Skocz do zawartości
bodek66

Problem z softem lub komputerem ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich kolegow forumowiczow.Mam paska... jak w opisie i od momentu zakupu sa z nim same problemy i naprawde juz nie wiem co moge z nim z robic.Moze zaczne od poczatku.Autko zakupione w niemczech w tamtym roku i odrazu rozczarowanie gdyz odczuwalem jakby brak mocy no i zaczelo sie !!!.Podjelem decyzje ze podniose mu trche mocy i to byl moj blad gdyz trafilem na tunera ktory nie mial hamowni o czym nie wiedzielam gdyz mnie nie wpuszczono na zabieg, pan po skonczonej pracy wyszedl i mowi ze modyfikacja zostala przeprowadzona a on jedynie odczowa jakby przeplywka miala juz swoj koniec.Oczewiscie przeplywke wymienilem no i ....??? dalej czuje brak mocy.Zapomnialem dodac ze tuning robilem we francji.Przy okazji swiat spedzanych w polsce postawielem autko na hamownie no i okazalo sie ze jest 144 Km i 308 Nm :zeco szok, wiec po powrocie do francji zglosilem sie z takim problemem do tunerow i panowie na niesli poprawke mowiac ze jeden z limiterow zostal zle wgrany.Po tym zabiegu moje zeby pokazaly swoja biel gdyz odczucia byly juz calkiem mile.No i chcac sie przekonac ile ta cudo teraz ma znalazlem hamownie we francji i zrobilem pomiar, :zeco znowu szok 156 Km i 380 Nm wiec dalej Du....a.Pojechalem do panow tunerow z wykresami poprosilem o zdjecie wszystkiego i powrot do oryginalu.Wykonano moja prosbe i oczewiscie zwrucono oplate.Nastepnie udalem sie do servisu we francji oczewiscie azeby przeswietlic autko co mu dolega , bo w koncu ktoz jak nie oni moga znac sie na rzeczy.Znaleziono blad czujnika chyba G-450 o ile dobrze pamietam, czujnik ruznicowy cisnienia spalin ktory oczewiscie wymienilem i przezornie poprosilem o wgranie aktualnego programu sterujacego silnikiem, tak zebym byl pewny ze program na jakim jezdze jest oryginalny.Dalej nic..............?????.Teraz juz pojde na skroty zeby sie nie rozpisywac.Wiec nastepnie bylo tak:

znaleziono mala gruszke podcisnieniowa ktora nie przelaczala klap w koletktorze ssacym, pozniej kilka razy zaczelo wywalac mi blad i wlaczac tryb awaryjny wiec zregenerowalem turbine.No i po wymianie turbiny wracajac do domu znowu tryb awaryjny ale na kompie pokazalo juz duzo innych bledow gdzie przy kazdym z nich nawet jezeli pokazywalo anomalie ze swiatlami od przyczepki gdyz podlaczalem takowa i styki byly zasniedziale wiec w aucie tez mi to pokazalo, caly czas powtarzal sie blad 004 calculator motor i to byl blad spradyczny,tyle ze wystepowal przy kazdym innym bledzie.Poprosilem jeszcze panow w serwisie gdyz turbine wymontowano i zamontowano mi w serwisie o sprawdzenie aktualizacji do sterowania silnikiem i tu wielkie rozczarowanie wszystkich poniewaz program jak tam siedzial nie mial zadnych numerow wiec panowie nie mogli nic zrobic gdyz komputer serwisowy niemogac odczytac wersji programu nie mogl wykonac nastepnej operacj czyli wgrac lub nawet sprwadzic sterownika.I to by byla cal opowiesc, moze ktos ma jakis pomysl co z tym autkiem mozna jeszcze zrobic.Moim zdanie problem lezy w elektonice, inaczej mowiac w oprogramowaniu. Dzieki z gory za podpowiedzi.

Edytowane przez bodek66
Nie odpowiedni tytul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jesteś zainteresowany przywróceniem sterownika do stanu pierwotnego to mogę podać namiary do kolegi w PL, jest w temacie bdb obeznany i powinien sobie z nim poradzić, prowadzi profesjonalny warsztat + hamownia, dorabiał mi kilka sterowników silnika np. do MB W203 gdzie jest spory problem z immo. i wszystko było OK.

Jak jesteś zainteresowany to pisz na pw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge podeslac ori najbardziej aktualny soft do sterownika.Wystarczy wgrac przez kogokolwiek kto robi :tuning:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałbym jeszcze jedno pytanie, czy mam możliwość po za servisem zakupić nowy komputer gdyby okazało się ze jest uszkodzony fizycznie.Domyślam się ze serwis za te cacko życzy sobie ciężka kaske.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Znaleziono blad czujnika chyba G-450 o ile dobrze pamietam, czujnik ruznicowy cisnienia spalin ktory oczewiscie wymienilem

Mozesz to opisac ,jaki numer bledu byl i czy cos na MFA z tym zwiazanego ci swiecilo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Niestety nie pamietam numeru bledu a na mfa pokazala sie informacja Dysfonctionnement du moteur Atelier ! w jezyku francuskim co oznacza zle dzialanie silnika i trzeba sie zglosic na serwis.

A komunikat byl jak G450 calkowicie padl , czy jak zaczynal szfankowac ?

Z opisu wydaje mi sie ze calkiem padl ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek, Tak, masz racje przypomniales mi teraz o twojej propozycji wiec jezeli jeszcze jest aktualna to poprosilbym bym cie o namiary do tego kolegi.Czasami codzienne problemy odsowaja inne rzeczy na bok.Dzieki z gory za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie będę się chwalił ile sam jestem w stanie zrobić ale twój problem zapewne mnie przerasta bo wymaga sporego zaplecza sprzętu, wiedzy i doświadczenia a mój znajomy właśnie to wszystko ma i mogę go polecić !!!

tylko info będzie na pw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi