Skocz do zawartości
Gość AD4M

Tiptronic szarpie...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość AD4M

Przy zmianie biegu z "P" na "D" wyczuwalne jest mocne szarpniecie. Dzieje sie tak szczegolnie wtedy, gdy przelaczam bieg dosc szybko. Kiedy robie to powoli, szarpniecia nie czuc, badz jest ono bardzo slabe, prawie niewyczuwalne.

W innych sytuacjach (m.in przy wlaczaniu wstecznego oraz przy samej jezdzie) skrzynia dziala bardzo plynnie.

Auto ma 176tys km przebiegu.

Czy ktos z Was spotkal sie juz z podobnym stanem rzeczy?

Kazda pomoc jest mile widziana :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość marcino

Witam,też jestem posiadaczem automatu...ostatnio pojawiło się u mnie szarpnięcie przy zmianie z 2 na 3 ale pojechałem do serwisu Olczaka,wymienili olej i filtr i teraz jest ok. Jeśli chodzi o przypadłość w twoim aucie to powiem ci, że każdy spec od automatów powie ci, że zmiana z P na D, lun D na R, powinna odbywać się naprawdę powoli i po całkowitym zatrzymaniu auta.Najlepiej żebyś podjechał do serwisu automatów i żeby autem przejechał się jakiś mechanior, który by ocenił czy to szarpnięcie jest dopuszczalne czy też coś się zaczyna dziać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość slawwek

witam , u mnie też delikatnie czuć moment zmiany ale jeszcze nic nie szarpie -odpukać. Tip-tronic fajna sprawa ale trzeba z nim obchodzić się delikatnie, delikatnie przełanczać ,dodawać gazu dopiero jak auto zaczyna się toczyć , bez wbijania gazu w podłogę przy ruszniu,bo to bardzo delikatna zabawka , a kiedy wymieniałeś olej? Mnie skasowali ostatnio w serwisie 850zł , za olej ,filtr i uszczelkę oraz programacje kompa od skrzyni ,chociaż w instrukcji jest napisane że nie wymaga wymiany oleju, to ja wymieniłem,,

Moze po wymianie będzie działać ok .,

Jek się zdecydujesz na sprawdzenie skrzyni to tylko serwis albo zakład specjalistyczny bo byle jaki mechanik może więcej zaszkodzić niż pomóc.

:wstyd: Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość karol londyn

WITAM . mam identyczny problem tylko ze u mnie przy zwalnianiu z 70 na 60 tzn. kiedy skrzynia zmiania bieg z 5 na 4 TEZ odczuwalne jest szarpniecie . Tydzien temu bylem u jakiegos specjalisty od skrzyn , podlaczyl do komupera zrobil diagnoze i powiedzial ze skrzynia jest OK. tylko mam problem z "throttle sensor" po polsku to chyba sensor gazu lub sensor przyspieszenia i ta czesc wymaga wymiany. nie chcialem wyrzucac pieniedzy w bloto poniewaz ta czesc kosztuje okolo 200funtow (1100 zlotych)plus montaz , wiec udalem sie do dealeraVW. Powiedzialem o problemach, gosc ztwierdzil ze potrzebna jest wymiana oleju i diagnoza skrzyni. Po wymianie oleju , diagnoza nie wykazala zadnego bledu mechanicznego , ale problem pozostal , wiec magicy z volkswagena stwierdzili ze potrzebna jest wymiana skrzyni. Odebralem samochod wczoraj jak szarpalo tak szarpie i nie wiem co teraz zrobic. jestem umowiony na spodkanie z jeszcze jednym specjalista od automatow na jutro rano, jesli on rowniez stwierdzi ze potrzebna jest wymiana skrzyni to niestety bede zmuszony sprzedac mojego passacika, bo wymiana skrzyni w Londynie to koszt calego samochodu okolo 3000 funtow. jesli jutro cos sie dowiem to jeszcze napisze. CZY KTOS SIE ORIENTUJE ILE W POLSCE KOSZTUJE NOWA SKRZYNIA TIPTRONIK 5-BIEGOW DO VW 1.8T Z 99 ROKU??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie moze zapytam cos o szarpniecie. Jak postawie samochod na gorce przodem do wzniesienia. I go odpalam i przelaczam z P na R to czuc jest taki szarpniecie. Tylko nei wiem czy tak nie powinno byc. Bo to w sumie przy P jest mechaniczna blokada kol i jak zdejmuje sie ta blokade to moze byc czuc takie szarpniecie. Chyba...

Na plaskiej powierzchni nie ma czegos takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Przy zmianie z P na cokolwiek wciskamy pedał hamulca i to mocno.

2. Mnie nie szerpie nic, dopiero jak przełączę i zaskoczy to idzie odczuć lekkie szarpnięcie i samochód zaczyna pełzać. Ale to zjawisko normalne, bo przecież jakoś samochód ruszyć musi!

3. Zmiany biegów odbywają się płynnie, nic nie szarpie, chyba, że dam kick down to wtedy idzie odczuć szybką redukcję!

4. Do ruszania i jazdy zawsze ustawiamy program D lub sekwencji, nie rób jak mój znajomy, że najpierw nadbiegi włączał (czyli 1,2,3 a potem przełaził na D)

5. Tiptronika nie serwisuje się w ASO VW. Ja już się tego nauczyłem. Jest wiele dobrych zakładów, które zajmują się tylko automatami i do nich należy się udać. Wystarczy powiedzieć, że robiłem to samo co slawwek i mnie to kosztowało ok 400 zł. A i olej mam bardzo dobry (dokładnie ten sam, co stosuje VW, tylko bez nalepki VW) i filrt z gónej półki (Febi/Bilstein).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak stoi samochod na wzniesieniu to ciezko przelaczyc z P na jakis bieg. Inaczej mowiac czy ciezko "wyskakuje" P ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekko. Tylko trzeba przed włączeniem P zaciągnąć mocno ręczny. A potem wystarczy mocno hamulec i włazi pieknie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość swwitch

Na poczatek sorry jeżeli niepotrzebnie pisze w tym temacie, ale sam niewiem czy zakładac nowy czy lepiej kontynuowac ten.

Moja skrzynia to również automat, ale bez tiptronic, jednak niestety tez szarpie,

objawy sa nastepujące:

1. zmienia biegi na wyższy dopiero przy około 3200obr/min

2. przy redukcji biegu auto zawsze zawyje, mniej wiecej jakby zmiana odbyła się o dwa biegi w dół a nie o jeden i na chwile obroty skaczą do około 2000-2500obrotów, i spadaja wraz ze wychamowywaniem auta

3. zanim przełączy bieg na wyższy, przechodzi takie katorgii że az szkoda mi nim jechac, wyje i szarpie jakby za chwile silnik miał z auta wyskoczyć

4. raz chodzi dobrze jakby nigdy nic, a raz jak wyżej, felerna zmiana nastepuje podczas jazdy, chociaz najczęsciej gdy podczas jazdy zatrzymam się, np na czerwonym świetle

5. do tego jeszcze dzisiaj pojawiło sie na wyswietlaczu "service incs... czy jakoś tak, bo sam nie widziałem, a kobietka nie ma głowy do takich rzeczy, jak to kobieta ;), bez urazy dla pań oczywiście

A teraz może troche historii: autko mam około pół roku,

wszystko było ok, aż do momentu gdy mi je ukradli, to właśnie od wtedy zaczeła skrzynia fiksować.

Skoro pojawiła sie ta usterka pojechałem do serwisu asb w Bydgoszczy (akurat miałem najbliżej), podejżewano elektrozawór, ale okazało się że( z punktu widzenia mechanika ) jest ok, i mechanicznie skrzynia też jest ok, bo cała rozebrali, wymienili olej na midland, i jakis tydzień po tej wizycie w serwisie autko jakby dostało skrzydeł, stało sie zwawsze, i skrzynia owiele lepiej pracowała, niestety nie trwało to długo, około miesiąc później wróciły pierwotne objawy, i to znacznie częściej,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ps41

Witam Wszystkich!!! To moze ja opowiem moj przykad. Autko z konca 2002 roku 1.9 tdi -130KM tiptronic. Zaczelo sie od tego ze na 4 biegu wlaczal sie tryb awaryjny i dopiero po zatrzymaniu auta, wylaczeniu silnika i odczekaniu paru chwil wszystko wracalo do normy. Z biegiem czasu zaczelo sie pogarszac, w koncu przestal ciagnac na 4 biegu a pozniej tez na 5 nie chcial jechac. Juz nie wspomne o szarpaniu przy zmianie z 5 na 4. Wymienilismy skrzynie na druga, przez pewnien czas bylo super, az do niedawna. Znowu zaczal wyskakiwac tryb awaryjny i powrocilo szarpanie przy redukcji z 5 na 4. Jak tak dalej pojdzie to trzeba bedzie przerobic na reczna 6-biegowa skrzynke... Moze wiecie w czym tkwi problem, acha komputer skrzyni biegow tez juz wymienilem:( niepomoglo... Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Trociniarz

Witam,

Czytalem troszke, ale takiego konkretnego przypadku nie znalazłem. Aktualnie rozgladam sie za autem, dzis ogladalem passata 2001 FL kombi, skrzynia tiptronic, działa bezproblemowo, reczna zmiana rowniez, problem polega na tym, ze jak wrzuce na D to piersze szarpnięcie jest zdecydowanie mocniejsze niż być powinno. Usterka występuje dość regularnie, ale kiedy zgasi się auto i ponownie zapali, D wskakuje bez szarpnięcia, przy kolejnej próbie już szarpie. Jeździ bezproblemowo. Jakieś pomysły ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pablonzo

Luzy w układzie napędowym, raczej nic poważnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Trociniarz

Brzmi to pocieszająco, ale sądze że luzy byłyby wyczuwalne za każdym razem a tutaj po zgaszeniu silnika , szarpnięcia nie ma, dopiero przy ponownej próbie wystepuje, gdyby to były luzy ustaerka wysetpowałaby jak sądze niezmiennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko userzy,

faktycznie w celu uniknięcia szarpań "po górkę" (np. podjazd do garażu) ja przed wrzuceniem "P" zaciągam ręczny - w przeciwnym razie rozblokowanie i wrzucenie "R" lub ""D" wymaga nieco więcej siły i słychać takie stuknięcie - ale to chyba norma.

2 lata temu moja skrzynia też przechodziła w tryb awaryjny (podświetlały się wszystkie biegi RND4321 zarówno w podstawowym trybie jak i manualnym). Pomogła wymiana wiązki kabli, które biegną do sterownika w okolicy fotela pasażera. Powód - uszkodzenie izolacji i zwarcia a ponadto wilgoć pod nogami pasażera (poszukajcie w innych wątkach o osuszaniu i przyczynach zalewania Passatów. U mnie od 2 lat wszystko jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maslog

Ja może też się tu dopiszę

Niestety mój tiptronic szarpie.Samochód nie pokazuje żadnych błędów! Skrzynia przełącza biegi normalnie, tylko że szarpie.Nie wchodzi w tryb awaryjny.

Jak mam nogę na gazie i zmieniam biegi ręcznie to wtedy mogę zmieniać je bez szarpnięć. Zmieniać zarówno w górę i w dół ale zawsze gaz wciśnięty.

Byłem u magików od ASB ale oni od razu: Wyjąć skrzynie i naprawić... koszt 4000zł. Dramat!!!

Czy można coś jeszcze zrobić? -oprócz kosztownej naprawy za 4tyś? W tym przypadku każdy pomysł jest dobry... HELP!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiam na elektronikę z której korzysta skrzynia... a jest tego sporo, ale wg mnie zacząłbym od czujnika położenia przepustnicy TP to w starszych typach lub czujnik położenia pedału gazu czyli pedał elektroniczny.

Tego typu problemy są tylko przez to że skrzynia otrzymuje błędne dane i stąd są szarpnięcia. Tylko że tych czujników jest trochę począwszy od czujników temperatury, skrzyni, silnika, po czujnik z danych o prędkości, ilości obrotów itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maslog

A czy to mozliwe że któryś z czujników padł, a vag nic nie wykazuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maslog

Ponieważ mój automat umiera,szukam nowej skrzyni.

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć jaką skrzynie (kod) mogę podłożyć zamiast 5HP19 ERY?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega najpierw podjedzie do dobrych fachowców i niech zdiagnozują usterkę, kosztuje to 150 złi jest zaliczane na poczet naprawy jesli się kolega zdecyduje.

Szukać skrzyni jak nie wiadomo co ze starą a może to raptem błachostka bo przecież na ręcznym jest ok, może trzeba tylko zrobić adaptację pedału gazu.

A tak ogólnie poduszki sprawdzone... ?? pytam bo trudno określić jakiego to typu szarpanie.

Edytowane przez kujon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maslog
A tak ogólnie poduszki sprawdzone... ?? pytam bo trudno określić jakiego to typu szarpanie.

W Krakowie jest tylko dwóch specjalistów od skrzyń. Byłem u nich obu i niestety powiedzieli to samo. Skrzynia na stół i naprawa.

Teraz nie bardzo wiem do kogo się udać.Być może że to błachostka ale kto mi ją zdiagnozuje ( jak oni chcą skrzynie wyciągać) ? Teraz robię to na sztukę bo raczej rozstaję się z VW na zawsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi