Skocz do zawartości
APT

Ugotowany 2.0tdi 150km

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 2.0tdi 150km-178czips 195tkm przebiegu 2016r. Manual Po wymianie rozrządu.

Ostatnio leciałem sobie ok. 205km/h wyskoczył komunikat temp. wody i w momencie czerwone pole od wody, a temp. oleju skoczyła na 225⁰c

Od jakiegoś czasu zauważyłem ubywanie płynu chodniczego. Wymieniłem też zbiorniczek bo go rozwrwalo.

Obecnie jestem po wymianie uszczelki pod głowicą i głowicy. Chodniczka egr sprawdzona 8bar przeżyła. Nowy rozrząd kpt. Dpf wyczyszczony, turbo ok.

Przejechane ok. 300km od naprawy i znowu ubywa płynu. Mam ochotę go spalić...

Miał ktoś podbnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może rozrząd coś nie dobrze zrobili, pompa wody robiona? może chips troche źle ustawiony ? a moze przebieg ma wiekszy, 2.0 jest niezawodny ogólnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poda mi się logika kolegi APT - "ubywala mi płynu chłodniczego, rozrywali zbiornik płynu ale pociśnie sobie 200 km/h"

xD 

Czy od naprawy tez tak katujesz to auto? Passat to nie wyścigówka więc nie przystosowany do takiej eksploatacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Forrestal napisał:

Poda mi się logika kolegi APT - "ubywala mi płynu chłodniczego, rozrywali zbiornik płynu ale pociśnie sobie 200 km/h"

xD 

Czy od naprawy tez tak katujesz to auto? Passat to nie wyścigówka więc nie przystosowany do takiej eksploatacji.

Ale w czym widzisz problem? 

Płyn uzupełniony zbiorniczek wymioniony i przez pewien czas było wporzadku. 

Po naprawie nie miałem warunków aby jechać więcej niż 180. Co masz na myśli pisząc katowanie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jeśli ubywa płynu to gdzieś ucieka - niekoniecznie przez zbiornik wyrównawczy.

To, ze wymieniłeś osprzęt niekoniecznie musiało rozwiązać problemy z nieszczelnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz ciśnieniowo układ chłodzenia, albo podciśnieniowo, jeden czort. Jak masz płyn to ciśnieniowo będzie łatwiej. Korek upuszcza ciśnienie chyba powyżej 1.2 bara. Napompuj 1.3 i szukaj nieszczelności... może intercooler puszcza jeżeli masz wodny...

Edytowane przez Hubi14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi