Skocz do zawartości
RedOctane

Problem z tempomatem 3BG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z moim tempomatem w pasku.

Na poczatku dzialal bezproblemowo, pozniej cos sie wylaczal a pozniej juz nie moglem go uruchomic.

Nie wiedzac co sie dzialo, sprawdzilem wszystkie bledy w silniku oraz odpowiednie bloki pomiarowe

Wszystko wyszlo ok.

Okazalo sie ze za kazdym razem (prawie) kiedy wlacze dlugie, da sie odpalic tempomat ( w sensie ze utrzymuje stala predkosc), gdy wylaczam dlugie tempomat sie wylacza (nie trzyma predkosci)

Problem lezy chyba gdzies ze stykami (przekaznikami) ?

Ktoremu kabelkowi powinienem przyjrzec sie dokladnie (jesli sa oznaczenia w kolorach)

Oraz czy moge sie dostac do kabli od dolu kolumny kierowniczej (nie demontujac kierownicy z airbagiem)?

Serdecznie prosze o porade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiedzac co sie dzialo, sprawdzilem wszystkie bledy w silniku oraz odpowiednie bloki pomiarowe

Wszystko wyszlo ok.

a czemu tylko w silniku ??

ja bym sprawdził jeszcze kierownicę i moduł ....

masz kierownicę wielofunkcyjną ??

Oraz czy moge sie dostac do kabli od dolu kolumny kierowniczej (nie demontujac kierownicy z airbagiem)?

niestety, nie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze bym obstawiał manetkę od kierunków. To dość skomplikowane urządzenie, ale idzie je rozebrać i poczyścić. Mi wariowały długie - rozkręciłem manetkę, poczyściłem i działa wszystko pięknie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedzi. Nie posiadam kierownicy wielofunkcyjnej, nie moge sprawdzic vagiem kolumny kierowniczej, lecz znalazlem gdzies blok pomiarowy pokazujacy: wciskanie sprzegla, hamulca, aktywowanie tempomatu, naciskanie fixa i inne (gdzies w internecie znalazlem wskazowki) i wszystko pieknie pokazywalo...

ewentualnie ktore bloki pomiarowe mozna jeszcze sprawdzic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprobuj przed zalaczeniem tempomatu (ustawieniem predkosci) podciagnac noga hamulec do gory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi