Skocz do zawartości
elem

Passat 1.9TDI 115KM - dziwny komp i jakieś dziwactwo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam okazje kupic Paska z końca 1999 roku 1.9TDI 115KM na pompowtryskach z udokumentowanym przebiegiem 190tyś km. Tylko kilka dręczących mnie problemów, których nie potrafie rozwiązać:

1. Komputer pokazuje chwilowe spalanie ok 15l/100km przy postoju, ok 11 przy spokojnej jeździe - sprawdzałem na zimnym silniku ale czy to ma z tym związek. Dodam, że komp średnie spalanie na 100km wskazuje 6.1l. Czy ktoś się orientuje w czym prloblem ??

2. Auto w kratce w przednim zderzaku (tam gdzie wersje 3BG maja halogeny) ma jakieś magiczne gniazdko, nikt nie wie do czego służy. Samochód posiada webasto i słyszałem, że to ma jakiś związek z podgrzewaniem silnika, ale nie mam pojęcia skąd to jest.

Samochód miałem na kanale, jest na pewno bezwypadkowe, wszystkie szyby oryginał, wydaje się być wporządku. Ale proszę tych co się znają na rzeczy, aby doradzili mi na co jeszcze zwrócić uwagę i w ogole czy to dobry silnik na pompowtryskach??

Z góry wielkie dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, czytałem dużo na forum i wiem już sporo, ale chodzi mi o indywidualne rady użytkowników tego silnika na co zwrócić uwagę i czym się martwić a z czego cieszyć, także nie krzyczcie, że forum zaśmiecam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wskazaniami kompa się nie przejmuj ;) tak ma być

to gniazdo to faktycznie dziwna sprawa...

jeśli wszystko ok to brać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

115 koni to dobry silnik i jak o niego dbasz to dłuuuuuuugo Ci posłuży :) a jedyne czego sie można obawiać to wymiany pompek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

115 AJM? Ja mam takiego od 8 lat, polecam, ponad 320000 i nie wymienialem jeszcze pompowtryskow -bo sa o.k. zawieszenie? 3 tys temu wymienialem po raz pierwszy, wachacze od nowosci, i sa o.k. ale co ja bede pisal, wszystko zalezy jak sie jezdzi i jak sie dba o autko, ale jak to ktore masz na oku jest warte brania, to bierz bez zastanowienia bo warto takiego miec! Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj sobie coś na temat wersji skandynawskiej i będziesz wiedział o co chodzi z tym gniazdem na przodzie zderzaka. W aucie masz nagrzewnicę po podłączeniu do gniazda będzie działała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem, system specjalnie na duże mrozy, ale pojawia się pytanie skąd się wziął skoro auto niemieckie, dwóch właścicieli i stamtąd sprowadzone. Na Niemcy wychodziły takie modele czy ktoś sobie ściągnął to auto ze skandynawii ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby było śmieszniej to ja mam ten sam system na duże mrozy a auto z Włoch :) Jeśli chodzi o silnik to polecam !!! Natomiast jeśli chodzi o wskazania kompa to jak najbardziej wszystko jest w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady, rozumiem, że wskazania kompa wynikają z tego ze webasto chodzi i nagrzewa silnik tak ? Czy ma to duże przełożenie na średnie spalanie? Widziałem, że komp wskazał średnie 6,1l/100km a to chyba całkiem nieźle. W poniedziałek sprawdzam nr VIN w serwisie i jeśli wszystko będzie ok to biore :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Webasto ma za zadanie nagrzanie wnętrza samochodu. Gniazdo z przodu jest dla wersji skandynawskiej aby podgrzewać silnik w czasie dużych mrozów. A wskazania kompa jak koledzy pisali jak najbardziej wporzo. Podejrzewam że auto mimo specjalnych dodatków na Skandynawię nie opuściło Niemiec i dlatego było użytkowane w tym kraju. Jeśli wszystko w porządku z autkiem to kupować i szczęśliwie użytkować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość karol londyn

Witam ponownie! Jakis miesiac temu pozbylem sie mojego paska 1.8T 150bhp 99r tiptronic <angielska wersja> .Tydzien temu kupilem paska 1.9TDI 115pd z orginalnym przebiegiem 125000 kilometrow,pelna historia serwisu i pierwszy wlasciciel od nowosci ,zakupiony we Francji z salonu w 10/2000.Na moim komp. pokazuje srednie spalanie 5,7. Musze powiedziec ze po pierwszej przejazdzce bylem pod wrazeniem moca tego auta, moze to dlatego ze to manual ,a nie jak ostatni automat . Narazie go sprawdzam, w czasie jazdy nasluchuje dziwnych dzwiekow, ale jak narazie wszystko chyba jest Ok . Pozdrawiam i sorki za brak polskich liter.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam ponownie! Jakis miesiac temu pozbylem sie mojego paska 1.8T 150bhp 99r tiptronic <angielska wersja> .Tydzien temu kupilem paska 1.9TDI 115pd z orginalnym przebiegiem 125000 kilometrow,pelna historia serwisu i pierwszy wlasciciel od nowosci ,zakupiony we Francji z salonu w 10/2000.Na moim komp. pokazuje srednie spalanie 5,7. Musze powiedziec ze po pierwszej przejazdzce bylem pod wrazeniem moca tego auta, moze to dlatego ze to manual ,a nie jak ostatni automat . Narazie go sprawdzam, w czasie jazdy nasluchuje dziwnych dzwiekow, ale jak narazie wszystko chyba jest Ok . Pozdrawiam i sorki za brak polskich liter.

mój na mnie tez zrobił wrażenie :) 310 Nm ładnie czuć prawda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
310 Nm ładnie czuć prawda :)

oj czuć :D

a ze spalaniem to mój jednak pokazuje więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość karol londyn

Wracajac do mocy tego auta. Wyczytalem wczoraj ze jest firma w Uk ktora zajmuje sie montazem skrzynki o nazwie DPT tuning box module do wszystkich diesli ,ale nie starszych niz 10 lat. Wiec zadzwonilem tam dzis rano, gosc mi powiedziel ze po "operacji` zyskam dodatkowe 35 kucykow za okolo 350£ i dodatkowo spalanie zmniejszy sie od 5 do 10%, czytalem opinie uzytkownikow na angielskim forum passata i co dziwne wszyscy sa zadowoleni, niektorzy z nich maja juz ta skrzynke nawet 6,8 lat,ale do rzeczy ....... Co o tym myslicie??? Czy ktos z was slyszal o tym module ?? (produkowany w Niemczech). Fajnie byloby poczuc jeszcze wiecej mocy, ale z drugiej strony nie chcialbym narazic silnika lub turbiny na zniszczenie. Prosze o wasze uwagi i opinie......! pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wracajac do mocy tego auta. Wyczytalem wczoraj ze jest firma w Uk ktora zajmuje sie montazem skrzynki o nazwie DPT tuning box module do wszystkich diesli ,ale nie starszych niz 10 lat. Wiec zadzwonilem tam dzis rano, gosc mi powiedziel ze po "operacji` zyskam dodatkowe 35 kucykow za okolo 350£ i dodatkowo spalanie zmniejszy sie od 5 do 10%, czytalem opinie uzytkownikow na angielskim forum passata i co dziwne wszyscy sa zadowoleni, niektorzy z nich maja juz ta skrzynke nawet 6,8 lat,ale do rzeczy ....... Co o tym myslicie??? Czy ktos z was slyszal o tym module ?? (produkowany w Niemczech). Fajnie byloby poczuc jeszcze wiecej mocy, ale z drugiej strony nie chcialbym narazic silnika lub turbiny na zniszczenie. Prosze o wasze uwagi i opinie......! pozdrawiam.

czyli jakiś box?

ja polecam dobrego chipa w pl ;) na rynku mamy wiele firm które robią to profesionalnie. koszt około ~1000-1500zł

150 koników i 350 niutonków to już bajka ;)

POLECAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość karol londyn
czyli jakiś box?

ja polecam dobrego chipa w pl ;) na rynku mamy wiele firm które robią to profesionalnie. koszt około ~1000-1500zł

150 koników i 350 niutonków to już bajka ;)

POLECAM

Ta firma tez jest profesjonalna i bardzo znana na angielskim rynku, wiec pomyslalem ,ze skoro juz jestem w Angli to zrobie to tutaj. Jesli nie zrobie tego do lipca w Uk , to zrobie to w Polsce bo wybieram sie okolo 15lipca. Zeby ten zlot passata byl po 15-tym lipca to chetnie bym pojechal, bo jeszcze nigdy nie bylem. Jaka firme tuningowa proponujecie w Polsce??? Jestem z Radomia, wiec pasowaloby mi cos w promieniu 200km max.. Pozdrawiam.:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi