Skocz do zawartości
Gość JW

Padnięta skrzynia biegów w 2.0TDI 140KM :((

Rekomendowane odpowiedzi

piki najprawdopodobniej ma 1% od każdej sprzedanej DGS w Polsce :-)

ale zachwala dobrze - prawie mnie przekonał he he

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajoma ma serwis i robi duzo VW i ponoc faktycznie ta skrzynia po pieprzy i najczesciej wymiana na nowa ( kolo 8 tys). Jednak daje na pewno niezla radosc z jazdy i tego jej odmowic nei mozna. Za jakies 2-3 lata sadze ze bedzie juz na tyle dopracowana ze powinna miec dobra opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to mawiał Tytus "Tra ta ta wylata olej z automata" :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość marti_k

Witam, czytam uważnie każde wypowiedzi o skrzyni dsg. W mojej ocenie, a jeżdżę Octavią 2,0 z dsg, skrzynia jest całkiem ok! a przynajmniej w mym modelu. Przebieg pojazdu to ponad 182.000 km i dsg działa bez zarzutu. Skrzynia dsg daje komfort jazdy przede wszystkim w mieście, gdzie nie trzeba co rusz odrywać ręki od kierownicy. Wcześniej miałem tylko manuale i z trudem było się przyzwyczaić do dsg zwłaszcza do szybszego ruszania na skrzyżowaniach (właczanie się do ruchu) ale to oczywiście tylko kwestia wprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ta skrzynia jest rewelacyjna, oczywiście do czasu kiedy nie zaczna się z nią problemy :). U nas w firmie wszystkie passaty mają DSG i nie słyszałem jeszcze żeby ktokolwiek miał z nia problemy a samochodów jest kilkadziesiąt i niektóre maja już pokaźne przebiegi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSG po 185kkm działa rewelacjnie i nie chcę manuala. Niestety ale w 2. aucie /Opel/ mam manuala i ciężko wrócić z XXI wieku do XX wieku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
DSG po 185kkm działa rewelacjnie i nie chcę manuala. Niestety ale w 2. aucie /Opel/ mam manuala i ciężko wrócić z XXI wieku do XX wieku.

No to kolego jeśli przebieg jest realny to masz jeszcze napewno kolejne 185kkm, bezproblemowej jazdy jeśli chodzi o DSG, tylko pamiętaj - olej co 60kkm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Ja mam manuala 2.0TDI 140KM BKP 2006r, 91tys km przejechane(pewne,salon polska,serwis) i dzis gdy wyjechalem na ulice i wrzucilem piatke i dodalem gazu to tylko tak przybzyczalo jak by cos wiercil w drewnie bądż u dentysty i niedalo to przyspieszenia/przeniesienia napędu.Od tej pory jadac slychac dziwne odgłosy na kazdym biegu,jakby churgot,jakies ciągłe ale nieregularne mielenie, na 6 najmniej,ale nawet na postoju na luzie a jak wcisne sprzęgło na postoju to cisza kompletna Pomyslalem od razu ze półoś lub przegub i pojechalem delikatnie przyspieszając do warsztatu. Tam zaciagnął reczny i powoli ruszał i go ciągneło i nic nie przeskakiwalo więc powiedzial ze to nie półoś. Zdiagnozowali mi to jako luz na ostatnich choinkach w skrzyni i powiedzieli ze raczej da sie to naprawic i skrzyni nie trzeba bedzie wymieniac. Czy myślicie ze sie nie mylą i to wogole skrzynia? Przecież auto 4lata i ma 91tys km (sic!) i to nie Alfa czy Reno.. I jeśli to ona to kto wie co to? Czy zna ktos podobny przypadek?-szukałem i nie znalazłem a mechanior jak by z automatu zdiagnozował jak by się już z tym spotkał. Prosze pomóżcie! Dodam jeszcze że jadąc na każdym biegu moge przyśpieszać mocno a na piatym super delikatnie bo mieli i gubi przeniesienie napędu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie. Ja mam w chwili obecnej inny przypadek ze skrzynią biegów. Powoli podjeżdżałem sobie w korku i w pewnej chwili wysprzęgliło mi bieg. Od tej chwili kontrolki PRND skrzyni mrugają, żaden bieg się nie chce włączyć. Obecnie od dwóch tygodni autko jest w autoryzowanym serwisie i nie wiedzą co jest grane, skąd dziwne sygnały ze skrzyni biegów. Sprawdzone sprzęgło i koło dwumasowe, oraz mechatronika skrzyni biegów, wszystko gra. Więc podejrzenia są co do skrzyni biegów. Nową skrzynię zaśpiewali mi w serwisie około 24.000 zł. plus wymiana. Nadal diagnozują problem, bo też by nie chcieli bym zwiększył wartość pojazdu po wymianie skrzyni praktycznie dwukrotnie.

Osobiście wrażenia z działania skrzyni mam rewelacyjne, polecam wszystkim. Dopiero gdy zachodzi potrzeba wykonania prac związanych z naprawą wtedy należy się liczyć z dwoma aspektami: duży koszt oraz wykwalifikowanym serwisem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Od tej chwili kontrolki PRND skrzyni mrugają, żaden bieg się nie chce włączyć. Obecnie od dwóch tygodni autko jest w autoryzowanym serwisie i nie wiedzą co jest grane, skąd dziwne sygnały ze skrzyni biegów.

Musza sprawdzić który błąd wyskakuje

jeżeli zaworu n215 (sprzegło 1) lub n216 (sprzegło numer 2) to oznacza że coś sie popieprzyło z ustawieniami i sugerowany jest reset skrzyni (Adaptacja na podstawowym kodowaniu)

jeżeli masz inne błędy to już gorzej, bo raczej pewne ze poleciałą mechatronika

masz 4 opcje:

1. modlitwa, adaptacja mechatroniki i może będzie jeździć

2. modlitwa, wysłanie do magików którzy naprawiają mechatronikę (Parysów, Reda)

3. Wymiana mechatroniki (mechatronika 6700, wymiana 900, olej z wymianą 900)

4. przy maksymalnym pechu wymiana kompletnej skrzyni 22 000 w ASO

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomniałeś o 5 opcji-kupnie używanej skrzyni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zapomniałeś o 5 opcji-kupnie używanej skrzyni.

no tak:

5. modlitwa, modlitwa, kupno używanej skrzyni, i modlitwa aby była OK

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza się,to już loteria,ale niejednokrotnie warta zastanowienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zgadza się,to już loteria,ale niejednokrotnie warta zastanowienia.

Rozwiązanie numer 5 jest warte tylko wtedy gdy masz kogos znajomego/zaufanego który jeździ i przywodzi np rozbitki na części, to wtedy mozesz postarać sie z nim dogadać ze Ci sprowadzi konkretne auto z konkretną skrzynią, inaczej nie warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie modlitwa tylko kupujesz u kogos kto wystawi ci fakture lub paragon,prosisz o pisemna gwarancje z pieczątką i podpisem właściciela na piśmie wraz z opisem vin auta i z auta z jakim przebiegiem pochodzi. To raz. Dwa, tutaj maja np dwie po 2600zł http://allegro.pl/vw-passat-3c-b6-2-0-tdi-skrzynia-dsg-kcu-i1394042639.html a u mnie wymiana 400zł czyli koszt 3000zl. W takim ukladzie to mozna brac nawet w ciemno bo osiem razy musiałbyś wymieniać na używaną skrzynie i każda musiała by ci padać abyś wyszedł tak jak kupując w ASO więc co wy wogóle mu radzicie?! W ASO chyba pracujecie.... Nie sluchaj ich vierd tylko kup sobie uzywke, nawet jak ci padnie w co wątpie, to kupisz sobie drugą a jak ci padnie to trzecia i nadal bedziesz mial w kieszeni 15tys! a uważam że nawet nie będziesz musiał kupowac drugiej jesli kupisz tak jak ci mowie. A nawet jak bedziesz musial kupic druga to że bedziesz potrzebowal trzeciej lub czwartej to ryzyko juz jest tak małe ze sam pomyśl. Do tego kup tak jak ci powiedzialem, jesli ktos ma dobrą skrzynie nie bedzie sie bal ci jej sprzedac w sposob ktory ci podalem, jesli sie będzie od czegoś migał to od niego nie kupuj. Oprocz tego jesli jakims cudem trafi ci sie taka co padnie w okresie objętym gwarancją a koleś nie chce ci przyjąc zwrotu,to wysylasz mu pismo z potwierdzeniem odbioru o zwrot gotowki lub wymiane, potem nastepne a potem przedprocesowe wezwanie do zwrotu za skrzynie po czym skladasz do sadu wniosek w formie pozwu(koszt 150zl) napisany na zwyklej kartce a4 (nie trzeba zadnych adwokatow) w ktorym opisujesz sytuacje oraz ze domagasz sie zwrotu za skrzynie, za koszt zlozenia wniosku, za rzeczoznawce i za wymiane jesli masz na to dowod zaplaty.,zalączasz wszystkie kopie listow ktore wysylales wraz z dowodem nadania(musza byc polecone z potwierdzniem odbioru) oraz opinie rzeczoznawcy(koszt 150-250zl) i stawiasz sie raz na sprawe a on moze nawet nie przyjsc i wygrana masz jak w banku po jednej max drugiej wokandzie a sprawa nie jest o zwrot nieruchomosci zabranej w XIXw i nie bedzie trwala 7 lat tylko bedzie to trwalo od zlozenia wniosku 6-18 miesiecy do wyroku. Potem jesli nadal nie bedzie chcial zwrocic to komornik szybciutko znajdzie u niego twoje pieniadze ktore wkrotce znajda sie na twoim koncie.Ale zapewniam cie ze rzadko ludzie nie respektuja gwarancji na piśmie i jesli częsc padnie w czasie ktory gwarantowali to na ogol nie ma problemu. A nawet jak jest to przy pismach z sądu jak sie dowiedzą jeszcze o ksztach sądowych to szybko zmieniaja zdanie i czesto nie dochodzi nawet do procesu.Oczywiscie dchodzenie twoich racji nic ci nie wadzi, jesli kupisz skrzynie ktora ci padnie,wyjmujesz ją kupujesz drugą montujesz i dalej jezdisz. I jak chcesz to wzywasz rzeczoznawce do tej zepsutej i dalej robisz tak jak ci mowilem,nic wielkiego- zwykla kartka,dolączasz załączniki,składasz w sądzie, czekasz na rozprawe,przychodzisz na nia raz max drugi i czekasz na pieniadze.Jak nie to wysykasz wyrok do komornika i czekasz na pieniadze.

Edytowane przez BOŻYDAR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam powazny problem ze skrzynia i chyba czeka mnie wymiana. Mam silnik bma 136 km i chyba skrzynie JLU. Jakie inne oznaczenie by do mnie pasowaly? A problem w tym ze lozysko walka sprzeglowego (to ostatnia za igielkowym) wybilo mi jajo w obudowie. Da sie z tym cos zrobic? Przetoczyc i wbic taki pierscien zeby lozysko trzymalo czy nie da sie tego zrobic?

Edytowane przez rainman777
Przeniesiony reg. pkt. 2.1.a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem skrzynia musi mieć tyle biegów co miała i można wsadzać na ten przykład ja miałem HDV czy jakoś tak skrzynie a mam na pewno inną z 2007 r jak dobrze pamiętam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy mocowanie bedzie pasowac? a naprawial ktos to co mi sie przytrafilo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki kolego. o to chodzi tyle ze u mnie to dostalo luz i wybilo mi obudowe w jajo. I chodzi raczej o to czy da sie wytoczyc wiekszy otwor w skrzyni aby byl idealnie okragly i wtedy dorobic pierscien wchodzacy na lozysko i to wszystko dopiero mialoby byc wbite w otwor w skrzyni.(ten powiekszony przez toczenie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi