Skocz do zawartości
karuzel

ogłos obcierania/chrobotania przy lekkim skręcie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jadąc dziś drogą szybkiego ruchu zauważyłem, że przy lekkim skręcie w lewo np. zmianą pasa ruchu przy 100km/h słyszę odgłos podobny do obcierania/chrobotania. Wydaje mi się, że jest on zarówno przy załączonym napędzie jak i gdy nie trzymam nogi na gazie. Ostatnio zmieniałem koła na alusy alę chcę się upewnić, że to jest przyczyna jadąc z reklamacją. Macie pomysł co to może być?

Edytowane przez karuzel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że post pod postem ale chciałbym opisać nowy wątek w mojej sprawie.

Wczoraj trochę pojeździłem i zauważyłem, że stuki zaczynają się już przy 60 km/h nawet przy jeździe prosto. Wcześniej wydawało mi się, że jest to obcieranie pewnie przez dużą prędkość na drodze szybkiego ruchu. Podjechałem dzisiaj do wulkanizatora świadczącego usługę wymiany kół. Odesłano mnie z kwitkiem twierdząc, że powodem są opony, które mają teraz tendencję do ząbkowania i nic się na to nie poradzi, a nawet może się bardziej tłuc. Nie miałem czasu na polemikę, bo spieszyłem się do pracy ale zastanawia mnie jedna sprawa. Opony przejeździły jeden sezon, zaraz po zakupie robiona geometria kół, pod koniec sezonu nic się nie tłukło, koła (mam 2 komplety więc opona nie zdejmowana) na zimę wylądowały na stojaku. Jakim cudem opona założona na koło leżąc na stojaku się wyząbkowała?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za rozmiar tych felg i opon? Zerknij dokladnie na opone bo jezeli obciera o elementy nadwozia/zawieszenia to na 100% jakies slady musisz zauwazyc. Chrobotanie przy skrecie hmmm wielu stawialo by tu na przeguby... masz sporo na forum o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi