Skocz do zawartości
bodek66

Czy to sa przetwornice ???.

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszystkim.Oto moj problem !!!.Otoz nie dawno zaczely siadac mi palniki ksenonowe a wlasciwie jeden, wiec zdecydowalem sie zakupic na allegro przez sklep internetowy nowe palniki dedykowane do passata w orgyginalnych opakowaniach VW no i po wymianie wspomnianych palnikow na trzeci dzien zauwazylem ze jeden nie swieci.Rozczarowanie wielkie no ale coz sprawdzam czy to palnik i okazuje sie ze po zamowntoawniu starej i jeszcze sie swiecocej lampki tez nie swieci.Podejzenie pada wiec na przetwornicebo jak wyczytalem zywotnosc przetwornic jest ograniczona podobnie jak palnikow.Moje pytanie jest nastepujace : czy za pomoca vag-a lub innego urzedzenia typu VAG-com mozna zdiagnozowac usterke przetwornicy lub tez samego palnika.Na wyswietlaczu pokazuje mi info. o uszkodzeniu swiatla lampy lewej.Dziekuje i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czesc wszystkim.Oto moj problem !!!.Otoz nie dawno zaczely siadac mi palniki ksenonowe a wlasciwie jeden, wiec zdecydowalem sie zakupic na allegro przez sklep internetowy nowe palniki dedykowane do passata w orgyginalnych opakowaniach VW no i po wymianie wspomnianych palnikow na trzeci dzien zauwazylem ze jeden nie swieci.Rozczarowanie wielkie no ale coz sprawdzam czy to palnik i okazuje sie ze po zamowntoawniu starej i jeszcze sie swiecocej lampki tez nie swieci.Podejzenie pada wiec na przetwornicebo jak wyczytalem zywotnosc przetwornic jest ograniczona podobnie jak palnikow.Moje pytanie jest nastepujace : czy za pomoca vag-a lub innego urzedzenia typu VAG-com mozna zdiagnozowac usterke przetwornicy lub tez samego palnika.Na wyswietlaczu pokazuje mi info. o uszkodzeniu swiatla lampy lewej.Dziekuje i pozdrawiam.

Najprościej-przełóż działający palnik do tego reflektora który Ci nie świeci.Jeżeli nie będzie działac tzn.że to przetwornica.A na początek wypadałoby sprawdzić bezpiecznik,ewentualnie czy dochodzi napięcie do przetwornicy.Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez zaznaczylem ze podmieniilem juz w to miejsce cytuje "starej i jeszcze sie swiecocej lampki" wiec to juz odpada.Co do bezpiecznikow to fakt sprawdze ale jakos nie wydaje mi sie ze by to bylo to.Dzieki za podpowiedz i bezpieczniki sprawdze zaraz po wyjsciu.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

90% obstawiam przetwornicę.

ale najlepiej najpierw na VAGa się podpiąć bo powinien pokazać czy problem nie leży gdzie indziej...

w/g elsy każda lampa idzie przez bezpiecznik ale jest to wysterowanie elektroniki (sterowanie skrętem lamp) a nie przetwornicy. przetwornica jest wysterowana bezpośrednio z modułu elektryki (jak wyciągniesz bezpieczniki od lamp to światła i tak zaświecą)

bezpieczniki:

dla lewej skrzynka C bezpiecznik 5

dla prawej skrzynka D bezpiecznik 5 lub po maju 2008 C bezpiecznik 8 (widzę jakie masz auto ale jeśli ktoś będzie szukał to może mu się to info przydać

skrzynka C jest po lewej stronie deski rozdzielczej i dostęp do niej jest po otwarciu drzwi (znają ją wszyscy) a D jest na tej samej wysokości ale po prawej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przeciez zaznaczylem ze podmieniilem juz w to miejsce cytuje "starej i jeszcze sie swiecocej lampki" wiec to juz odpada.Co do bezpiecznikow to fakt sprawdze ale jakos nie wydaje mi sie ze by to bylo to.Dzieki za podpowiedz i bezpieczniki sprawdze zaraz po wyjsciu.Pozdrawiam.

...Fakt :wstyd: to jak bezpieczniki będą OK to przetwornicę podmień,może uda Ci się pożyczyć od kogoś na próbę...Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mam mozliwosci pozyczenia przetwornicy na podmianke tak ze pewnie czeka mnie zakup przetwornic i w tym momencie prosba taka:moze znacie jakis dobry dobry wdres na zakup dobrych, pewnych i oczewiscie nie drogich przetwornic.Moze jest tez mozliwosc naprawy przetwornic we wlasnym zakresie.Dzieki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi