Skocz do zawartości
Tomek22

Co zrobić z turbiną i egr dalej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie mam takie pytanie co dalej zrobić z tą turbiną od czego zacząć co odkręcić itd?? I jak przeczyścić egr?

Prosze o nie usuwanie tego tematu, i prosił bym o pomoc do dalej zrobić żeby działała normalnie.

Pozdrawiam

ea5n3k.jpg

250mu7s.jpg

23w8xhj.jpg

Edytowane przez Tomek22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O bardzo chętnie poczytam co jak wyczyścić bo u mnie też się zbliża czas czyszczenia EGRu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Łapki cziorny :D Usmolone wszystko jak ta lala. Ta turbina to od Twojego AFN-a bo jest bez zmiennej geometrii? Jak rozebrac turbine masz tutaj http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=4086 z ta jednak róznica, że nie masz kierownic, potem papier nafta szmatka i na błyski. Czyszczenie EGR i dolotu tez masz opisane na forum wystarczy poszukać http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=90798 :nono

Pozdrawiam Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to żle czy do brze jak nie mam tych kierownic? I co mam czyścić na błysk? a w erg to czyścić to w środku to takie bardziej żeliwne (bardziej brązowe co są dwa otwory)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A to żle czy do brze jak nie mam tych kierownic? I co mam czyścić na błysk? a w erg to czyścić to w środku to takie bardziej żeliwne (bardziej brązowe co są dwa otwory)?
kolega wyżej podał ci wszystko jak na tacy to zagłąb się w lekturę a dowiesz się wszystkiego

P.S. wątek zgłoszony do "Góry"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakup sobie takie coś jak dimer.

Nalej sobie go do jakiejś miedniczki wsadź w niego kolektor ssący i egr. W drugą wsadź rozebraną turbinę i zostaw to na noc. Rano weź szczoteczkę lub jakiś penzelek wyczyść dokładnie i później wypłukaj i zostaw do wyschnięcia. Będzie czyściutkie jak nóweczka;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy to(zaznaczone strzałką) od gruszki ma się ruszać? i lekko? Bo u mnie to jest tak jakby zapieczone ani drgnie.

2r3ia14.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dmuchniesz w zawór tam gdzie masz podłączony ten cienki przewodzik to powinno sie ruszyć, trzeba użyć sprężarki, ale tak swoją drogą nie piszesz nic na temat problemów jakie ci się przytrafiły no i jeżeli turbina którą masz na zdjęciach jest od silnika AFN jak masz w opisie to coś masz namieszane z tym swoim autkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO właśnie dmuchałem przed chwilą sprężarką i nic a silnik mam AFN to turbina jest dobra czy nie w tym modelu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to raczej nie masz AFN-a by można zamontować taka turbine jak twoja trzeba by było też zmienić sterowanie nią sprawdz dokładnie oznaczenia silnika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytam to nie rozbierałeś wcześniej turbiny.

Jaka była przyczyna jej wyjęcia ?

Może lepiej niech ktoś Ci pomoże przy tej pracy która zacząłeś bo jak coś źle złożysz albo wpadnie Ci gdzieś jakaś podkładka albo nakrętka lub uszkodzisz wirnik to szkód sobie tylko narobisz.

To jest sztyca aktuatora czyli tak zwanej gruszki powinna chodzić z lekkim oporem.

Nie dmuchaj w nią kompresorem bo ją uszkodzisz.

Gruszka powinna być wyregulowana na stanowisku do pomiaru ciśnienia Turbosprężarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ruszaj tej gruszki tz nakretek na tym precie zostaw to w spokoju bo narobisz syfu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nic tam nie ruszałem na tym pręcie,ale troche na siłe to prubowałem ruszyć i zaczeło chodzi jeszcze musze to nasmarować czymś. A wyjełem turbine bo takiego zamuła złapał ze szok,mechanik mi powiedział ze turbina do czyszczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niczym tego nie smaruj zebys nie mial jak kolega z renault co wd 40 smarowal i kupil nowy silnik zrob jak kolega wyzej napisal wsadz do plynu na noc i potem dokladnie wydmuchaj i rozruszaj ten pret ktury steruje kierownicami w turbinie bo sie przyblokowaly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ktury steruje kierownicami w turbinie bo sie przyblokowaly

Kolego nie pisz nie prawdy .To jest turbina bez kierownic.ten pręt otwiera tylko klapkę waste gate'u zaworu nadmiaru cisnienia.

W tej turbinie nie ma nic do czyszczenia chyba że z zewnątrz.

Chcesz ją sprawdzić to oddaj do firmy zajmującej się regeneracją turbin.

Turbina AFN AHH

http://img7.imageshack.us/i/2ahh.jpg/

Edytowane przez Dareczek730

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mimo wszystko niech nie rusza preta nic przy nim nie kreci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie z regulacją nic nie ruszaj, powietrze trzeba z gruszki wyciągać a nie tłoczyć ona działa na podciśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic zrobiłem tak jak radził Wojtek wszystko zamoczyłem i jutro postaram sie rozruszać jeszcze ten pręt od gruszki, i będe składał. Bo chyba jednak nie ma co czyścić podejżewam ze bardziej erg było zawalone niz turbina.Ale jeżeli macie jeszcze jakieś rady to piszcie co i jak.Dzięki chłopaki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poskladaj jutro wszystko do kupy i daj znac czy pomoglo jak nie bedziemy szukac dalej i probowac ci pomuc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okey nie ma sprawy:) zawsze można na Was liczyć;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi