Skocz do zawartości
Gość mobilzbych

Problemy z silnikiem 2,0 TDI 140KM passat B6 rocznik2005

Rekomendowane odpowiedzi

witam. mam ten sam problem od 6 m-cy. Wtryski wymienione podczas akcji serwisowej, byłem z reklamacją w ASO powiedzieli że wtryski są ok. a dlaczego są wahania obrotów po uruchomieniu i dymienie nie wiedzą. Czekam na podpowiedź może ktoś uporał się z tym problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem, ciężko pali i dymi na biało w korkach... w serwisie sprawdzili wtryski, egr, turbine i wszystko jest sprawne. Nie wiedzą co dalej sprawdzać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Moje pytanie podepne pod ten temat, jako, ze mam wlasnie taki sam silnik czyli 2.0Tdi 8V BMP.

Silnik zaczal nierowno pracowac i strasznie drgal na wolnych obrotach. Podejrzewalem uszkodzenie pompowtryskiwacza gdyz tak mocno ostatnio zachwalalem je, ze od kiedy mam Passata czyli jakies 4 lata nigdy nie mialem z nimi problemow a auto uzytkowane bylo caly czas ile fabryka dala. W miesiacu 1800km na dojazdy za miedze do pracy. Dziw mnie bral kiedy sluchalem o czestych problemach pompowtryskow uzytkownikow tych aut. Wsiadalem , opor na gaz i tak przez te cztery lata...........

..........az do tej chwili ;) ;) ;).

No dobra, VCDS w drodze ale jak tu sprawdzic ktora pompka nie pracuje................ano tak. Sciagnalem pokrywe zaworow i odczepialem po kolei wtyczki pompowtryskiwaczy zaczynajac od prawej strony, po czym ze zdjeta pokrywa, liczac sie z tym, ze klawiatura moze troche pochlapac komore silnika i osprzet podejmowalem proby odpalenia silnika.

Odczepiajac pierwsze trzy kostki, wyraznie widzialem, ze silnik nie moze zapalic czyli wniosek taki, ze odczepialem sprawne pompowtryski. Wystarczylo mi, ze silnik nie odpalil zaraz po wcisnieciu kluczyka. Odpinajac czwarta kostke pompowtryskiwacza silnik odpalil tak jak wczesniej zaczynajac nierowno pracowac na obrotach. Teraz bylem pewien , ze to pierwszy pompowtrysk od strony rozrzadu.

Zabralem sie za sciaganie klawiaturek i moja diagnoza okazala sie 100% potwierdzona. W pompowtryskiwaczu urwal sie elemen, ktory trzymal sprezyne z reszta pompowtryskiwacza jak i gniazdo w ktorym pracuje sruba regulacyjna zostalo ulamane do polowy.

Moje pytanie w tym watku dotyczy numeru pompowtryskiwacza ktorym jest 038130073BQ i brzmi. Jakie sa zgodne z moim silnikiem oznaczenia pompowtryskow. Jezeli sa to czy przy wymianie na pompowtrysk o innej koncowce jest jakas procedura adaptacji lub kodowania czy moze wystarczy tylko dobrze ustawic i niepotrzebne jest kodowanie programowe.

Wtajemniczonych w problem prosze o podanie (jak jest) linka do ustawiania pompowtryskow.

Kupie takze pompowtrysk o tym samym oznaczeniu z okolic dolnegoslaska lub 150km od Glogowa.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do BMP pasują TYLKO i WYŁĄCZNIE na P&P pompki o nr :

038 130 073 BK

038 130 080 AX

wstawisz inne ( można ale...) auto nie odpal i lub jak odpali ( w co wątpię) będzie chodziło jak traktor i będzie kopcić na czarno bez strojenia u TUNERA się nie obędzie

przepraszam wkradł sie błąd miały być 038 130 073 BQ a nie 038 130 073 BK

Pozdrawiam

Edytowane przez bartekzks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartekzks, te numery ktore podales to pasuja oprocz tych 038 130 073 BQ, ktore obecnie sa w moim aucie, tak? W sumie znalazlem juz identyczny pompowtrysk i jade dzisiaj po niego do Krosna Odrzanskiego ale mysle, ze mozemy w tym temacie podtrzymac ten watek i okreslic wspolnymi silami forumowiczow pasujace pompki do silnika BMP.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi