Skocz do zawartości
Gość a0d

Trzykrotne pikniecie po przekręceniu kluczyka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość a0d

Witam. Mam taki problem, po przekreceniu kluczyka i uruchomieniu silnika slychac trzykrotne pikniecie, lecz na desce rozdzielczej nie swieic sie zadna kontrolka informujaca o bledzie. Slychac jedynie trzykrotne pikniecia. Przewaznie tak sie dzieje gdy samochod stal 2-3 dni bez jezdzenia. Objaw ten pojawil sie wraz z nadejsciem mrozow wczesniej czegos takiego nie bylo. Myslicie ze mroz moze miec jakis wplyw? Po rozgrzaniu silnika tego nie zauwazylem. Moze to byc jakis komunikat odnosie akumulatora? Bo wydaje mi sie ze jest troche slaby.

Ps. Moze ktos udostepnic instrukcje obslugi do passata b5 w jezyku polskim? Posiadam jedynie w jezyku niemieckim, a niestety dzial download jest nieaktywny.

Zgory dziekuje za wzystkie rzeczowe odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dayv

3razy pik oznacza powazny blad :) a moim zdaniem prad na aku jest za niski :) jezeli napiecie zejdzie poznizej 8 to abs zaczyna wariowac i to moze rownierz sygnalizowac ten blad:) jedno i drugie jest ze soba w zwiazku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi tez tak pikało PIK PIK PIK nie odpalił znowu przekreciłem kluczyk PIK PIK i zdechł mi akumulator :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się nic nie wyświetla "na desce" - to na pewno AKU. :D Jego żywot albo się konczy - albo dawno "papu" nie dostał :zalamany: Załaduj go i zobacz, po kilku dniach co będzie :zdziwko: Jak to się powtórzy to AKU do wymiany :kwasny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomas

To będzie na pewno akumulator. Ja miałem taki sam problem pikało mi to z miesiąc jeździłem na vaga i nic nie wykazało. Dopiero z tydzień temu padł mi całkowicie akumulator wymieniłem na nowy i pikanie znikło.

pisałem nawet sam posta na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własciciel mego paska ( stary zawodowy kierowca ) zapomniał dolewac płynu do aku i mi zdechł teraz mam boscha ale tez nie pomyslałem i durny kupiłem obsługowego na moje nie szczescie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pablo Escobar

sory ze wznawiam temat,ale dzisiaj mialem to samo tzn samochod wolno krecil,ale odpoalil,a dokladniej to bylo tak ze po przekreceniu kluczyka cisza...zgasly kontrolki i wtedy krecilem (krecil wolniej niz normalnie) i podczas krecenia pik,pik,pik i kontrolka od hamulcow (i) mrugala i tak mialem 2 razy z kolei - pozniej juz odpalal normalnie :kwasny: czy to odpalanie i ta kontrolka ma cos do siebie???

w ciagu ostaniego tygodnia auto dobrze odpalalo,ale czasami pikalo mi i ta wlasnie kontrolka mi mrugala :kwasny: - dolalem plynu hamulcowego i bylo ok,ale dzisiaj znowu to samo i do tego slabiej odpalal :kwasny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kenhor
sory ze wznawiam temat,ale dzisiaj mialem to samo tzn samochod wolno krecil,ale odpoalil,a dokladniej to bylo tak ze po przekreceniu kluczyka cisza...zgasly kontrolki i wtedy krecilem (krecil wolniej niz normalnie) i podczas krecenia pik,pik,pik i kontrolka od hamulcow (i) mrugala i tak mialem 2 razy z kolei - pozniej juz odpalal normalnie czy to odpalanie i ta kontrolka ma cos do siebie???

Akumulator jest slaby - naladuj, a jesli jest juz stary i nie trzyma parametrow to moze trzeba kupic nowy. Tez tak mialem, pikniecia i kontrolka od hamulcow. Po zmianie aku wszystko jest git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mi też tak pika, czasami trzy czasami więcej razy i nigdy bym nie przypuszczał że to akumulator, mam troche słaby bo już 10 letni ale jak go dobrze naładuje to normalnie kręci i dalej pika :looka:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kenhor

10 letni akumulator i dalej dziala? no fakt moze dlatego, ze to benzyna, ale tak czy tak nie ma prawa miec mocy. i bedzie pikal, bo jest za slaby...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pablo Escobar

to jeszce jedno pytanie zadam bo do konca nie rozumiem....

a dlaczego normalnie podczas jazdy zdarzalo mi sie ze pika i swieci kontrolka od hamulcow??

plyn hamulcowy byl ok,ale minimalnie dolalem dla pewnosci i po tym tez zdarzylo sie ze piknelo i kontrolka i to podczas jazdy... why :niepewny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymień kostkę stacyjki koszt ok 30zł roboty jakies 15 min i będzie po problemie.

Podobne rzeczy były u mnie tu masz LINK

a w nim w moim poście jeszcze jeden link oznaczony "TU" zapoznaj się z tym napewno ci pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi