APT Zgłoś #1 Napisano 25 Czerwca 2023 Witam, 2.0tdi 150km-178czips 195tkm przebiegu 2016r. Manual Po wymianie rozrządu. Ostatnio leciałem sobie ok. 205km/h wyskoczył komunikat temp. wody i w momencie czerwone pole od wody, a temp. oleju skoczyła na 225⁰c Od jakiegoś czasu zauważyłem ubywanie płynu chodniczego. Wymieniłem też zbiorniczek bo go rozwrwalo. Obecnie jestem po wymianie uszczelki pod głowicą i głowicy. Chodniczka egr sprawdzona 8bar przeżyła. Nowy rozrząd kpt. Dpf wyczyszczony, turbo ok. Przejechane ok. 300km od naprawy i znowu ubywa płynu. Mam ochotę go spalić... Miał ktoś podbnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jedenastka Zgłoś #2 Napisano 26 Czerwca 2023 Może rozrząd coś nie dobrze zrobili, pompa wody robiona? może chips troche źle ustawiony ? a moze przebieg ma wiekszy, 2.0 jest niezawodny ogólnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Forrestal Zgłoś #3 Napisano 26 Czerwca 2023 Poda mi się logika kolegi APT - "ubywala mi płynu chłodniczego, rozrywali zbiornik płynu ale pociśnie sobie 200 km/h" Czy od naprawy tez tak katujesz to auto? Passat to nie wyścigówka więc nie przystosowany do takiej eksploatacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
APT Zgłoś #4 Napisano 26 Czerwca 2023 5 godzin temu, Forrestal napisał: Poda mi się logika kolegi APT - "ubywala mi płynu chłodniczego, rozrywali zbiornik płynu ale pociśnie sobie 200 km/h" Czy od naprawy tez tak katujesz to auto? Passat to nie wyścigówka więc nie przystosowany do takiej eksploatacji. Ale w czym widzisz problem? Płyn uzupełniony zbiorniczek wymioniony i przez pewien czas było wporzadku. Po naprawie nie miałem warunków aby jechać więcej niż 180. Co masz na myśli pisząc katowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Forrestal Zgłoś #5 Napisano 27 Czerwca 2023 No ale jeśli ubywa płynu to gdzieś ucieka - niekoniecznie przez zbiornik wyrównawczy. To, ze wymieniłeś osprzęt niekoniecznie musiało rozwiązać problemy z nieszczelnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubi14 Zgłoś #6 Napisano 28 Czerwca 2023 (edytowane) zobacz ciśnieniowo układ chłodzenia, albo podciśnieniowo, jeden czort. Jak masz płyn to ciśnieniowo będzie łatwiej. Korek upuszcza ciśnienie chyba powyżej 1.2 bara. Napompuj 1.3 i szukaj nieszczelności... może intercooler puszcza jeżeli masz wodny... Edytowane 28 Czerwca 2023 przez Hubi14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach