Skocz do zawartości
RF_

jak spuścić cały olej z układu wspomagania

Rekomendowane odpowiedzi

witam, przerwał mi się wężyk i napewno coś tam oleju jeszcze zostało a chciałbym wymienić już cały, tak żeby ten nowy nie mieszał się ze zużytym. no i czy istnieje jakaś metoda? aha i jeszcze chciałbym się upewnić, nowy płyn powinien być koloru zielonego?

pozdrawiam RF_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takiej możliwości by zlać olej do zera i nie ma takiej potrzeby, nie istotny jest też kolor płynu, każdy do układu wspomagania będzie:) praktycznie tego oleju się nie wymienia tylko dolewa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie do sucha układu nie opróżnisz, ale aby usunąć go jak najwięcej to odkręcasz przewód przy pompie i kręcisz kierownicą w prawo do oporu a następnie w lewo i tak kilka razy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o płynie do układu wspomagania było już wiele razy mówione na forum, bodajże zielony febi 6161

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie do wszystkich VW jest zielony ja mam czerwony ATF w wspomaganiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czerwony jest lepszy, ma lepsza konsystencję, a na zlanie plynu z pompy jest wlasnie taki sposób by odpiąć wąż przy pompie i kręcić kierownicą do oporu w prawo i w lewo aż przestanie płyn ciec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam co do płynu wspomagania - masz zielony korek ?? jak tak to febi bilstein 6162 (ja płaciłem za litr 22,50 ) , niestety miałem wcześniej zalany ATF i zajechałem pompę, polecają również elfmatica, ale radziłbym jednak oryginał, ponieważ jest to pompa łopatkowa.

co do spuszczenia płynu to jak radził kolega darekj61, jak płyn miał bardzo ciemny kolor to polecam wypłukanie ukł. wspomagania za pomoca oleju napędowego.

należy zachować czystość podczas tych czynności ponieważ mogą się okazać później niemiłe niespodzianki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi