Skocz do zawartości
jaros

temperatura silnika 1.4 tsi "zimno,zimno"

Rekomendowane odpowiedzi

Przy tem. 10-15 stopni silnik nagrzewa sie do 90 po okolo 25 km,caly czas jest okolo 70, przy zjezdzie ze wzniesienia spada do 60 serwis wyminil termostat i nic sie nie zmienilo (na fakturze - regulator, na gwarancji tez byl wymieniany, podobno) ,

co najlepsze twierdza ze tak moze byc,robi sie zimno, prawdopodobnie nie wiedza co jest przyczyna (wczesniej nagrzewal sie normalnie, jedynie w zimie dosc długo 90 po 10km) dlatego mam prosbe czy mial ktos podobny problem podobno w tym silniku sa trzy termostaty tak twierdzi serwis; boje sie ze w zimie temp.max bedzie 55st.

Dodatkowo nie chce jeszcze placic za kolejne dwa termostaty jesli faktycznie tam są

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
podobno w tym silniku sa trzy termostaty tak twierdzi serwis;

:hmm wydaje mi się że są tylko 2, ale może serwis wie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przy tem. 10-15 stopni silnik nagrzewa sie do 90 po okolo 25 km,caly czas jest okolo 70, przy zjezdzie ze wzniesienia spada do 60

Witam.

Na pewno nie jest to prawidłowe zachowanie układu chłodzenia w tym modelu.

Ten silnik posiada dwa termostaty i dwa obwody chłodzenia, przy czym jeden z obwodów rozdzielony jest na kolejne dwa podobwody ( mozna wyodrębnić sekcje: blok silnika, głowica z nagrzewnicą i intercooler ciecz - powietrze). Układ chłodzenia zapewnia w pierwszej kolejności optymalną temperaturę dla bloku silnika (termostat otwiera sie dla tego obwodu dopiero po przekroczeniu 105 st. C), stąd zapewne wrażenie, że zimą silnik długo sie rozgrzewa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nagrzewa sie dłużej w porównaniu z wersjami NIE z wtryskiem bezposrednim,cos za cos, wyzsz efektwnosc spalania,mniej produktu ubocznego czyli ciepła.Przy mrozach w 1.8 TSI to widac, w 1.4TSI tez...ale bez przesady, tragedii jakiejs nie ma,dopiero jak jest naprawde ponizej zera widac różnice. Cos jest nie tak kolego,u mnie po kilku kilometrach jest 90 stopni i trzyma potem cały czas. To ze temperatura spada przy zjezdzie z góry potwierdza uszkodzony termostat(moze wstawili od zlego modelu,albo inny jest uszkodzony) I niech nie mówia ze tak moze byc bo bzdury opowiadaja,nie moze tak byc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam ten silnik od ponad roku - 31000 km i silnik zawsze nagrzewa się szybko. Napewno magicy z ASO coś namieszali.

Poziom ich wiedzy technicznej oraz znajomość zagadnienia jest bardzo mizerny.

Jak skończy się gwarancja w moim samochodzie nigdy się u nich nie pokażę - napewno !!!!!!

Pozdrawiam

Jack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem juz cos wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w ogóle, jak się Wam jeździ z 1.4 ? Nie brakuje mocy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Poziom ich wiedzy technicznej oraz znajomość zagadnienia jest bardzo mizerny.

Jak skończy się gwarancja w moim samochodzie nigdy się u nich nie pokażę - napewno !!!!!!

Pozdrawiam

Jack

Dobre zdanie..heh Magicy to są u wita spryta pod płotem. Zmień aso jak ci nie pasuje i tyle.

Jaros poszukaj sobie mechanika Który pracuje w VW będzie taniej a napewno nie gorzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze w tym samochodzie to wlasnie silnik( gdyby nie problemy z termostatem), wczesniej mailem Stilo 1.6, passat z tym silnikiem przy fiacie to rakieta,Kupilem go w 2008 w ciemno, nik nie mial doswiadczenia z tym silnikiem i osiagami w Bielsku byl to pierwszy passat z tym motorem

Jezdziłem 2.0 fsi 150km, od 0-100 lepiej ale elastycznosc gorsza, za 1000zl mozna zrobic 150KM i 250 Nm.

Do normalnej jazdy zupelnie wystarcza i spalanie u mnie 7,5 srednia

Edytowane przez jaros

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dopytam czy ktoś rozwiązał już schemat nagrzewania się tego silnika do 90stopniu po przejechaniu 10 km?? Szczerze zbliża się moja 4 zima z tym autem i mam dość kolejna zimę udawać jak to fajnie jest jeździć po mieście ze szronem na zębach?? Zastanawiałem się nad zmianą na inny termostat ale może ktoś z wiąż zastosował skuteczne zmiany i szybko cieszy się ciepłem w aucie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi