Skocz do zawartości
andrzejx

zapalają się wszystkie kontrolki

Rekomendowane odpowiedzi

Passat b6 tdi 105 km mam problem tego typu wczoraj podczas jazdy mój samochód zgasł ,po próbie odpalenia zaczął szarpać zapaliły się wszystkie kontrolki ,obrotomierz silnika spadł na zero po czym zapaliła się czerwona kontrolka oleju i tak jest do momentu podłączenia kompa skasowanie błędu(błąd czujnik położenia wału )skasowano odpala i po chwili to samo <<co może być przyczyną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmień czujnik i sprawdź stan i jakość oleju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie będzie czujnik, samochód na wolnych obrotach chodzi jedynie co jakiś czas szarpnie dopiero jak dostanie tak około2500 tyś obrotów zaczyna szarpać zapalają się dosłownie wszystkie kontrolki obrotomierz spada na zero i wtedy zapala się czerwona lampka oleju ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Turbo puszcza? Panewki? Pompa oleju? Ewidentnie za niskie ciśnienie oleju w silniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale to się dzieje po tym jak zapalą się wszystkie kontrolki zaczyna nie równo pracować silnik, wtedy obroty spadają na zero, silnik chodzi nadal i zapala sie ciśnienie najgorsze jest to że jak chodzi na wolnych to jest wszystko dobrze dopiero jak chce ruszyć zaczyna się problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak błąd skasowano, a nic nie zrobiłeś, to błąd powrócił. Więc magiczne skasowano nie pomoże :) Będzie wracał jak bumerang.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jak błąd skasowano, a nic nie zrobiłeś, to błąd powrócił. Więc magiczne skasowano nie pomoże :) Będzie wracał jak bumerang.
ale czy to nie właśnie czujnik położenia wału odpowiada za te szarpnięcia i obroty ?? Mi się wydaje że tak choć mogę się mylić. Co by się stało gdyby go odłączył?? jeśli byłby zły to nie powinno nic się zmienić nie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory że nie dopisałem tak błąd wsazywał na czujnik połorzenia wału,zosat skasowany i samochód zaczał chodzić dobrze ale tylko na wolnych obrotach jeśli chce ruszyć gaśnie dziś wymieniony został czujnik ale to nic nie zmieniło (ja wcześniej nic nie robiłem jedynie samochód stał u blacharza ale tylko był bok malowany i rozbierane oba dzwi nic pozatym )to się stało nagle zasł i po odpaleni tak mi szaleje dziwne jest to że wszystkie kątrolki sie zapalają i ta od spalin czy silnika żota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sory że nie dopisałem tak błąd wsazywał na czujnik połorzenia wału,zosat skasowany i samochód zaczał chodzić dobrze ale tylko na wolnych obrotach jeśli chce ruszyć gaśnie dziś wymieniony został czujnik ale to nic nie zmieniło (ja wcześniej nic nie robiłem jedynie samochód stał u blacharza ale tylko był bok malowany i rozbierane oba dzwi nic pozatym )to się stało nagle zasł i po odpaleni tak mi szaleje dziwne jest to że wszystkie kątrolki sie zapalają i ta od spalin czy silnika żota
a przewody doń nie były uszkodzone i którą stronę robiłeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

całą stronę prawą ale tylko drzwi były wymieniane reszta malowana a co tam za przewód jest ma jakieś znaczenie ,,,, a czy może jakiś przekaźnik jest uszkodzony ?wiesz co mnie dziwi dlaczego zapalają się wszystkie kontrolki,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,dziś byłem u mechanika diagnoza prawdo podobnie uszkodzona wiązka elektryczna (elektryk umówiony na 14 okaże się czy to była przyczyna )

Edytowane przez andrzejx
dopisanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi