie będzie przechodził w tryb awaryjny może jedynie być troche mułowaty . Mozna go sprawdzić niech jedna osoba dobrze przegazuje a druga podstawi ręke pod wydech czy dobrze wydmuchuje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Czy zawalony katalizator może mieć też jakiś w pływ na to, że auto przechodzi w tryb awaryjny ? Bo już wszystkich przyczyn szukam przed rozkręceniem turbiny. N75 wymieniony na nowy, przepływomierz wymieniony na nowy i dalej auto przechodzi w tryb awaryjny

Poszukaj jak robi się logi dynamiczne... zrób je i w klej w odpowiedni dział!

Bo naprawa na zasadzie wymieniam co się da może Cię sporo kosztować :) więc VAGa podpinaj i do roboty :)

jak wywalisz kata, na pewno odetkasz nieco auto :)

Edytowane przez jarucki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A

niech jedna osoba dobrze przegazuje a druga podstawi ręke pod wydech czy dobrze wydmuchuje

A jak ocenić dmuchnięcie? jakie będzie dobre a jakie nie? Raczej bardzo subiektywne to będzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logi wrzuciłem i była tylko jedna odp.

Zapewne miałeś błdy 65535 i/lub 575

GRUPA 003 - masa zasysanego powietrza jest znacznie wyższa niż wymagana - Za mała recyrkulacja spalin – silnik pracuje od 3 min. na obrotach jałowego biegu, wcisnąć pedał przyspieszenia i jeszcze raz zrób testy. Uszkodzony przepływomierz G70 masy powietrza – sprawdzić działanie układów recyrkulacji i pomiaru masy powietrza.

Nie zrobiłeś dynamicznych logów z grupy 010 - wielkości powietrza. Przydałoby się.

GRUPA 011 - regulacja ciśnienia doładowania. Tutaj ewidentnie ciśnienie doładowania rzeczywiste przekracza 2200 bar. Oznacza to jednoznacznie, że uszkodzona może być turbosprężarka – sprawdzić trzeba układ regulacji ciśnienia doładowania, układ doładowania powietrza z turbosprężarką.

Moja rada - miałem to samo - zmień filtr powietrza, przeczyść przepływomierz powietrza, podociskaj wszytskie zaciski na przewodach do turbiny. Sprawdź małe wężyki ciśnieniowe czy nie mają przetarć, podociskaj. Weź klucz - żabkę (albo jakieś inne ustrojstwo, którym złapiesz sztangę i poruszaj sztangą pod gruszką przy turbince żwawo góra dół. Użyj WD-40. To że sztanga chodzi, nie znaczy, że prawidłowo. Może się podpiekła i klapki na turbinie nie domykają się do końca - z tąd to przeładowanie.

Prawdopodobnie syndrom PSJ jak u mnie. Moja żona jeździła jakiś czas Passiem. Efekt widać. Ona twierdzi, że producent musiał przewidzieć to, że autkiem będzie jeździć kobieta delikatnie, bez gazowania mocnego :) haha.

Zrobiłem tak jak wyżej wspomniano i nadal to samo. Być może zapieczone kierownice w turbo. Ae czasami sie zdarza że jest przeładowanie, za chwile znowu puści i potem znowu przeładowanie. jakby sie kierownice zapiekly to bylo by czaly czas przeładowanie. Sam już nie wiem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi